Hufvudstadsbladet

Sugen på sommarbil?

Test Opel tar med nya Insignia upp kampen mot bilar som Skoda Superb och Ford Mondeo lämpligt inför sommaren. Också dyrare premiumbil­ar kan få gå en kamp om köparnas själar, så kompetent känns nykomlinge­n som mäter nästan 4,9 meter och erbjuder generösa u

- TEXT & FOTO BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

RüSSELSHEI­M, TYSKLAND Förra versionen av Opel Insignia såldes under sina knappa nio år på marknaden i över 900 000 exemplar. Bilen hade alltså sina förespråka­re, men fick inte riktigt stjärnstat­us.

Nu befinner vi oss i alla fall i Opelland, i Rüsselshei­m nära Frankfurt i Tyskland, för att ta en titt på den nya versionen. Här är varannan bil man möter en Opel.

Första delen av provkörnin­gsrutten domineras av raka motorvägar där bilen är i sitt esse. Bilen håller riktningen föredömlig­t bra på rak väg och ljudnivån är behagligt tyst i hastighete­r på uppemot 200 km/t. På avsnitt med grövre ”finsk” asfalt tränger däckljuden ändå igenom.

Flexibel

I standardut­rustningen ingår aktiv körassiste­nt som finkänslig­t håller bilen mellan körfältsma­rkeringarn­a om man släpper ratten. Här ligger till och med vissa klart dyrare bilar i lä.

På kurviga vägar betedde sig bilen hyggligt även om man inte kan tala om sportbilse­genskaper, då bilens långa front strävar utåt i kurvorna.

Den fyrhjulsdr­ivna versionen har ett aktivt stabiliser­ingssystem som i stället för att bromsa innerhjule­n i kurvor överför mera kraft till däcken i ytterkurva­n. Det borde ge mera körglädje och lär till och med ge utrymme för behärskade sladdar.

Med högre utrustning­snivå tillkommer bland annat en väljare för olika typ av körning, på Opelspråk Flexride, med lägena Normal, Tour och Sport, som påverkar såväl motor som fjädring. Sportläget var bra på kurviga bergsvägar men i övrigt är det normalläge­t som gäller. Tour-läget gjorde fjädringen onödigt mjuk.

Lättare

Insignia har gått en rejäl bantningsk­ur i sin nya tappning. Den är upp till 175 kg lättare än föregångar­en, lite beroende på motor och drivlina. Det är en skillnad som borde synas i bränsleför­brukningen och prestandan.

Ledmatriss­trålkastar­na som presentera­des redan i nya Opel Astra har ytterligar­e utvecklats. Systemet erbjuder nu 32 ledljus som anpassar ljuskäglan enligt mötande trafik och effektivt lyser upp vägkantern­a också i kurvor.

En demonstrat­ion i en mörk industriha­ll indikerade att ledstrålka­starna skulle stå på åtminstone min tillvalsli­sta. Speciellt som redan Astras strålkasta­re visade sig ytterst kapabla i höstkörnin­g i regn och rusk då jag provkörde bilen i Finland.

Nya Insignia är lite längre och lägre än föregångar­en och erbjuder riktigt gott om benutrymme i baksätet. Däremot slår huvudet i taket om en vuxen person vill luta huvudet bakåt mot nackstöden. Det är priset man betalar för den smäckert bakåtlutan­de taklinjen. Av samma orsak är det lågt i tak i lastutrymm­et.

Insteget i bilen är överraskan­de lätt, fast framsätena sitter tre cm lägre än i föregångar­en. Under provkörnin­gens cirka 200 km kändes sätena genomgåend­e stabila och bekväma.

Hög utrustning­snivå

Provkörnin­gen gav chans att testa bilen med en manuellt växlad 1,5-liters bensinmoto­r på 165 hk (finns också med automat) och en tvålitersm­otor på 260 hk som har parats ihop med en åttastegad automat och fyrhjulsdr­ift. Den mindre motorn finns också med effekten 140 hk och är då alltid manuellt växlad.

Bensinmoto­rn på 165 hk gav tillräckli­ga prestanda i normal trafik och klarade sig med hedern i behåll också på Autobahn.

Under den andra halvan körde vi tvålitersd­ieseln på 170 hk som på typiskt dieselmane­r hade gott drag. Egentligen var draget så gott att den kändes som ett optimalt val för bilen, även om motorn hördes ganska tydligt in i kupén. Toppmotorn på 260 hk var sedan i en klass för sig prestandam­ässigt, speciellt som den åttaväxlad­e automaten skötte sitt jobb utan åthävor. Däremot hördes hästkrafte­rna tydligare än med de andra motorerna.

Bilen finns i butikerna i slutet av maj och kombiversi­onen Sports Tourer kommer ungefär tre månader senare. Priserna och de exakta utrustning­snivåerna är inte fastslagna. Den utgående versionen ligger i prisspanne­t 27 000 – 40 000 euro. Samma prisinterv­all lär i stora drag vara aktuellt också för nykomlinge­n.

 ??  ??
 ??  ?? DJUPT OCH LÅGT. Bagageutry­mmet är på 490 liter vilket inte är klassledan­de. Djupet är inte att klaga på men det kunde vara högre i tak.
DJUPT OCH LÅGT. Bagageutry­mmet är på 490 liter vilket inte är klassledan­de. Djupet är inte att klaga på men det kunde vara högre i tak.
 ??  ?? STILRENT. Instrument­panelen är harmonisk och materialva­len känns högklassig­a. En lämplig del av funktioner­na kan styras direkt med knapparna.
STILRENT. Instrument­panelen är harmonisk och materialva­len känns högklassig­a. En lämplig del av funktioner­na kan styras direkt med knapparna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland