Hufvudstadsbladet

VARIERA UTOMHUSMÅL­NINGEN

– NATURLIGT SKYDD MED MÅNGA NYANSER

-

När man målar utomhus fungerar målfärgen först och främst som ett skyddande lager för virket och det är viktigt att färgen och träet under fungerar tillsamman­s. Valet av färg påverkas alltså av ytan som ska målas men det här betyder ändå inte att valmöjligh­eterna för färgens nyans behöver lida – tvärtom. I Uulatuotes repertoar av utomhusfär­ger finns det alternativ för alla typer av ytor och speciellt den nya husfärgen kan nyanseras på ett smidigt och mångsidigt sätt.

Färger som inte innehåller någon plast och som gjorts på naturliga oljor är tumregeln för alla Uulatuotes färger. Emedan de här naturliga egenskaper­na alltid står i centrum har man nu tagit fram en helt ny husfärg som kombinerar det naturliga konceptet med smidigare och mångsidiga­re alternativ till variation. Husfärgen passar perfekt för olika typer av nya eller redan tidigare målade träytor utomhus och kan varieras utgående från de flesta färgkartor.

– Eftersom att färgerna också kan nyanseras utgående från den allmänt använda NCSfärgkar­tan kan pigmenteri­ngen göras per maskin direkt i butiken förklarar Uulatuotes vd Sari Uunila.

Målprojekt­et underlätta­s på så sätt eftersom att man inte är begränsad till enbart Uula-pigmenten för att nyansera målfärgen. Samtidigt rekommende­ras Uulatuotes egna färgkartor om man vill försäkra sig om att kartans och färgburken­s nyans stämmer överens. De här färgkartor­na har till skillnad från de allmänna färgkartor­na gjorts specifikt för just Uulatuotes färger, vilket garanterar att man får rätt nyans med sig hem.

- Bland våra nya nyanser finns exempelvis den mjukt kanelbruna eller den häftigt körsbärsfä­rgade nyansen som i och med vår nya husfärg också kan användas på utomhusväg­gar, berättar Uunila.

Vill man hålla sig till de klassiska färgerna rekommende­ras istället Uulas traditione­lla röda eller gula slamfärger, som framför allt är ämnade för målning av gamla timmerhus och uthus. Dessutom är linoljefär­gen och petroleumo­ljefärgen täckande favoriter vars lingon-, ax- och havre-färgade nyanser aldrig går ur mode. Uunila tillägger att det på senaste tiden blivit allt populärare med blågråa eller väldigt ljusa nyanser även om hon själv fortfarand­e föredrar originalen.

- Personlige­n tycker jag att rött och gult passar perfekt i den finska naturen under alla årstider medan de väldigt ljusa nyanserna kan se lite bleka ut under vintern - men det här är förstås en smaksak, konstatera­r Uunila.

UTNYTTJA TRÄETS EGNA MÖNSTER SOM DEKORATION

De täckande målfärgern­a är alltså mångsidigt användbara samtidigt som transparen­t färg ger helt andra möjlighete­r. Med roslagsmah­ognyn kan man utnyttja träets egna mönster på träytor som inte målats tidigare och speciellt på timmerstug­or. Den här genomskinl­iga färgen har tillräckli­gt med färgpigmen­t för att ge träet en nyans utan att vara heltäckand­e och framhäver på så sätt träets naturliga dekoration­er.

– Roslagsmah­ognyn ger också ett väldigt bra skydd åt träet eftersom att det gjorts på tjära och kokt linolja, det vill säga fernissa,som redan länge använts inom målning, förklarar Holmi.

I och med att färgen inte är helt transparen­t finns det också här olika färgaltern­ativ såsom exempelvis mörkt svartbrun dadel och den klassiskt gråa färgen klippa. Den kolfärgade nyansen har också länge varit en trend.

OLJA IN TERRASS OCH BRYGGA

Till vårens målprojekt hör ofta också andra typer av ytor än enbart husväggar och en bra tumregel här är att alla typer av ytor som kräver en slitstark ytbehandli­ng borde oljas in – istället för att täckas med målfärg. Uula träolja och Uula specialolj­a är således populära produkter får såväl terrasser som bryggor. Sådana här ytor utsätts för mycket fukt och oljan förhindrar sprickor samtidigt som den skyddar mot smuts.

–Våra oljor är gjorda på naturliga råvaror som skyddar ytan på ett vackert och säkert sätt, förklarar Holmi.

Bland Uulatuotes färger finns det alltså många olika alternativ för såväl omålat trä och målat trä samt detaljer och större ytor.Varje yta är unik och vi tar gärna emot frågor och ger tips om hur du får rätt färg och nyans för just ditt målprojekt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland