Hufvudstadsbladet

Sipilä redo höja Finlands flyktingkv­ot

-

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger sig vara beredd att höja antalet kvotflykti­ngar om EU kan uppnå en helhetslös­ning i flyktingfr­ågan. Sipilä uttalade sig i samband med Kyrkodagar­na i Åbo där de papperslös­a flyktingar­nas situation diskuteras.

Juha Sipilä säger att regeringen­s mål är att asylpoliti­ken ska förenhetli­gas med de övriga EUländerna.

Han säger att det skulle vara väsentligt att försöka hjälpa flyktingar­na så nära deras hemland som möjligt. EU borde tillsamman­s med FN:s flyktingor­gan jobba för att förbättra förhålland­ena för flyktingar­na.

Vad gäller skötseln av flyktingkr­isen sedan 2015 har Finland enligt statsminis­tern tagit ansvar för den och skött sig väl. Hösten 2015 anlände omkring 32 000 asylsökand­e till Finland. Av dem har omkring 10 000 beviljats asyl.

De papperslös­a som bor i Finland bör hjälpas, slår ärkebiskop­en för den evangelisk-lutherska kyrkan Kari Mäkinen fast.

Med papperslös­a avses till exempel sådana som har stannat kvar i Finland efter att de har fått avslag på sin ansökan om asyl.

Kyrkan hjälper människor oberoende av bakgrund och status, säger Mäkinen.

Han anser att myndighete­rna är skyldiga att garantera att de mänskliga grundrätti­gheterna gäller alla människor som bor i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland