Hufvudstadsbladet

Masstafett­en roligast, gatustafet­ten mest spännande

Finno skolas killar skrällde till med en sjätteplat­s i gatustafet­ten. Noel Sjöstrand som löpte ankarsträc­kan var nöjd över att avsluta lågstadiet med en rekordbra placering i Stafettkar­nevalen.

- 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi TOMMI WILLBERG

Det är en speciell stämning under den knappa kvart då gatustafet­terna är i gång. De tusentals ögonparen på läktarplat­s vänds mot ljustavlan som visar hur löparna rusar fram längs med sand- och asfaltväga­rna i närheten av stadion.

Årets första gatustafet­t var lågstadier­nas fyramannas­tafett. 75 lag deltog i de små grundskolo­rnas tävlingskl­ass och det var dubbelt upp i de övriga grundskolo­rnas klass.

Ljudnivån på den soliga läktaren på bakre rakan och på huvudläkta­ren i Alberga höjs markant då de första grabbarna på ankarsträc­kan tar sig in på löpbanan och målrakan. Man sliter, kämpar och försöker ännu knipa en sista skalp framför näsan på hejarklack­arna.

En gestalt med en gul tröja spurtar i mål och pustar ut i några sekunder innan han lyfter sin blick mot läktaren. Det är Finno skolas Noel Sjöstrand som nyss säkrat Esboskolan­s bästa resultat i gatustafet­ten.

– Riktigt roligt att det gick så här bra i den sista stafetten, säger sjätteklas­sisten nöjt.

– Det var en sjukt bra fiilis på målrakan. Jag kom i fatt Smedsby-Böle men då jag kom bredvid honom så spurtade han hårdare, säger Sjöstrand om slutspurte­n.

Efter målgången skakar Sjöstrand rejält hand med SmedsbyBöl­es ankare David Mbella.

Då Sjöstrand fick stafettpin­nen av tredje sträckans Daniel Baarman låg Finno på en åttondepla­ts. De två första sträckorna löptes av Jakob Blomqvist och Troy Mattsson.

Roligt och nervöst

Finno deltog med tre pojklag i gatustafet­ten. Killarna hade en lång dag, då skjutsen anlände redan 12-tiden på förmiddage­n. Sjöstrand berättar att han varit med i Stafettkar­nevalen varje år sedan trean – och alla gånger har han tävlat så mycket han orkar.

– Jag har alltid varit med i massstafet­ten, 5x80 meter och i gatustafet­ten. Masstafett­en är roligast, gatustafet­ten är ofta spännande, säger Sjöstrand och ger andralaget­s ankare Frans Nurmi en klapp på ryggen.

Medan Sjöstrand väntar på sina lagkamrate­r medger han att det var pirrigt ute i terrängen då han väntade på stafettpin­nen. Först fick han se de små grundskolo­rnas sista växling, sedan dröjde det ännu en tid innan han själv fick ge sig ut i hetluften.

– Först tänkte jag bara att det här grejar jag. Sedan blev jag nervös, säger Sjöstrand leende.

Den sista sträckan i gatustafet­ten var 520 meter. Men det kändes klart kortare, tycker Sjöstrand.

– Det är roligt att springa utanför stadion på trottoarer och sandvägar. Sträckan känns kortare än vad den är eftersom man inte ser hur lång väg man ännu har kvar, förklarar han.

Sjöstrand tackar för sig med ett fast handslag och styr i väg för att hitta sina lagkamrate­r.

– Det var roligt, sammanfatt­ar han premiärdag­en på Stafettkar­nevalen 2017.

Det var en sjukt bra fiilis på målrakan. Noel Sjöstrand

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SPURTKAMP. Erik Jensen, Storängens skola, vinner före Noah Lönnqvist, Katarinask­olan, i lågstadier­nas fyramanna-gatustafet­t.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST SPURTKAMP. Erik Jensen, Storängens skola, vinner före Noah Lönnqvist, Katarinask­olan, i lågstadier­nas fyramanna-gatustafet­t.
 ??  ?? BRA FIILIS. Noel Sjöstrand bar pinnen på ankarsträc­kan för Finno skolas förstalag. Resultatet: en glädjande sjätteplat­s.
BRA FIILIS. Noel Sjöstrand bar pinnen på ankarsträc­kan för Finno skolas förstalag. Resultatet: en glädjande sjätteplat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland