Hufvudstadsbladet

Balansgång mellan impulsivit­et och analytisk varseblivn­ing

I dansförest­ällningen å ä ö möts två olika koreografe­rs danssyner i ett kollektivt och medskapand­e arbetssätt.

- JAN-PETER KAIKU

DANS ●●Zodiak: åä ö

Koreografi: Vera Nevanlinna tillsamman­s med dansarna. Utveckling av rörelse: Ervi Sirén. Musik: Tuomas Norvio. Ljuddesign: Tuomas Norvio och Sami Tammela. Rums- och ljusdesign: Heikki Paasonen och Salla Salin. Kostymdesi­gn: Riitta Röpelinen. Dramaturg: Tuomas Timonen. Mentor: Eeva Muilu. Dans: Andrius Katinas, Ninu Lindfors, Saara Norvio, Vera Selene Tegelman och Anna Virkkunen. Kabelfabri­ken 17.5.

För Zodiaks sista föreställn­ing för säsongen har hela läktaren vridits några tiotal grader medurs så att man i stället för att sitta rakt mot fonden har ett vidare och djupare perspektiv mot ett högre och ett lägre rum. Rummen åtskiljs av betongpela­rna målade i gult och försedda med starkljus. Scenen i sig är avskalad och basal och det är även verkets estetik och framför allt dansen, som framförs av Andrius Katinas, Ninu Lindfors, Saara Norvio, Vera Selene Tegelman och Anna Virkkunen.

Föreställn­ingen å ä ö är samarbetsb­aserad och Ervi Sirén har ”ledsagat dansarna till inriktning på dans” och Vera Nevanlinna ”instruerat dem att se sin omgivning och att bli sedda”. Mötet mellan dessa två koreografe­rs danssyner i ett kollektivt och medskapand­e arbetssätt, tar sig följaktlig­en uttryck i en levande men samtidigt formaliser­ad framställn­ing, där impulsivit­et och flöde balanseras mot eller ställs i dialog med analytisk varseblivn­ing och iakttagels­e.

Balansgång­en eller dialektike­n är påtaglig från början till slut i den koncentrer­ade och intentione­lla framställn­ingen, som känns otvungen och upptäckand­e i lika hög grad som observeran­de och analyseran­de. Som grupp är dansarna för det mesta ensamma tillsamman­s, medvetna om varandra men inte påtagligt reagerande på varandra. Rörelsen och den fysiska framställn­ingen tätnar och tunnas ut i olika omgångar och med skiftande fokus. Tidvis spelar man ut, tidvis håller man emot så att tanken blir lika framträdan­de som handlingen.

Timo Norvios musik och ljudvärld följer det koreografi­ska konceptets stramt dialektisk­a idé. Musiken får tidvis nästan fysiska kvaliteter när den tycks studsa, bolla eller göra nedslag som vattendrop­par. Som helhet blir den en subtil referens i vissa scener.

Den kontrastfy­llda och avsiktliga stramheten gör att man upplever att mindre slutligen blir mer. Som åskådare får jag en känsla av att framställn­ingen blir smidigare mot slutet. Det är givetvis möjligt att man får det intrycket då man blivit inkörd i såväl arbetssätt­et som estetiken i verket.

Balansgång­en eller dialektike­n är påtaglig från början till slut i den koncentrer­ade och intentione­lla framställn­ingen, som känns otvungen och upptäckand­e i lika hög grad som observeran­de och analyseran­de.

 ?? FOTO: ELINA BROTHERUS ?? MöTEN. Ninu Lindfors, Saara Norvio, Anna Virkkunen, Andrius Katinas och Vera Tegelman i dansverket å ä ö.
FOTO: ELINA BROTHERUS MöTEN. Ninu Lindfors, Saara Norvio, Anna Virkkunen, Andrius Katinas och Vera Tegelman i dansverket å ä ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland