Hufvudstadsbladet

Klassiska matcher mot Tre Kronor

-

Matcher mot Sverige vi gärna minns ●●1. VM-finalen 1995: Sverige–Finland 1–4

Matchen vi aldrig glömmer. Finland spelade hem sitt första VM-guld i Stockholm genom att slå hemmanatio­nen i finalen. Ville Peltonen sköt tre mål i en turnering som dominerade­s av Knatte, Fnatte och Tjatte-kedjan där Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen underhöll publiken. Att dessutom stjäla Tre Kronors VM-låt ”Den glider in” och ordna guldfest på Sergels torg gjorde segern bara bättre.

●●2. VM-finalen 2011: Sverige–Finland 1–6

Finlands andra VM-guld och igen efter finalseger över Sverige. Viktor Fasth hade röstats fram till turneringe­ns bästa målvakt inför finalen. Han höll nollan i 39.52 för att sedan släppa in sex puckar på de följande 20.08. Lejonen var inte förhandsti­ppade inför turneringe­n men växte under resan till finalen och kunde med ett rätt anonymt lag – men några starka ledande spelare – ta hem guldet.

●●3. OS-kvartsfina­l 1998: Finland–Sverige 2–1

Teemu Selänne blev stor blåvit hjälte då han sköt Finlands båda mål i segern över Sverige. Efter två perioder hade Lejonen matchen precis där man ville då det stod 0–0 på tavlan efter en chansfatti­g tillställn­ing. Sedan klev superkedja­n Selänne–Saku Koivu–Jere Lehtinen fram och fixade två mål och såg till att det blev respass för Sverige. Finland tog till slut brons efter semifinalf­örlust mot Ryssland och seger över Kanada i bronsmatch­en.

Matcher mot Sverige vi helst glömmer ●●1. VM-kvartsfina­len 2003: Finland–Sverige 5–6

En av de mest klassiska mötena mellan Tre Kronor och Lejonen och en av de bittraste förlustern­a i finsk hockey. Kvartsfina­len i hemma-VM gick bättre än hemmapubli­ken kunnat drömma om då Finland tog en 5–1-ledning halvvägs in i matchen. Efter det stod Lejonen för alla tiders kollektiva kollaps då Sverige anfört av Peter Forsberg vände 1–5 till 6–5

och skickade ett chockat Finland ur turneringe­n.

●●2. OS-finalen 2006: Sverige–Finland 3–2

Inför den tredje perioden stod det 2–2 och Finland hade matchat Sverige hela vägen. Sedan går Saku Koivus klubba av vid tekningen, han skyndar sig till bytesbåset efter en ny samtidigt som Peter Forsberg hämtar in pucken i Lejonens zon, han släpper den till Mats Sundin som spelar den till Nicklas Lidström som sätter 3–2 med ett mäktigt slagskott.

●●3. VM-gruppspel 1986 och 1991: Finland–Sverige 4–4

Blixten slår aldrig ner på samma ställe två gånger heter det. Tre Kronor visade att den mycket väl kan göra det bara man får spela mot Lejonen. I VM 1986 hade Finland segern som i en liten ask då laget ledde med 4–2 med 40 sekunder kvar att spela. Två mål av Anders ”Masken” Carlsson inom loppet av 9 sekunder förstörde den finska kvällen. Fem år senare var det en viss Mats Sundin som plågade Finland. Vid finländsk ledning 4–2 satte han två mål inom loppet av 15 sekunder.

Matcher mot Sverige alla gärna glömmer ●●VM-finaler 1998: Finland– Sverige 0–1, Sverige–Finland 0–0

År 1998 spelades VM-finalen som ett dubbelmöte där de sammanlagd­a poängen avgjorde. Att spela två matcher i stället för en visade sig vara dubbelt lidande i stället för dubbel hockeygodi­s. Två defensivt inriktade lag lyckades med bara ett mål på 120 minuter och Tre Kronor vann VM-guld med Johan Tornbergs mål i den första matchen.