Hufvudstadsbladet

VÅREN ÄR HÖGSÄSONG FÖR ÅRETS MÅLPROJEKT

-

Att piffa upp solsidans nötta husvägg eller att olja in den där nybyggda bryggan är lätt och roligt när man planerat väl och gjort ett bra förarbete. Dessutom hinner man njuta av utomhusluf­ten och talkogänge­ts sällskap när man inte behöver oroa sig för oönskade överraskni­ngar. För att resultatet ska bli lyckat gäller det bland annat att välja rätt tidpunkt och rätt mängd färg samt att rengöra ytorna noggrant.

Behagliga temperatur­er är både bekväma att måla i och ger det bästa resultatet. Det här innebär att just våren är högsäsong för målning. Under den här tiden av året behöver man inte oroa sig för att nattfukten skulle göra ytorna blöta långt in på morgonen och man kommer snabbare igång med projektet. Dessutom undviker man bubbliga målytor som kan orsakas av het gassande sol.Alltför höga temperatur­er kan nämligen värma upp väggarna till temperatur­er på 60–70 grader och orsaka att färgen ”kokar”och avdunstar.

- Milt halvmolnig­t vårväder med låg luftfuktig­het och temperatur­er kring tjugo grader är alltså idealiskt när man målar, konstatera­r försäljnin­gsrepresen­tant Timo Holmi.

MÄT, PUTSA OCH RÖR OM – FÖRARBETE ÄR A OCH O

Innan man bjuder in sina vänner på en ”målning plus pizza”- dag finns det ännu några saker som är bra att tänka på.För det första kan man genom att noggrant mäta storleken på ytorna som ska målas undvika ett scenario där färgen tar slut mitt i en vägg och orsakar en skarv där projektet avbrutits. De här uträkninga­rna kan göras smidigt med målkalkyla­torn som finns tillgängli­g på Uulatuotes hemsida. När det sedan är dags att inhandla färgen lönar det sig att samtidigt satsa på ordentliga verktyg att måla med.

- Här gäller det att välja ett verktyg man själv orkar arbeta med – inte den största möjliga penseln bara för att den ser ut att vara mest effektiv, förklarar Holmi.

Enligt Holmi handlar ett lyckat resultat till nittio procent om förarbete. Det här innebär att steg ett när ärmarna kavlats upp är att gnugga bort gammal färg och tvätta ytan ren från smuts och pollen. Sedan är det bara att grundligt röra om i färgburken och börja måla.

- Sist men inte minst undviker man oönskade överraskni­ngar genom att skydda ytor man inte vill måla och genom att spara talkodryck­erna tills det att man målat färdigt, summerar Holmi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland