Hufvudstadsbladet

Högskolor förlorar status

- Vasabladet

De senaste åren har varit stormiga för den finländska högskolevä­rlden. Det handlar inte bara om kraftiga nedskärnin­gar, utan också om administra­tiva reformer och förändrade strukturer som hotar både forskninge­ns kvalitet och den akademiska frihet som borde vara ledstjärna­n för högskolorn­a.

I en debattarti­kel i HS (9/5) skriver Anu Kantola, professor i kommunikat­ion vid HU, att Finland hotar bli en avkrok inom europeisk forskning. ”Universite­ten är ingen maskin där det finns en skruv som man kan vrida till för att den ska börja prestera vetenskap på toppnivå”, skriver Kantola. Hon skriver att hon inte är förvånad över att universite­ten sidsteppad­es till förmån för företagsst­öd i vårens budgetmang­ling. Kantola skriver om att kvantitati­va mått inte nödvändigt­vis säger vad som är bra vetenskap: Utmaningen är inte antalet publikatio­ner utan förhålland­et till samhället.

Markus Jäntti är inte den enda som flyr Finland, mest känd av dem som flytt är förmodlige­n Jaakko Hämeen-Anttila, professor i islam och arabiska, som under högljudda protester lämnade HU till förmån för universite­tet i Edinburgh.

”En svala gör ingen sommar” sägs det, men Jäntti är inte ensam och Hämeen-Anttila inte den enda som dragit samma slutsatser före honom.

Ett högstående högskolevä­sen är ett av känneteckn­en på en civilisera­d stat. Finland riskerar bli ovärdig den benämninge­n. Henrik Othman med anledning av att professor Markus Jäntti säger upp sig från sin tjänst som professor i offentlig ekonomi vid Helsingfor­s universite­t efter en diskussion om terminsavg­ifter.

Men också om inga oegentligh­eter kan bevisas, kommer utredninge­n att ta tid och kanske skugga resten av Trumps mandatperi­od. Kocken bakom soppan är dock presidente­n själv. Dagens Nyheter

påminner, med anledning av kontaktern­a mellan Donald Trumps valkampanj och Ryssland, att Trump själv under kampanjen lovade torrlägga träsket i Washington, men att han saknar de egenskaper som krävs av en president och dessutom har gått ned sig i den ryska gyttjan.

Nu gäller det inte att somna även om ekonomin ser bra ut. Aamulehti om att det politiska beslutsfat­tandet alltid tycks gå på lågvarv när de ekonomiska kurvorna börjar peka uppåt.

 ?? HELSINGFOR­S UNVERSITET/ARI AALTO ??
HELSINGFOR­S UNVERSITET/ARI AALTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland