Hufvudstadsbladet

Yaris är en bil för alla åldrar

Det är sex år sedan Toyota Yaris förnyades senast. Därför känns den nya fjärde generation­en som ett stort steg framåt. Allt tyder på att bilen förblir favoriten i fyrameters­klassen, i synnerhet som det bara är Yaris som kan erbjuda en hybridvers­ion.

- TEXT & FOTO: DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Det finns en Toyota Yaris för de flesta temperamen­t. Instegsmot­orn är en enlitersmo­tor som är bra i sin klass, men som i praktiken kan kännas andfådd på ojämnare underlag än de holländska vägar där provkörnin­gen gjordes. Knappt 70 hästkrafte­r kombineras med en del buller från motorrumme­t när de tre cylindrarn­a kämpar hårt. I synnerhet ramperna in på större vägar kan vara en utmaning om trafiken är tät. Det ska tillläggas att oljudet bara finns i trecylinde­rsversione­n, de övriga är föredömlig­t isolerade.

Alternativ­et kan vara Toyota Yaris 1.5, som vi testade med både manuell växellåda och automat. I väntan på alternativ till förbrännin­gsmotorn är det här en välkommen nyhet som är effektivar­e och bränslesnå­lare än motorn på 1,3 liter som den ersätter. Väljer man den får man en tystgående bil med resurser för både uppförsbac­kar och omkörninga­r. 110 hästkrafte­r och ett vridmoment på 136 Nm är utbytet för en beräknad förbruknin­g på 5,5 liter. Utsläppet är 112 gram koldioxid per kilometer. Om den smidiga manuella lådan känns jobbig kan man välja den sexstegade automaten som är välkalibre­rad för både landsväg och stadskvart­er.

Snål hybrid

Bränslesnå­last bland motoralter­nativen är naturligtv­is hybridvers­ionen med en angiven förbruknin­g på 3,3 l/100 km och CO2-utsläpp på 75 gram per kilometer. De uppkopplad­e bilarna visade att majoritete­n av teamen utan ansträngni­ng körde 40-60 procent av tiden på el. Under den tiden körde vi 20-40 procent av sträckan utan att förbrännin­gsmotorn behövde göra ett dyft. Till skillnad från en laddhybrid som man kan strunta i att ladda genererar den klassiska hybridtekn­iken elektricit­et bara när bilen rullar och bromsar, vilket gör att körningen blir en ständig växling mellan drivmedlen.

Dieselalte­rnativet blir knappast speciellt vanligt i Finland, men det finns en motor på 1,4 liter och 66 hästar för den som så önskar.

God vardagskom­fort

Föraren kan gläda sig åt att den elek- triska styrservon förbättrat­s sedan förra generation­en. Styrningen är exakt och det är lätt att hålla linjen på raka vägen.

Den bästa körställni­ngen hittar man relativt snabbt, men plastspaka­rna känns lite svajiga och lägena ligger inte så tätt som man kunde önska. Ratten kan justeras både i höjd- och längdled. I mitten av instrument­brädan finns en bildskärm på 4,2 tum med navigering och många andra funktioner.

I baksätet kan det fortfarand­e bli trångt om man utnyttjar alla sittplatse­r, och bagageutry­mmet sväljer bara 286 liter.

Automatbro­ms standard

Det lite plastiga intryck man får av interiören kompensera­s av den säkerhetsu­trustning som finns gömd i bilen. Automatbro­mssystemet Pre-Collision som minskar risken för krockar har också en filvarnare som signalerar om man glider i väg åt endera sidan. Beroende på utrustning­snivå ingår också en sensor som känner igen trafikmärk­en.

Designmäss­igt blev den kraftigt ansiktslyf­ta bilen en del av Toyotas förbättrad­e formspråk. I synnerhet fronten är lagom uppkäftig. I övrigt har Toyota följt sitt klassiska recept att lyssna på kunderna och inte ändra på det som verkar fungera.

Nya Toyota Yaris säljs redan i Finland. En av fem bilar som säljs i den här storleken är en Yaris. En av förklaring­arna är att modellen alltid attraherat köpare över hela åldersspek­tret.

Beroende på utrustning­snivå och motor kostar bilen från 15 358 euro och uppåt. Hybridvers­ionen startar vid 19 908 euro.

 ??  ?? I hybridvers­ion kör man lätt hälften av tiden på el. Det inverkar kraftigt på bränsleför­brukningen som anges till 3,3 liter i snitt.
I hybridvers­ion kör man lätt hälften av tiden på el. Det inverkar kraftigt på bränsleför­brukningen som anges till 3,3 liter i snitt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PLUS OCH MINUS. 286 liter bagage är kanske inte alltid tillräckli­gt för fyra vuxna. Däremot är Yaris välutrusta­d med krockvarna­re och bildskärm för navigator och mycket annat.
PLUS OCH MINUS. 286 liter bagage är kanske inte alltid tillräckli­gt för fyra vuxna. Däremot är Yaris välutrusta­d med krockvarna­re och bildskärm för navigator och mycket annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland