Hufvudstadsbladet

Siarprofes­sor tippar riksrätt för Trump

USA – Jag tror sannolikhe­ten för att president Trump ställs inför riksrätt är mer än femtio procent säger Allan J. Lichtman, professor i historia vid American University i Washington DC.

- JURI VON BONSDORFF

I dessa dagar hör man vilda gissningar om Donald Trumps politiska framtid, men Allan J. Lichtmans dramatiska tippning har en något större trovärdigh­et än de flesta andra. Lichtman blev en minikändis i USA när han som en av de få, om inte den enda experten, offentligt tippade en seger för Trump före valet i fjol.

– Donald Trump tog kontakt med mig efter artikeln i Washington Post där jag presentera­de min tippning. Han skickade den signerade artikeln med texten ”Bra tippning, professorn.”

Med hjälp av en matematisk kalkyl har Lichtman framgångsr­ikt förutspått rätt resultat i samtliga presidentv­al i mer än 30 år. Nu har han ingen kalkyl att luta sig mot och sianden om riksrätt ger knappast flera hjärtliga meddelande­n från Trump. Lichtman är ändå färdig att sticka ut hakan och i en färsk bok lägger han ut argumenten för riksrätt mot Trump.

– Det här är en betydligt mer riskabel tippning, men jag ville ändå göra den även om det äventyrar mitt rykte. Jag vill uppmärksam­göra amerikaner­na om de hot mot vår konstituti­on, våra rättighete­r och vår säkerhet som Trumps presidents­kap utgör.

Rysslandsk­oppling farligast

I sin bok presentera­r Lichtman åtta olika faktorer som gör Trump sårbar. Han lyfter speciellt fram de otaliga intresseko­nflikterna som hans affärsimpe­rium för med sig, och aningen överraskan­de, Trumps åtgärder för att trappa ned kampen mot den globala uppvärmnin­gen. I teorin kunde det leda till åtal i den Internatio­nella brottmålsd­omstolen i Haag för brott mot mänsklighe­ten. Rysslandsh­ärvan är enligt honom ändå den mest sannolika orsaken till riksrätt.

– Ingen president har någonsin tidigare varit föremål för kongressoc­h FBI-utredninga­r om potentiell­t allvarliga federala brott redan vid inledninge­n av presidents­kapet.

Ingen vet i detta skede vad de olika utredninga­rna kommer att resultera i, men Lichtman själv tror att den myckna röken antagligen döljer en viss mängd eld.

– Trumps folk har besvarat alla kontrovers­er på ett mycket suspekt sätt. Det liknar en typisk mörkläggni­ng i äkta Nixon-stil med förnekande­n, bortförkla­ringar, överskylni­ngar och bedrägeri.

Om det visar sig att Trumps kampanj och Ryssland gått i maskopi och Trump visste om det, kan följderna bli synnerlige­n allvarliga.

– Då kan det handla om förräderi. De ryska attackerna mot grundvalar­na i vår demokrati är en attack mot USA även om den inte genomförts med militära vapen, säger Lichtman som syftar på de ryska dataintrån­gen under valkampanj­en.

Comey-kontrovers­en

Under de senaste dagarna har Trump skakats av nya avslöjande­n som har ökat hans sårbarhet och sannolikhe­ten för riksrätt. Det började med att Trump gav sparken åt FBI-chefen James Comey förra veckan. Det hade han rätt att göra, men det var inte nödvändigt­vis fiffigt antyder Lichtman.

– Nixon hade också rätten att avskeda dåvarande specialåkl­agaren Archibald Cox, men det avskedande­t banade vägen för riksrättsu­tredningen mot honom.

Det var inte heller olagligt att ge Ryssland hemligstäm­plade underrätte­lseuppgift­er, men avslöjande­na om att Trump skulle ha bett om ett lojalitets­löfte av Comey och framför allt nyheten om att han bett Comey lägga ner en undersökni­ng kring Trumps förra säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn är problemati­ska.

– Att delge hemligstäm­plade uppgifter är inte kriminellt för en presi- dent men det kan mycket väl vara en handling som leder till riksrätt. Och när det gäller Comey så befinner vi oss nog redan nära obstruktio­n av rättvisa.

Riksrätt en politisk fråga

På onsdagen utnämnde justitiemi­nisteriet en fristående åklagare med vida befogenhet­er att utreda Trump och hans medarbetar­e. Den utredninge­n kan, om åklagaren anser det befogat, leda till åtal, men frågan om riksrätt är politisk och går på sitt eget spår. Processen startar i representa­nthuset om den får stöd av en enkel majoritet.

– En av de Lichtmansk­a reglerna i politiken är att varje folkvalds första prioriteri­ng är omval. Om republikan­erna i representa­nthuset, där alla går till val vartannat år, upplever att Trump är en belastning och försvårar deras omval, kan den traditione­lla och stabilt konservati­va vicepresid­enten Mike Pence bli ett alternativ man föredrar framför Trump, säger Lichtman som just av denna orsak anser att valet nästa höst utgör den första tidpunkten då riksrätt börjar figurera på allvar i politikern­as arsenal.

Lichtman påminner att det endast krävs ett tjugotal republikan­er om alla demokrater röstar för riksrätt för att starta processen, och att det är just ett tjugotal republikan­er som går till val i distrikt där man röstade mer på Clinton än Trump. De kongressle­damöterna kan vara villiga att överge Trump och rösta för riksrätt om det tryggar deras omval.

Endast tre presidente­r har utsatts för en riksrättsp­rocess genom tiderna. Det är därför inte konstigt att det känns som en högst ovanlig och dramatisk åtgärd i amerikansk politik. Men Lichtman vill påminna om att landsfäder­na som skapade nationens konstituti­on inte betraktade åtgärden som så extraordin­är.

– När konstituti­onen skrevs betraktade man inte det som en åtgärd för katastrofe­r utan som ett fredligt och vanligt skydd mot en frifräsand­e och skurkaktig president.

 ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: LEHTIKUVA/DREW ANGERER ?? TIPPADE RäTT. Allan Lichtman var en av få, om inte den enda experten, som offentligt tippade en seger för Donald Trump före valet i fjol.
FOTO: PRIVAT FOTO: LEHTIKUVA/DREW ANGERER TIPPADE RäTT. Allan Lichtman var en av få, om inte den enda experten, som offentligt tippade en seger för Donald Trump före valet i fjol.
 ??  ?? DONALD TRUMPS FRAMTID. I en färsk bok lägger Allan Lichtman ut argumenten för riksrätt mot Trump.
DONALD TRUMPS FRAMTID. I en färsk bok lägger Allan Lichtman ut argumenten för riksrätt mot Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland