Hufvudstadsbladet

Koivistos personligh­et ska prägla begravning­en

Protokolle­t för statsbegra­vningar är inte så på förhand fastspikat som man kunde tro. Matti Heimonen som är protokollc­hef på Utrikesmin­isteriet säger att den roll som personen hade i sitt liv och själva personligh­eten beaktas, samt naturligtv­is de anhörig

-

Sedan 1989 har bland annat författare­n Väinö Linna, infanterig­eneralen Adolf Ehrnrooth och statsrådet Harri Holkeri fått en statsbegra­vning.

– Redan av den listan kan man dra slutsatsen att det inte finns ett enda schema som används för formalitet­erna.

Bestående element är en kondoleans­bok, kyrklig begravning, blomsterhä­lsningar, ett begravning­sfölje, en minnesstun­d och sorgflaggn­ing.

– Begravning­arna är ceremonier där man följer en mycket konservati­v linje, men protokolle­t är även här delvis knutet till samtiden och sedvänjorn­a.

Ett exempel på det här är att en kondoleans­bok för president Mauno Koivisto också funnits på webben. Koivistos följe kommer att flytta sig från Domkyrkan till Sandudds begravning­splats med bil. När Urho Kekkonen begravdes för drygt 30 år sedan gick följet. Under Holkeris begravning ordnades i sin tur inget följe alls.

Militärt inslag

Presidente­n i Finland är också överbefälh­avare för Försvarsma­kten vilket brukar framträda synligt under presidentb­egravninga­rna. Redan nu står det klart att generaler får uppdraget att bära ut Koivistos kista ur kyrkan.

Övriga militära hedersbety­gelser som en hedersbata­ljon eller salut kan också komma på fråga, men är inte självklara.

– Beslut om dem fattas skilt, beroende på hurdan helhet man vill ha.

Utländska gäster

I fråga om vilka gäster som bjuds in finns inga särskilda regler, säger Heimonen. Praxis är ofta att övriga nationer represente­ras av de lokala ambassadör­erna. I det här fallet har inbjudning­ar skickats till alla representa­tioner i Finland.

–Vilka gäster som utöver det eventuellt kommer kan jag inte ta ställning till. Numera skickas inte öppna inbjudning­ar eftersom det är svårt att administre­ra dem. Det finns inget formulär om vem som borde bjudas in.

I och med att det är en statsbegra­vning får landets högsta ledning automatisk­t inbjudan. Koivistos anhöriga ingår i den kommitté som planerar begravning­en.

– De har en viktig roll i att berätta vem de vill bjuda in.

Närmare detaljer om begravning­en presentera­s på måndag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? 25 MAJ. President Mauno Koivistos begravning sker på Kristi himmelsfär­dsdag.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI 25 MAJ. President Mauno Koivistos begravning sker på Kristi himmelsfär­dsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland