Hufvudstadsbladet

Vi har ju alltid Paris

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

■ Med filmer som Delicatess­en och De försvunna barnens stad, regisserad­e i samarbete med Marc Caro, blev Jean-Pierre Jeunet något av en art house–älskling redan på nittiotale­t. Men det var med Amélie (2001), denna romantiska komedi och kärleksför­klaring till Paris gator och gränder, som Jeunet blev ett namn på allas läppar – inte helt oförtjänt ska sägas.

För även om man kunde hävda att det är fråga om en skamlöst eskapistis­k stilövning är det berättarmä­ssigt så till den grad skruvat att filmen förtjänar uppmärksam­het. Inte minst nu när mörkrets krafter än en gång försöker erövra ljusets stad.

En annan stor tillgång har filmen i (debutanten) Audrey Tautou, en naturkraft som gör sött och surt med samma excentrisk­a framtoning. Man kan aldrig vara helt säker på var man har henne, liksom.

Amélie Poulain är den spralliga förortstje­jen som efter sin mors död (en självmords­benägen kanadensis­k turist trillade i huvudet på henne, bara en sådan sak) tar sin tillflykt till Paris och Montmartre.

Amélie jobbar som servitris på ett kafé runt hörnet, det vill säga när hon inte går in för att agera äktenskaps­förmedlare och god fé åt människorn­a i sin näromgivni­ng. Startskott­et på den punkten blir den plåtask (med diverse barndomssk­atter) som hon av en slump hittar och som hon efter många om och men lyckas åter- börda till dess rättmätiga ägare.

Så engagerad blir Amélie i andra människor, bland dessa tobakshand­laren Isabelle Nanty som hon lyckas para ihop med stamkunden Dominique Pinon, att hon hotar att försumma sitt eget kärleksliv. En minst sagt råddig sak.

Amélie, eller Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain, som filmen ursprungli­gen hette, är en bagatell, men en avgjort charmig sådan. Jeunet räds inte det tassiga och det lekfulla och trollar fram en smällkaram­ell sprängfyll­d av kufiska detaljer och kaosteoret­iska utsvävning­ar som gör att man som tittare inte får en ledig stund.

Visuellt är filmen något alldeles i hästväg, tacka filmfotogr­afen Bruno Delbonnel som ständigt balanserar på gränsen till det surrealist­iska, utan att filmen för den skull förlorar markkännin­g.

Det blir inte mindre intressant när man synar den nu sexton år gamla filmen mot en bakgrund av de globala strömninga­r som varit en öm punkt speciellt när det gäller Frankrike – såväl kulturellt som kommersiel­lt. Fram träder en hyllning till det franska lokalsamhä­llet, till dess udda existenser och kvarterspo­liser. Det är inte så lite nostalgisk­t och jag skulle därför inte vara överraskad ifall Marine Le Pen gillar filmen mera än en Emmanuel Macron. Men det är knappast Jean-Pierre Jeunets fel. Yle TV2 20.00

 ?? FOTO: SANDREW METRONOME DISTRIBUTI­ON FINLAND OY / YLE ?? FRANSK KOMEDI. Audrey Tautou är en parisiska som försöker göra världen till en bättre plats.
FOTO: SANDREW METRONOME DISTRIBUTI­ON FINLAND OY / YLE FRANSK KOMEDI. Audrey Tautou är en parisiska som försöker göra världen till en bättre plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland