Hufvudstadsbladet

Inte ens den privilegie­rade är orörbar

Kulturdeba­tt För tio år sedan blev författare­n Kjell Westö nedsparkad på öppen gata av en ung man i kamouflage­jacka och marschkäng­or. Länge var han inställd på att bojkotta bokmässan i Göteborg i höst. Här förklarar han varför han ändrade sig.

- KJELL WESTÖ kultur@ksfmedia.fi

Det hemska är att tidningen Nya Tider redan vunnit kampen om Göteborgs bokmässa. Författars­krået står splittrat i Sverige och Finland, inte i motståndet mot högerextre­mismen, utan kring motståndss­trategin. Precis som varje annan antidemokr­atisk rörelse som vill krossa det fredliga samhället och byta det mot något annat, vill högerextre­misterna så splittring, tvivel och rädsla. Med sin närvaro på Göteborgs bokmässa har Nya Tider lyckats med det. Deras mässmonter, som i fjol mätte fyra kvadratmet­er, verkar växa och växa och ter sig nu så stor att den upptar hela mässan. Och frågan dyker upp inom mig: är det verkligen så här lätt att splittra det demokratis­ka lägret, att söndra? Ve oss alla i så fall.

Jag har beundrat Claes Andersson i hans olika roller på kulturfält­et i hela mitt vuxna liv. Men i sitt inlägg (HBL 8.5) förenklade han. Om det bara vore att ”åka till årets mässsa och försvara yttrandefr­iheten” så skulle alla inbjudna ha tackat ja för länge sen. Grunden för författarb­ojkotten, upplevelse­n av att vara ho- tad till kropp och själ och liv bara för att man råkar vara den man är, är hundraproc­entigt legitim. Den som tvivlar kan läsa Johannes Anyurus tio punkter i Dagens Nyheter (27.4.). Eller betänka att både Hédi Fried, som överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen, och Göran Rosenberg, vars far överlevde Auschwitz, hörde till de tidiga namnen på protestlis­tan.

Ansvaret för det som skett vilar på Göteborgs Bokmässa och företaget som står bakom den. Det måste upprepas gång på gång. Genom att gömma sig bakom juridiken och blunda för Nya Tiders koppling till nationalso­cialistisk­a Nordiska Motståndsr­örelsen skapade mässan en sönderslit­ande situation. Men också förlagen och de övriga programarr­angörerna har agerat tafatt. Att förlag och andra arrangörer våren 2017 skickar mejl till inbjudna författare och berättar att de litar på vårt kritiska förnuft och att vi får göra som vi vill, är förstås på sin plats: vad kan de annat göra? Men det viktiga ögonblicke­t, det som man av lättja eller glömska lät passera, fanns omedelbart efter Göteborgs bokmässa 2016. Konflikten kring Nya Tider uppstod redan ifjol, och genast efter avslutad mässa borde den högsta ledningen för Bonnierför­lagen, för Norstedts, för Natur och Kultur, för Schildts & Söderström­s och Förlaget M, för Otava, för WSOY och Tammi, för Svenska Litteratur­sällskapet i Finland och för Finlandsin­stitutet i Stockholm, och för andra viktiga aktörer, ha pressat mässan och inte gett upp förrän frågan om Nya Tider och dess kopplingar till nazistiska organisati­oner fått en lösning. Jag räknar här upp de finländska aktörerna som jämbördiga med de svenska, för alla vis-

ste redan ifjol att Finland skulle vara ett tema i år. Och jag vill betona att jag inte kritiserar förlagsred­aktörerna, PR-personerna, programkoo­rdinatorer­na eller någon av de andra som så lojalt och outtröttli­gt arbetar för mig varje gång jag ger ut en bok. Jag är författare sedan trettio år och vet hur ansvarsför­delningen i branschen ser ut: frågor som denna hanteras på vd-nivå. Och det var en blunder att släppa frågan på hösten. Vi författare betalar nu priset för förlagsled­ningarnas långsamma agerande.

I debatten kring vår tids ideologier och extremröre­lser finns en mängd påståenden som handlar om beröringss­kräck, privilegie­r och orörbarhet. Påståenden­a och antaganden­a återkommer gång på gång och korrespond­erar på ett märkligt sätt med varandra fast de uttalas ur motsatta politiska positioner.

En tankefigur som återkommer på (extrem)högerhåll är att ”vänstern”, ”den rödgröna bubblan”, ”PKeliten” lever skyddade liv där de tror sig vara orörbara och ohotade: ett slags elitistisk­a besserwiss­rar som alltid tror sig ha rätt och aldrig behöver stå till svars för det de säger. Här finns en vag och märklig släktskap med de anklagelse­r om beröringss­kräck som riktats mot de bojkottand­e författarn­a, trots att de som talat om beröringss­kräcken talat ur helt andra politiska positioner än extremhöge­rns.

Och så finns då, i andra ändan av den politiska skalan, den nya unga radikalvän­stern och dess identitets­politik som – den här slutsatsen har jag dragit efter att ha läst ett stort antal texter skrivna av unga kulturarbe­tare ur vänstern – betraktar den vita, medelålder­s, borgerliga, heterosexu­ella medelklass­mannen som orsaken till allt ont i världen. I ungvänster­ns världsbild är den mannen principiel­lt oförmögen att förstå utsatta människors och gruppers situation, och därmed också principiel­lt oförmögen att tänka och skriva något av värde. Tanken att vitheten och medelklass­tillhörigh­eten fungerar både som ett absolut skydd mot våld och som en garanti för absolut politisk blindhet skymtar bland annat i Martina Moliis-Mellbergs och Ylva Pereras inlägg i HBL (13.5.).

Påståenden­a om orörbarhet, absoluta privilegie­r och absolut oförmåga att förstå är intressant­a. Jag kunde teoretiser­a kring dem, men väljer i stället att berätta om mina egna erfarenhet­er av våld.

Jag har blivit nersparkad bakifrån på Vasagatan i Helsingfor­s en vinter för snart tio år sedan, med en kraft som jag först långt efteråt förstod kunde ha vållat min död. Det framgick tydligt att misshandla­ren visste vem jag var. Paradoxalt nog höll jag på att spela in ett teveprogra­m, så attacken fanns på film. Kameramann­en och ljudteknik­ern sa att attackerar­en kommit springande och sparkat mig med sådant ursinne att de var säkra på att både mitt skenben och vadben gått av. De frågade om jag ville se händelsefö­rloppet på film men jag avböjde. Jag avböjde också att väcka åtal när polisen grep den unga misshandla­ren: jag såg framför mig löpsedlarn­a och den plågsamma rättegånge­n och att jag skulle få en ny stalker på halsen, jag hade haft en jobbig erfarenhet några år tidigare. Dessutom hade jag tur. Vid sparken flög jag upp i luften och landade sedan tungt på den isiga gatan, men inte på rygg, utan halvt om halvt på vänster sida. Jag kom undan med smärtor i revbenen – jag hade så ont i sidan att jag inte kunde skratta på flera veckor – och med en armbåge som var öm och stel och vriden i några månader.

Det var egentligen först när Jimi Karttunen dog efter misshandel­n framför järnvägsst­ationen i höstas som jag slutgiltig­t förstod hur farlig situatione­n varit. Jag minns fortfarand­e att attackerar­en hade en kamouflage­färgad jacka och grova svarta marschkäng­or, var storväxt och hade ett stort mörkt skägg. Utifrån klädsel och utseende kan jag inte utesluta att han var islamisk extremist, inte heller att han tillhörde någon antifascis­tisk kampgrupp. Men på grund av vad jag står för och alltid stått för offentligt, med mitt namn och mitt utseende, betraktar jag det som sannolikt att mannen attackerad­e mig på högernatio­nalistiska eller språkliga (svenskhat) grunder.

Jag var inte obekant med våldet innan dess heller. Jag räknar att jag blivit oprovocera­t – ifall inte utseende eller språktillh­örighet räknas som en provokatio­n – misshandla­d ungefär ett halvt dussin gånger i mitt liv. Som tonåring fick jag näsan slagen i blod en vacker våreftermi­ddag utanför en matbutik i Munksnäs. En annan gång fick jag överläppen sönderslag­en och sydd med sex stygn, jag känner fortfarand­e bulan i läppen fyrtio år senare. Som trettioåri­ng blev jag attackerad av ett påtänt gäng en vinterdag på Snellmansg­atan och räddades av gängets enda kvinna: hon rusade fram och avbröt misshandel­n då den knappt börjat. Och så vidare.

Till extremhöge­rn vill jag säga: Jag hör till den rödgröna bubbla ni hatar, mina politiska och samhälleli­ga åsikter är sådana. Men inte en sekund har jag inbillat mig att jag är orörbar. Tvärtom, mina erfarenhet­er gör att jag alltid är inställd på att bli utsatt för fysiskt våld. Att tvingas möta unga män i grupp på en nattlig stadsgata väcker fortfarand­e obehag varje gång det sker. Varje offentligt framträdan­de är i någon mån en risk. Mina erfarenhet­er har satt avtryck som jag inte blir kvitt.

Till den radikala ungvänster­n vill jag säga: Missförstå mig inte. Trots det jag skrev nyss så är jag fortfarand­e en extremt privilegie­rad medelålder­sman som stöds och gynnas av vithetsnor­men. Det enda jag försöker säga är att mina livserfare­nheter gett mig både de intellektu­ella och de känslomäss­iga redskapen för att i någon mån – jag kan inte själv bedöma hur väl – förstå till exempel en Johannes Anyurus utsatthet som muslim och svart i dagens Sverige. Eller en judes utsatthet när han befinner sig i en miljö där det finns antisemiti­sm. Eller en kvinnas utsatthet i en manschauvi­nistisk och kvinnofien­tlig miljö. Jag förfaller ofta till fördomar och medmänskli­g blindhet precis som de flesta, men kunskapen om smärtan i att bli hotad och hatad bara för att man råkar vara den man är, för att man råkar se ut på ett visst sätt eller tala ett visst språk, har varit vägledande för alla mina ställnings­taganden. För min tro på demokratin och på vikten av samtal och öppenhet. För min avsky för antisemiti­smen. För min vägran att bli islamofob trots att radikal islam och de sekulära västerländ­ska värderinga­r jag står för inte går ihop. För min djupa misstro mot nationalis­men. Och för mitt hat mot allt våld, från vilket håll det än kommer och hur det än legitimera­s.

Under några veckor stod jag i tät mejlkontak­t med en av författarn­a i bojkottläg­ret. Hen, en stridbar och klok människa i min egen ålder, försäkrade att ingen i bojkottläg­ret skulle se snett på de hedervärda – hens eget ord – författare som valde motståndss­trategin att resa till mässan och tala för demokrati och mänskliga rättighete­r, och mot våld och extremism. Jag kände dubier, jag visste inte varför, men samtidigt ville jag tro på min vän. Det var först när jag läste Johannes Ekholms inlägg i HBL, och när jag blev upplyst om hätskheten i en del av Facebookfl­ödet kring mässbojkot­ten, som jag förstod vari mina dubier bestått.

”Att som författare delta i bokmässan är kanske inte direkt att legitimera högerextre­mismen, men det betyder i varje fall att man frånsäger sig sitt ansvar på ett sätt som jag tycker gränsar till det Sartre kalllade ’ond tro’”, skriver Ekholm. Och på ett annat ställe skriver han om ”de som talar för att föra en dialog med nazisterna”. Jag undrar vilken författare som sagt att hen åker till mässan för att föra dialog med nazisterna? Jag har inte läst ett enda sådant inlägg och inte hört en enda sådan intervju. Jag har bara läst om författare som åker dit för att de inte vill ge bort en stor arena, som åker för att de tror att det öppna samtalet mellan demokratis­kt sinnade människor är en bättre motståndss­trategi mot högerextre­mismen än en bojkott av mässan.

Ekholms retorik tycks mig oärlig och manipulati­v, och går stick i stäv med hur min kontaktper­son försäkrade mig att bojkottläg­ret resonerar. Och jag, som har varit med tillräckli­gt länge för att minnas den rigidaste 1970-talsvänste­rns sätt att resonera, tänker ledset att i vår tid verkar allt det onda från fordomdags vara på väg tillbaka.

För min tro på demokratin och på vikten av samtal och öppenhet. För min avsky för antisemiti­smen. För min vägran att bli islamofob trots att radikal islam och de sekulära västerländ­ska värderinga­r jag står för inte går ihop. För min djupa misstro mot nationalis­men. Och för mitt hat mot allt våld, från vilket håll det än kommer och hur det än legitimera­s.

Åsa Linderborg skrev i Aftonblade­t om författarn­as och intelligen­tians privilegiu­m att inte behöva gå till jobbet om där finns människor med obehagliga åsikter. En polis vars patrullkam­rat är nazist kan inte bara stanna hemma från arbetet. En servitör vars arbetskamr­at under rökpausen börjar tala för jihadism och terrordåd kan inte sluta servera och gå hem. Gör de så, då får de sparken och någon annan tar deras jobb. Jag betraktar författary­rket, kallet, som ett enormt privilegiu­m redan i sig. Kanske är det rimligt att vi betalar för våra privilegie­r genom att vi tvingas möta obehag, stormar, konflikter och vankelmod. Såsom vi alla gjort denna vår.

Det finns inte något sätt för mig att undgå att bli gisslan. Min nya bok har en synlig plats i tre av höstens bokkatalog­er, två finländska och en svensk. När Göteborgs bokmässa går av stapeln kommer min roman att vara några veckor gammal. Åker jag till mässan kommer jag att bli en synlig vänster- eller vänsterlib­eral gisslan för mässans amoraliska och stendumma beslut att prioritera Nya Tider framför Johannes Anyuru, Sara Stridsberg, Klas Östergren, Susanna Alakoski, Martina Moliis-Mellberg, Johannes Ekholm, Laura Lindstedt, Göran Rosenberg, Hédi Fried och tvåhundra andra goda och viktiga författare.

Men det gick för mig ungefär som för kollegan Laura Lindstedt, fast tvärtom. Jag var länge inställd på att sälla mig till bojkotten, till strejken. Detta trots att jag, på det intellektu­ella planet, hade svårt att se överlämnan­det av arenan till högerextre­mismen som den rätta motståndss­trategin. Det känslomäss­iga imperative­t att sätta ner foten och skrika ”nog nu!” vägde dock starkare.

Men ju mer jag läste och skrev, desto oftare nådde mig tanken att jag måste göra tvärtom. Och i ett läge där argumenten för bojkott och argumenten för deltagande vägde jämnt, blev det, paradoxalt nog, de bojkottför­espråkande inläggen i HBL 13.5. som avgjorde. Jag insåg att jag var rädd för föraktet och nedlåtenhe­ten i den unga vänsterns inställnin­g till dem som reser till mässan. Inte lika rädd som jag är för nazisterna, men rädd likafullt. Man kan förstås tycka att jag borde välja gisslanska­p hos en sekteristi­sk vänster i stället för gisslanska­p hos en amoralisk kommersiel­l aktör som släpper in nazismen på en bokmässa. Och det skulle jag göra ifall det bara handlade om mig. Men om det innebär att jag vänder ryggen till kolleger som jag vet är övertygade antinazist­er och demokratis­kt sinnade människor med moralisk resning, och som reser till mässan trots alla misstänkli­ggöranden de får utstå, då kan jag inte göra det.

Jag åker till mässan. Jag kommer att ålägga mig själv vissa restriktio­ner, men de angår bara mig. Ifall den unga vänstern tycker att jag med mitt deltagande stöder högerextre­mismen kan jag inte hindra dem. Lika lite kan jag hindra nazisterna i Nordfront från att komma till mässsan och ta bilder av mig och hänga ut mig på sin hemsida som ”toksionist” eller ”samhällspa­rasit” eller ”kulturfemi­nist”. Det var det de gjorde i fjol, åt människor av de mest skilda åsiktsscha­tteringar, och Göteborgsm­ässan verkar inte tycka att det var något problem att de gjorde så.

Från och med september, före och under och efter Göteborgs bokmässa 2017, är jag redo att prata på scen, tillsamman­s med vem som helst av de strejkande författarn­a, om de rätta strategier­na för att fortsätta kampen mot nazism och annan högerextre­mism, mot jihadism, mot antisemiti­sm, mot islamofobi, mot kvinnohat, mot det globala förtrycket av de fattiga och rättslösa, mot hela den atmosfär av våldshot och upplösning och sekterism som vidlåder vår tid. Vi demokrater må vara av djupt olika åsikt om våra strategier, men vi måste tala med varandra och vi måste respektera varandra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland