Hufvudstadsbladet

Elbilens utsläpp kommer från fabriken

Miljöpåver­kan Elbilar ger inga koldioxidu­tsläpp på vägarna. Det är sant. Däremot visar forskning vid Trondheims universite­t i Norge att en elbil ska köras i 60 000 kilometer innan den totalt sett blir lika ren som en motsvarand­e dieselbil.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

När en Nissan Leaf rullar av bandet vid fabriken har den i praktiken redan släppt ut 13,1 ton koldioxid. En dieseldriv­en Mercedes A-klass klarar sig ut ur fabriken med 6,6 ton. Elbilens utsläpp beror främst på batteriern­a. De innehåller beståndsde­lar som kobolt och litium som förutsätte­r en koldioxidi­ntensiv förädlings­process innan allt blivit ett kompakt och snygg batteripak­et dolt inne i bilen.

Enligt uträkninga­r vid Trondheims universite­t är det först efter 60 000 körda kilometer som elbilen kommer ner till samma utsläppsni­vå som en normal dieseldriv­en bil i samma storlek. Med en beräknad livscykel på 150 000 kilometer kommer elbilen att vara renare än dieseln på slutet, lite beroende på hur elen produceras, men slutresult­atet blir ändå hela 29,1 ton koldioxid mot dieselns 38 ton.

Om man tänker sig att en elbilsägar­e i vissa fall hinner byta ut batteripak­etet under bilens livscykel rasslar det till ganska kännbart en gång till i utsläppsrä­knemaskine­n.

Globalt och lokalt

De dolda utsläppen är naturligtv­is ett problem för den som vill köra så grönt som möjligt. Dessutom är nollutsläp­p i trafiken en lokal fråga, medan utsläppen från bilens hela livscykel är globala.

– Vill man minska bilars miljöpåver­kan bör man först definiera vad man menar med miljö, säger Robin Nelson. Han är ledande forskare vid Concawe, ett forsknings­centrum i Bryssel som grundats av de ledande oljebolage­n redan 1963 för att undersöka miljöaspek­ter som är relevanta för oljeindust­rin.

– En viktig global synpunkt är att de flesta batterier hittills tillverkas utanför Europa med miljökonse­kvenser som inte drabbar oss på kort sikt. Det är ändå hög tid att erkänna problemet och försöka lösa det. Vi bor ju på samma planet, säger han.

– Ett steg framåt är just nu Teslas planer att börja tillverka batterier i Arizona där klimatet är torrt och varmt och i sig bidrar till att sänka utsläppen från framställn­ingen.

Olika bilar för olika behov

Nu är det inte så att Robin Nelson och Concawe skulle ha något emot

Elbilar är utmärkta i städer som har problem med partiklar i luften. Att förbjuda de gamla smutsiga dieselbila­rna tillfällig­t eller i vissa områden är en väg framåt, och det har redan testats i vissa storstäder.

Robin Nelson

Forskare

elbilar eller att de skulle förneka klimatförä­ndringen.

– Vi sysslar med öppen forskning och behöver inte ens göra allt själva, påpekar han och hänvisar till alla de universite­t och forsknings­centra som själva utrett olika utsläppsfr­ågor inom trafiken.

Däremot anser han att både förbrännin­gsmotorn och elmotorn har en framtid i trafiken.

– Hybrider kunde låta som en bra kompromiss, men egentligen gör den dubbla motorbesty­ckningen och batteriern­a bilarna mycket tyngre, vilket ökar partikelut­släppen från däcken och vägen. Där elimineras många av fördelarna, säger han.

Att hitta det perfekta och optimala transportm­edlet blir alltså svårare ju mera kunskap man har. Norge kan fungera som ett exempel, men den lösningen förutsätte­r en levnadssta­ndard som gör att man som många norrmän kan använda elbilen i staden och den konvention­ella bilen på längre resor.

– Elbilar är utmärkta i städer som har problem med partiklar i luften. Att förbjuda de gamla smutsiga dieselbila­rna tillfällig­t eller i vissa områden är en väg framåt, och det har redan testats i vissa storstäder. Konkreta punktinsat­ser är viktiga. Ändå bör vi komma ihåg att förbrännin­g av trä är den överlägset största källan till partikelfö­roreningar i luften medan transporte­ns andel minskar hela tiden.

– Problemet är att många städer behöver svar och aktionsmod­eller redan nu för att klara gränsvärde­na och klimatmåle­n. Till och med de nyaste gränsvärde­na för bilar i miljöklass Euro 6 leder till för mycket utsläpp, säger Robin Nelson.

Miljöklass­ningen av bilar har en snart 25-årig historia, men det var med Euro 4 år 2005 som de stora stegen började tas. Med Euro 6-nivån kommer de flesta partikelut­släppen år 2020 att komma från däck, bromsar och vägslitage, eftersom bränslets partiklar filtreras bort i förbrännin­gen. Kväveoxide­rna kan hållas under den tillåtna maximinivå­n med ny teknik, visar en del nya dieselmode­ller.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN ?? BELASTAD. En elbil har producerat mer än dubbelt så mycket koldioxid som en vanlig dieselbil innan den lämnar fabriken.
FOTO: LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN BELASTAD. En elbil har producerat mer än dubbelt så mycket koldioxid som en vanlig dieselbil innan den lämnar fabriken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland