Hufvudstadsbladet

Svek och begär i koreansk häxbrygd

Koreanska The Handmaiden är en lurig och svekfull dramathril­ler som med jämna mellanrum vänder på steken och det dramatiska perspektiv­et.

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMA/THRILLER

The Handmaiden

Regi: Chan-wook Park. Manus: Park, Seo-kyeong Jeong, efter en roman av Sarah Walters. Foto: Chung-hoon Chung. I rollerna: Min-hee Kim, Tae-ri Kim, Jungwoo Ha, Jin-woong Jo.

När föräldralö­sa koreanska tösen Sook-hee i öppningsse­kvensen av The Handmaiden (Ah-ga-ssi) får lov att ta sitt pick och pack, bara för att träda in i rollen som tjänarinna i ett förmöget japanskt hushåll, ser man en strid flod av förödmjuke­lser framför sig.

Men nu är ju The Handmaiden, i regi av Oldboy-auteuren Chanwook Park, inte den filmen. För även om intrigen bjuder på många bekanta element – och det mycket riktigt är japanerna som sätter agendan i 1930-talets Korea – är helheten så skruvad att man som tittare baxnar både en och två gånger.

Sook-hee (Tae-ri Kim) landar i ett hushåll där hon inte ens får behålla sitt koreanska namn, nu är det ”Tamako” som gäller. Hon blir tjänarinna åt Lady Hideko (Min-hee Kim), en till synes oskuldsful­l ung dam som bor i huset tillsamman­s med sin farbror (Jin-woong Jo), en bokmal som specialise­rat sig på litterära aftnar.

Hidekos uppgift i livet är att läsa högt ur den litterära skatten, inte mycket mera än så. Så när en självutnäm­nd, ”japansk” greve (Jungwoo Ha) – med god hjälp av Sookhee/Tamako, själv något av en lycksökare – går in för att förföra den unga kvinnan är det endast en tidsfråga innan man kommer till skott.

Lurigt opus

Tanken är att efter uträttat ärende, ingånget äktenskap, ta sin tillflykt till Japan där den välsituera­de arvtagersk­an kan se fram emot att utmålas som ”galen” (läs: omyndig). Sedan är det bara att ta pengarna och sticka.

Mera än så törs man inte riktigt avslöja. Men räkna med ett i högsta grad lurigt och svekfullt opus, en dramathril­ler som med jämna mellanrum vänder på steken – och det dramatiska perspektiv­et.

Det finns kolleger som i fallet Handmaiden dragit en parallell till Alfred Hitchcock, men frågan är om inte filmen ligger närmare Stephen Frears manipulati­va Choderlos de Laclos-tolkning Farligt begär (som i sin tur efterföljd­es av Milos FormansVal­mont).

Här finns samma svek och begär, ackompanje­rat av en visuell överrock som är lika tilltaland­e som den är generös och ruggig.

Erotiskt subtilt

Men det som skiljer The Handmaiden från mängden är det erotiska tilltalet, inlednings­vis skildrat med en subtilitet som heter duga.

Men vänta bara tills Park och hans leading ladies får upp ångan och ställer till med scener som inte sällan för tankarna till Abdellatif Chechikes Blå är den varmaste färgen.

Kanske kunde man också yppa att den litterära skatten i filmens centrum inte direkt handlar om Fänrik Ståls sägner, det är snuskigare än så, rentav perverst.

Hur som helst har den sydkoreans­ka mästerregi­ssören skapat en film som ständigt går sina egna vägar, utan att det för den skull känns alltför krystat eller långsökt. Ögat vilar, hjärtat slår.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I.FI ?? OVäNTADE VäNDNINGAR. Den koreanska erotiska thrillern med Min-hee Kim och Tae-ri Kim har blivit något av en världssens­ation.
FOTO: FILMIKAMAR­I.FI OVäNTADE VäNDNINGAR. Den koreanska erotiska thrillern med Min-hee Kim och Tae-ri Kim har blivit något av en världssens­ation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland