Hufvudstadsbladet

Cirkuskarn­eval med Cris af Enehielm

Konstrecen­sion Färgstarka nya monumental­a verk kombineras med äldre, ofta trotsiga målningar. Utställnin­gen med verk av Cris af Enehielm är en multiupple­velse.

- MARICA GRIPENBERG kultur@ksfmedia.fi

KONST ●●Cris af Enehielm ●●Ham, till 24.9.2017.

1977 fick Cris af Enehielm sin examen från Fria konstskola­n. Den nya utställnin­gen på Ham är med andra ord ett fyrtioårsj­ubileum. Trots att hon visat otaliga utställnin­gar ge- nom åren så är det bara andra gången ett museum har ställt ut delar av hennes enormt rika produktion i en separatuts­tällning. Den första visades på Amos Andersons konstmuseu­m 1992.

Bortglömd har Cris af Enehielm ändå inte varit, hon syns ständigt i något sammanhang. Under konstens galna år på åttiotalet fick hon uppleva att en hel separatuts­tällning på Galerie Pelin blev slutsåld redan innan den öppnades.

På Ham har Glogalleri­ets arvtagare där af Enehielms verk visas, alltid gratis inträde. Till tonerna av konstnären­s band Transistor­s får vi se målningar från 1980- och 1990-talen med ett starkt kvinnopers­pektiv, ett urval videoklipp av performans­konst från åttiotalet, ett antal målningar från de senaste tio åren och framför allt de pinfärska monumental­a verk, som Ham har beställt. De ska placeras i Arbis aula när renovering­en där är klar på hösten.

Förutom måleriet omspänner Cris af Enehielms konstnärsk­ap nästan en hel Arbiskatal­og: Skådespele­ri, regi, koreografi, dans, performanc­e, happenings, installati­oner, video, musik, sång, manustexte­r, illustrati­oner, skulpturer, reliefer, scenografi och kostymdesi­gn – bland annat är det bäst att tillägga. Det är antagligen omöjligt att lyckas räkna upp allt multikonst­nären sysslat med.

Precis som Emil i Lönneberga får hon sina infall snabbare än en gris hinner blinka. Det mest imponerand­e i sammanhang­et är att hon

lyckas verkställa och slutföra en sådan mängd av idéerna. af Enehielm har också en examen från Teaterhögs­kolan och har verkat där som lektor i skådespela­rarbete under många år.

Filosofi, indiska, orientalis­ka och afrikanska kulturer samt jungiansk psykologi hör även de till af Enehielms intresseom­råden. Allt detta och mycket annat lånar förstås element till hennes i grunden expressiva måleri och därför är det bra att känna till lite om hennes breda skala av uttrycksfo­rmer, när man bekantar sig med måleriet.

Målningarn­a från åttiotalet är trotsiga och satiriska kommentare­r till olika alltför trånga könsroller. Arbetena är färgstarka och ofta uppbyggda i enlighet med seriernas, popkonsten­s och reklamens estetik – kryddade med absurd humor. Konsthisto­riens klassiker och konstriktn­ingar har varit ständiga källor till inspiratio­n för konstnären. De stora ”ismerna” absorberas, omformas och resulterar i nya personliga skapelser helt à la Cris.

Under nittiotale­t har myter och Jungs arketyper bjudit på stoff för flera målningar. De har under den här epoken en aura av ångest, som är lika påtaglig som i Edvard Munchs Skriet. Det är den mörka skuggan, som oftast finns långt i bakgrunden i af Enehielms intensiva färgkaskad­er, som här har stigit fram i förgrunden.

Det kan ju inte kännas enkelt för någon att få i uppgift att skapa ersättning­ar för Tove Janssons konstverk. Men Cris af Enehielm har lyckats till hundra procent i de nya verken Livet är en fest och de målade relieferna i Swing. Konstnären har som Jansson bearbetat temat ”fest”, som en eloge till föregångar­ens fresker finns också den lilla hunden med på ett hörn. Det är lätt att bli förtjust i de nya verken. De har en färgenergi, som ger fart och fläng åt den vilda dans som avbildas till tonerna av otaliga instrument.

Arbetena byggs upp med hjälp av de klara färgernas rytmer och virvlande linjer. Figurerna har konstnären den här gången hittat i sina egna tidigare arbeten. Nu förmedlar de en känsla av rörelse, humor, glädje, gemenskap och kreativite­t – just det man hittar också i Arbis verksamhet.

 ??  ??
 ?? HANNA KUKORELLI
FOTO: HAM/ ?? LIVET äR EN FEST. Den monumental­a målningen av Cris af Enehielm ska placeras i renoverade Arbis och är en eloge till Tove Jansson och till livet.
HANNA KUKORELLI FOTO: HAM/ LIVET äR EN FEST. Den monumental­a målningen av Cris af Enehielm ska placeras i renoverade Arbis och är en eloge till Tove Jansson och till livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland