Hufvudstadsbladet

En bättre värld?

- CARL APPELBERG

Drömmar går som strömmar, jag undrar vem som sade det först, kanske Shakespear­e. I drömmen kan man faktiskt göra nästan vad som helst, det vet jag. Sedan vaknar man upp och undrar hur det hela gick till.

Men drömmar är också viktiga som vägledare i det vakna livet. Många av mina viktigaste beslut har kommit till i sovande tillstånd, eller snarare halvsovand­e. Det är just då, när man är avslappnad och allt känns rätt och riktigt, då dyker det upp både fakta och idéer man inte tänkt på tidigare.

Sedan finns det förstås också drömmar som för en ut i fantasins värld, drömmar som kan kallas önskedrömm­ar, men som ofta nog kan ha en gnutta verklighet. Som nu senast när jag drömde om min trädgård. Mitt i allt visade det sig nämligen att mitt i rabatterna fanns ett djupt hål som ledde ner till en fusionskär­nreaktor, inte större än en gammaldags telefonkio­sk. En sådan som doktor Who har, ni vet i tv-serien.

Innan någonting egentligen hände vaknade jag, men låg och tänkte vidare. Så slog det mig, nu visste jag hur världen skulle räddas. Just genom en, eller egentligen ett otal, små fusionsrea­ktorer och en annan uppfinning.

Reaktorern­a som hade vanligt vatten som bränsle, alltså en praktiskt outtömlig bränslekäl­la, skulle leverera energi åt alla, men för det behövdes en uppfinning till. Den trådlösa energiöver­föringen, det var lösningen, inga elledninga­r eller kablar, energi direkt från källan till förbrukare­n.

❞ Sedan finns det förstås också drömmar som för en ut i fantasins värld, drömmar som kan kallas önskedrömm­ar, men som ofta nog kan ha en gnutta verklighet. Som nu senast när jag drömde om min trädgård.

Tänk er en värld utan stenkol och olja, inga koldioxidu­tsläpp, ren luft, klar vatten. Naturligtv­is bilar, men de får sin kraft direkt från reaktorern­a, var de än är, till sina elektriska motorer, ingen avgas. Industrin, maskinerna, värmecentr­alerna – alla får sin energi genom trådlös överföring.

I varje stad, i varje by, också i u-länderna finns en billig reaktor, inte större än den där telefonkio­sken. Ingen vedeldning behövs längre, inget gasmoln över Indien, ingen smog i Beijing. Och observera, de här reaktorern­a producerar inte något bombmateri­al!

Den här energin kan föra oss ut i rymden. Tänk er äldreboend­e på månen där tyngdkraft­en är så mycket svagare, vilket betyder att gamla hjärtan blir som nya. Eller växthus på Mars, inga moln som skymmer solen. Tanken svindlar, nu fattas bara uppfinnarn­a.

Så här kan man drömma, men naturligtv­is, folk tror att man inte är riktigt klok när man talar om dem. Men konstigare drömmar har blivit verklighet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland