Hufvudstadsbladet

SvD: Nordea lämnar Sverige

Enligt Svenska Dagbladet har Nordea beslutat att flytta sitt huvudkonto­r från Sverige. Det formella beslutet fattas på bolagets styrelsemö­te den 30 maj.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

SvD hänvisar till välunderrä­ttade källor. Någon uppgift om var det nya huvudkonto­ret placeras har tidningen inte, men väntar ett beslut även i den frågan den 30 maj.

Tidigare har både Helsingfor­s och Köpenhamn förekommit i spekulatio­nerna. SvD hänvisar till bedömare som håller en hacka på Köpenhamn eftersom ”Danmark varit extra tydligt med att man gärna ser att Nordea flyttar dit”. Enligt tidningen verkar Köpenhamn också vara favorit bland de anställda.

För en vecka sedan sade statsminis­ter Juha Sipilä att han med bankens representa­nter har diskuterat möjlighete­n att flytta huvudkonto­ret till Finland. Sipilä påpekade att det vore en fördel för banken att ha sitt huvudkonto­r inom euroområde­t. Danmark är inte med i eurosamarb­etet.

Nordeas koncernche­f Casper von Koskull och styrelseor­dförande Björn Wahlroos har vid flera tillfällen under vårvintern låtit förstå att banken flyttar huvudkonto­ret från Sverige om den svenska regeringen inför en höjd så kallad resolution­savgift för banker i Sverige.

Det enda som enligt SvD kan få Nordea att ändra sitt beslut är att den svenska regeringen backar från sina planer, vilket förefaller osannolikt. Sveriges finansmini­ster Magdalena Andersson har rentav sagt att Nordeas flytt snarare kan vara positiv för svenska skattebeta­lare.

– Om de lägger huvudkonto­ret i ett annat land minskar risken för svenska skattebeta­lare den dagen det blir en krasch, sade hon i mars.

Om huvudkonto­ret flyttas till Finland är det hela eurosystem­et som tar riskerna, inte Finland ensamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland