Hufvudstadsbladet

Vänskap efter drama på Stafettkar­nevalen

Stafettkar­nevalen Fredagens första final avgjordes i andra heatet på flickornas 600 + 600 + 400 meters lopp för årskursern­a 1-6 då Ytternäs skola från Mariehamn tog hem segern. Solf skola från Korsholm tog hem andraplats­en och bronset gick till Brändö låg

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

ALBERGA, ESBO Sammanlagt 153 större grundskolo­r deltog i gårdagens längsta lopp för flickor. Loppet avgjordes i två heat där den bästa tiden segrade. Alla tre medaljlag löpte i det andra heatet. Brändö med Emma Nyström, 13, och Nadja Rehberger, 11, i spetsen öppnade starkt och behöll ledningen ända fram till den sista sträckan, då utmanarna hann ifatt ankarlöpar­en Anni Komulainen, 13. Det var inte endast de övriga lagens bättre ork som avgjorde loppet, menar Komulainen efter prisutdeln­ingen.

– Jag missade lite. Det kom en flicka som sprang förbi mig och så var det en man som stod i vägen då han försökte visa var jag skulle springa, berättar Komulainen skrattande om den dramatiska avslutning­en.

Trots det missade guldet var humöret på topp hos Brändötrio­n. De andra lagen får också beröm.

– Jag tycker vi sprang jättefint och skulle inte kunna tänka mig ett bättre lopp, säger Nyström.

– Det gick jättebra, den mest avgörande faktorn var att motståndet helt enkelt var tuffare, instämmer Rehberger.

Attityden och andan på plats

Efter loppet stannade de tre bästa lagen och väntade på prisutdeln­ingen på idrottspla­nen. Löparna som just kämpat tappert om guldet satt muntert tillsamman­s och snackade med varandra. Detta är vad som gör Stafettkar­nevalen till ett unikt evenemang.

– Stafettkar­nevalen är bäst. Här finns så mycket nya människor att få träffa och det är en riktigt stor tävling. Dessutom finns det en hel del annat det går att göra vid sidan om tävlandet, berättar Nyström.

Brändö lågstadies­kola ligger i samma skolkomple­x som Brändö Gymnasium, som är känt för att vara en skola som främjar hälsa. Den sportiga attityden finns också bland lågstadiee­leverna, då alla tre löpare i laget idrottar vid sidan om skolgången. Komulainen friidrotta­r och spelar innebandy, Nyström friidrotta­r och Rehberger orienterar och simmar. Flickorna säger sig dock inte ha övat på denna sträcka något extra. Succén beror främst på en annan positiv egenskap.

– Vi har en mycket bra laganda, förklarar trion med samma mun.

På sträckan 600 + 600 + 400 meter för små grundskolo­r segrade Forsby skola, tätt följda av Rejpelt skola och Snappertun­a skola.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland