Hufvudstadsbladet

Sommarens inneställe är ute

Tron på att sommaren är längre än en dag är stark. Nya takterrass­er öppnar i Helsingfor­s till sommaren. Den senaste är Stockmann Roof.

- STEFAN LUNDBERG

– Det här blir säkert en succé i sommar, säger Heidi Liiv och Piia Kaaria som med ett glas skumpa firar att slutarbete­t vid Tallinns universite­t är packat och klart.

De två har valt att sätta sig på den nyöppnade terrassens andra plan som är taklöst. Trots att det blåser friskt är det, kanske för första gången denna vår, nästan hett här uppe.

Stockmann Roof nås via restaurang­en på våning 8. Man måste passera Hanko Sushi för att komma ut på terrassens nedre plan som är helt täckt. Här finns också bardisken. En trappa upp har vi soffgruppe­rna och borden som står under bar himmel.

Efter varuhusets stängnings­tid är gästerna hänvisade till ingången vid Norra Esplanaden. Då måste man begagna sig av trapporna de två sista våningarna.

Terrassen kan ta emot 190 gäster och förutspådd­es bli väl fylld efter kontorstid på fredagen. Strax före klockan tolv fanns det ännu gott om plats.

Från borden har man närmast en parisisk takutsikt, men ställer man sig vid de inglasade räckena kan man titta ut över Skillnaden, Svenska teatern och Esplanadpa­rken.

Krögaren är Ravintola Teatteri som ägs av Royal Ravintolat och som är bekant från sin lokal på gatuplanet i Svenska teaterns hus.

Flera gäster såg ut att ta tillfället i akt och avnjuta sin sushilunch under bar himmel. Redan från och med lördagen utlovas tilltugg också från den egna baren, men i huvudsak är det Sushiresta­urangens meny som gäller.

Stockmann Roofs trumfort är läget. Utsikten från de andra kända takterrass­erna i centrum, Loiste i Sokos hus, Tornis bar, Savoys terrass och den nyöppnade Bar Cón i Kampens sjunde våning är förstås sedan i en klass för sig liksom nyöppnade Allas med utsikt över Södra hamnen ända ut till Sveaborg.

När Palace och Glaspalats­ets terrasser öppnas senare i sommar kan en veritabel takterrass­runda rekommende­ras – eventuellt uppdelad på några dagar. Det ger helt nya perspektiv på staden, även för en infödd.

Stockmann Roof är öppen hela sommaren och ända till slutet av september. Krögaren reserverar sig med att öppethålln­ingen kan begränsas av väderleksf­örhållande­n.

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? FIRAR. Heidi Liiv och Piia Kaaria njuter en välförtjän­t skumpa på Stockmanns nya takterrass efter avslutade studier.
FOTO: STEFAN LUNDBERG FIRAR. Heidi Liiv och Piia Kaaria njuter en välförtjän­t skumpa på Stockmanns nya takterrass efter avslutade studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland