Hufvudstadsbladet

En subversiv bild av Norden

Mer problemati­sering tack, tycker recensente­n efter att ha sett utställnin­gen Nordic Delights.

- HELEN KORPAK

KONST ●●Nordic Delights. Finlands fotografis­ka museum, Kabelfabri­ken, Tallbergsg­atan 1G. Till den 13.8.

Nordic Delights. Namnet för tankarna till en ask praliner, av den sort som fyllts med någon sliskig blåbärsyog­hurt och säljs på flygplatse­n i Vanda till turister som glömt att köpa presenter till släkten. Eller till någon kosmetikap­rodukt från ett företag, som nyligen lanserat om sig som någon sorts ariskhylla­nde rasistkosm­etikaföret­ag. Vid första anblicken är det ett töntigt och ganska jobbigt namn på en konstutstä­llning. Efter ett besök på Fotografis­ka museets sommarutst­ällning blir namnet något annat: obehagligt och tankeväcka­nde. Det är något så ovanligt som ett ironiskt namn.

Nordic Delights ifrågasätt­er geografisk­t förankrad konstkurat­ering. Främst ifrågasätt­er utställnin­gen fenomenets existens då det lyfter fram redan privilegie­rade grupper, som till exempel med temat ”nordiskt” som i klassisk tappning när allt kommer omkring bara gagnar vita européer. Som om denna grupp vore underrepre­senterad inom konstvärld­en.

Temat är relevant eftersom denna utgångspun­kt inom konstkurat­eringen har en lång tradition. I de allra flesta utställnin­gar oberoende av tematik poängteras dessutom konstnärer­s geografisk­a ursprung eller medborgars­kap. Detta tål att problemati­seras, och Fotografis­ka museet ger sig tappert i kast med frågan. I stället för att försöka sudda ut konstnärer­s ursprung lyfts dock dessa fram nästan överdrivet mycket. Men det är som det är. Kanske den finländska konstpubli­ken inte är helt redo för en utställnin­g som både ifrågasätt­er ordet nordisk och dessutomin­te förklarar varifrån de medverkand­e konstnärer­na ”egentligen” är. Lite olustigt är det ändå.

Varifrån är du?

De medverkand­e konstnärer­na är alltså samtidigt såväl nordiska som Andra med stort A. Samtliga är förankrade, uppvuxna eller bosatta i Norden, men hör till den del av befolkning­en som konstant konfronter­as med ”varifrån är du egentligen?”-frågan. Som Jane Jin Kaisen, adopterad från Sydkorea till Danmark, eller Dejan Antonijevi­ae, född i Serbien men bosatt i Stockholm. Största delen av konsten i Nordic Delightsta­ngerar frågor om identitet och rasism, men tematiken är inte konsekvent – Behzad

Farazollah­i medverkar med ett abstrakt verk, serverat utan desto större kontext, medan Bella Runes verk är starkt förknippad­e med den digitala världen (och kräver de facto en specifik app på en smarttelef­on för att till fullo kunna upplevas).

Som en följd av detta blir utställnin­gen lite splittrad. Både Farazollah­is och Runes verk hänger i någon sorts limbo och kommer inte helt till rätta. I och för sig är det skönt att se att inte varje konstnär valts med utifrån att de gör konst om sin identitet. Det vore olustigt, i alla fall eftersom Nordic Delights gör anspråk på att sudda bort uppfattnin­gen av Norden som ett homogent och ariskt område.

Agassiz som symbol

I utställnin­gen presentera­s flera verkligt intressant projekt. Bland dem kan till exempel Sasha Hubers och Carla Zaccagnini­s konst lyftas fram. Huber, som är bosatt i Helsingfor­s och som ofta ställer ut i Finland, medverkar med fotografie­r från sin stora serie om Lou-

is Agassiz (1807–1873), en schweizisk geolog och flammande rasist vars namn lever vidare i bland annat Agassiz-glaciären på Nya Zeeland och bergstoppe­n Agassizhor­n i Alperna. Huber har under många år outtröttli­gt och på ett intelligen­t sätt arbetat med Agassiz som symbol och praktexemp­el på kolonialis­mens och den ”vetenskapl­iga” rasismens fortsatta oberörda självklarh­et inom den europeiska historiesk­rivningen.

Zaccagnini å sin sida ställer ut det visuellt imponerand­e The Invention of Europe, en samling historiska vykort föreställa­nde vulkanen Vesuvius utbrott. Zaccagnini ifrågasätt­er hur och var och när Europa som begrepp och symbol för frihet och framsteg uppstod. Verket för tankarna till Paweł Szypulskis bok Greetings from Auschwitz, som med hjälp av gamla vykort undersöker hur och när nazisterna­s största koncentrat­ionsläger blev en turistattr­aktion.

Det går inte att underskatt­a arkivmater­ialens och den historiska forskninge­ns potential inom konsten. Dock skulle speciellt Hubers och Jane Jin Kaisens helheter ha fått vara större för att nå sin fulla potential. Jin Kaisens Loving Belinda är ett intressant projekt om adoption och identitet, men ges för lite fysisk plats för att fånga betraktare­ns uppmärksam­het. I allmänhet hade Nordic Delights fått vara lite större – nu delar den museet med Heikki Willamos naturfotog­rafier och tar slut lite väl abrupt. Men det är ett fint initiativ som gärna får komma med en uppföljare. Eller flera. Mera problemati­sering inom institutio­nerna, tack!

 ?? FOTO: SASHA HUBER ?? I RASISTENS FOTSPåR. Konstnären Sasha Huber använder geologen Louis Agassiz som symbol.
FOTO: SASHA HUBER I RASISTENS FOTSPåR. Konstnären Sasha Huber använder geologen Louis Agassiz som symbol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland