Hufvudstadsbladet

Maten och energin är ett problem

- OLAVI KIVINIEMI Karis

KONSUMTION Fysikern Lars Silén diskuterar (HBL 26.4) frågan om mänsklighe­tens ekologiska fotavtryck och för fram sin åsikt att det inte finns sådana resurser som håller på att ta slut. I slutet frågar han: ”Vilka är de resurser som har försvunnit?”

Den frågan är det lätt att svara på. Det har försvunnit stora mängder sött vatten på torra områden. Man har överpumpat grundvatte­n som inte kan förnyas i samma takt som det pumpas upp. Det har försvunnit enorma mängder matjord under hus, vägar och parkerings­platser. Matjorden har också minskat på grund av en uttunning av matjordssk­iktet. Det har försvunnit värdefulla fiskbestån­d på grund av överfiske. Fisket har effektiver­ats mycket

med åren, men fångsterna har inte längre ökat.

Man har använt otroliga mängder kol, olja och naturgas för olika behov och de resurserna är förlorade för gott. Nu börjar de bästa olje- och gaskällorn­a småningom sina och man hittar inte nya källor i samma takt med förbruknin­gen. De nya källorna hittas på svåra platser eller utvinninge­n är dyrare än hittills.

I Siléns senaste insändare (HBL 7.5) framför han utopier om matprodukt­ionen. Och i slutet skriver han: ”Mat och metall är inga problem. Vilka är de oersättlig­a resurser som håller på att ta slut?”

Man kan konstatera att maten är ett problem just nu. Annars skulle inte så många människor svälta och dö av näringsbri­st som nu. Och problemet blir svårare i fortsättni­ngen utan kraftiga åtgärder. Vi människor ökar hela tiden i antal och man är tvungen att överge jordbruk på stora

arealer när det överpumpad­e grundvattn­et sinar.

Inga resurser håller på att ta slut, men det uppstår en allvarlig brist på mat och energi under de närmaste årtiondena.

Man kan verifiera allt som jag har skrivit genom att bekanta sig med miljöveten­skapen. En stor del av de vilda ryggradsdj­urarterna dör ut i snabb takt därför att den vilda naturen förlorar mer och mer mark när människan tar allt i sitt bruk. Vem vill leva i en sådan värld?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland