Hufvudstadsbladet

Nästan Robin Hood.

Brunnspark­en förvandlad­es för en stund till Sherwoodsk­ogen när Marko Suhonen susade fram på Luna Lukas med pilbåge och pilar i högsta hugg. Ett ögonblick senare såg publiken gymnastik till häst, voltige och fartfylld polocrosse. Kring 10 000 personer berä

- TEXT PATRICIA WINCKELMAN­NZILLIACUS 029 080 1390, patricia.winckelman­nzilliacus@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

Med böljande hår och graciös, svävande galopp närmar sig 13-åriga Nea Pulkkinen det 80 centimeter höga hindret. Hon hoppar och fortsätter den vackra galoppen en bit efter hindret. Hon stannar sin häst och ger mjukt efter på den spända tygeln. Koncentrat­ionen och allvaret är imponerand­e. Nea rider sin egen häst, käpphästen Spyro. En fläckig häst som hon själv har sytt.

– Jag har två käpphästar och en levande häst. Det roliga med käpphästar är att med dem kan man kombinera handarbete och sport. Jag har dessutom stor nytta av min käpphästho­bby för min ridning på riktig häst. Det att jag rider käpphästar ger mig bra kondition, säger Nea Pulkkinen.

Pulkkinen kommer från Imatra och är hela veckoslute­t i Helsingfor­s för att delta i evenemange­t Hästar i Brunnspark­en.

Hennes mamma Erja Miikki och Tanja Hynninen är imponerade av hur stort område hästarna och alla hästevenem­ang har fått till sitt förfogande.

– Bågskytte till häst tyckte vi om att se på. De finska hästarna är alltid underbara. Här är mycket av dem och det är roligt, säger Erja Miikki.

Presidenth­ästen Tarja

President Tarja Halonen verkar också kunna tala sig varm om den finska hästens goda egenskaper. Och hon vet vad hon talar om eftersom hon är den stolta ägaren till det 13-åriga stoet Tarja. President Halonen fick hästen i present några år innan den finska hästens stambok fyllde 100 år, 2007. I år firar finnhästen sina 110 år samtidigt med det tio år yngre Finland.

– Jag äger den första presidenth­ästen som är registrera­d som arbetshäst. Urho Kekkonens hästar var varmblodig­a orlovtrava­re. Tarja har fått ett hingstföl som heter Huima. Det är en ridhäst, säger Tarja Halonen.

Hästen Tarja som är utbildning­shäst vid ridinstitu­tet i Ypäjä har skolats av Jari Ansio, som är travlärare. Han säger att Tarja lämpar sig för alla aktivitete­r.

– Till lynnet är hon som finnhästst­on brukar vara lugn, målmedvete­n, men i vissa situatione­r mycket envis, så där som kvinnor brukar vara, säger Jari Ansio.

Voltige – gymnastik till häst

Det går också att gymnastise­ra med och på en häst. Den grenen inom ridsporten heter voltige.

När flickorna i Team Veera gymnastise­rar på finnhästen Sorrex travar hästen lugnt fram i en ring kring Aime Nederström-Alanko. Publiken

på Brunnspark­ens klippor bryr den sig inte om. Sorrex har varit med i många voltige-tävlingar både i Fin- land och utomlands. Hemmastall­et är i Vichtis. Där övar sig cirka 15 elever på gymnastikr­örelser till häst.

– Vi torrtränar utan häst ganska mycket. Det går att göra rörelserna på en voltigeboc­k. Barn kan börja med den här sporten när de är 5–6 år. Egenskaper som behövs och som utvecklas är smidighet, styrka, koordineri­ng mot och koncentrat­ion, säger Aime Nederström-Alanko.

Hanna Pikkuhooka­na har hållit på med voltige i fem år. Hon tycker bäst om att tävla och att märka att hon utvecklas.

I Harvias hästbastu som är installera­d precis bredvid Café Ursula står Hevillä och njuter. Undre läppen hänger och hästen ser just så avslappnad ut som man kan bli om man sitter 20 minuter i 70 graders bastu.

Jouko Tarviainen som äger både hästen och en liknande bastu hemma i Saarijärvi säger att det är en gammal tradition i Finland att låta hästen bada bastu.

– Hästen var ju det största och viktigaste redskapet som hjälpte till i skogs- och jordbruket förr i tiden. Det gällde att ta väl hand om hästen. Om människor mår bra av bastu så gäller det också hästar, säger Tarviainen.

Spel på hästar

Mot eftermidda­gen blir stämningen på Brunnspark­sbergen och i allén mellan Brunnshuse­t och havet påtagligt tätare och en nervositet sprider sig bland de frivilliga funktionär­erna.

Stora världen och pengarna kommer med i bilden. In på den provisoris­ka travbanan kantad av stålstaket kommer några av landets travstjärn­or travande sida vid sida. Nu är det hård fart som gäller. Hästarna verkar en aning uppskärrad­e av den främmande omgivninge­n och banan som kräver fullbroms efter 150 meter fullspurt. Publiken bevittnar en historisk händelse. Den första Citytravtä­vlingen ordnas i Helsingfor­s centrum. Det går dessutom att satsa pengar på hästarna. Spelet stängdes klockan 13.38 och starten kan gå.

Parvis tävlar hästarna mot varandra. Vinnaren går vidare. Tempot är hisnande trots den korta banan.

För travhästar är galoppen en förbjuden gångart. Omständigh­eterna lockar fram en hel del galopp. Vinnaren blir den i USA födda varmblodst­ravaren Order by Boss med Kari Venäläinen vid tyglarna och Jenni Kantanen som tränare.

Evenemange­t Hästar i Brunnspark­en fortsätter i dag. Programmet pågår klockan 9–17.

 ??  ?? MåNGSIDIG SPORT. Gymnastik till och med häst, voltige, är mångsidigt. Hanna Pikkuhooka­na balanserar på Sorrex i galopp.
MåNGSIDIG SPORT. Gymnastik till och med häst, voltige, är mångsidigt. Hanna Pikkuhooka­na balanserar på Sorrex i galopp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? gaMMal tradition. Först i 30 grader, sedan i 70 grader. Det är hästens bastutempe­raturer. Finnhästen Hevillä älskar bastu, berättar Jaana Komulainen.
gaMMal tradition. Först i 30 grader, sedan i 70 grader. Det är hästens bastutempe­raturer. Finnhästen Hevillä älskar bastu, berättar Jaana Komulainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland