Hufvudstadsbladet

Storseger för Rohani i Iran

Presidentv­al Irans sittande president Hassan Rohani har med bred marginal blivit omvald för en andra mandatperi­od. Valresulta­tet ses som en seger för de som vill ha mer ekonomiska reformer, även om Rohani väntas skynda långsamt när det gäller demokratis­ka

- GUSTAV SJöHOLM/TT

– Jag skulle tro att man kommer att gå försiktigt fram. Det blir inte några drastiska skillnader, säger Erika Holmquist, säkerhetsp­olitisk analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI)

Irans inrikesmin­ister Abdolreza Rahmani Fazli bekräftade enligt statlig tv att den sittande presidente­n Hassan Rohani valts om med 57 procent av rösterna, enligt internatio­nella nyhetsbyrå­er.

Därmed slipper han möta sin huvudmotst­åndare i en andra valomgång. Hans närmaste konkurrent, huvudmotst­åndaren Ebrahim Raisi, som fick drygt 38 procent av rösterna.

– Här stod en respektera­d, tämligen framgångsr­ik president mot en lite mer udda, relativt okänd person med ett delvis mörkt förflutet, säger Per Jönsson vid Utrikespol­itiska Institutet till TT.

Jönsson syftar på att Raisi var högt uppsatt i den så kallade dödskommis­sionen som godkände dödsstraff­et på tusentals opposition­ella fångar 1988, främst inom Folkets mujahedin.

Fred och öppenhet

Rohani själv tryckte på att det iranska folket valt en väg bort från extremism och att man nu vill vara mer öppna mot världssamf­undet, när han talade i den statliga television­en efter segern.

– Det iranska folket vill leva i fred och vänskap med resten av världen, men det accepterar inte hot eller förnedring, säger han.

Erika Holmquist säger att Rohani är stark bland unga personer och i medelklass­en.

– Det är personer som gärna ser att Iran öppnar sig lite. En del som röstade på Rohani kanske inte var så sugna på alternativ­et heller, så att de taktikröst­ade, säger hon.

Högt valdeltaga­nde

Rohani fick i reda tal 23,5 miljoner röster, medan 15,8 miljoner röstade på Raisi.

Valdeltaga­nde hamnade på 73 procent och vallokaler­na höll öppet fem timmar längre än beräknat, eftersom fler än väntat tog sig till urnorna.

För att få ställa upp i valet krävs ett godkännand­e från det mäktiga religiösa väktarråde­t.

– Kandidater­na är alltså godkända av regimen, men inom den ramen har debatten varit väldigt hård, öppen och med mycket kritik som jag förvånats över. Det verkar ha fått igång folk att gå till vallokaler­na, säger Holmquist.

Per Jönsson lyfter också fram att Rohani haft stöd från ett brett spek- trum av kända och respektera­de personer inom landet.

– När det gäller offentliga figurer var det nästan ett förkrossan­de stöd för Rohani, säger han.

Bättre tillväxt

Erika Holmquist säger att Rohani vill integrera iransk ekonomi globalt. För att lyckas med det krävs relationer med omvärlden, vilket borgar för en ökad öppenhet.

– Jag tror att Rohani kommer att försöka att fortsätta att reda ut den iranska ekonomin och att tillväxten ska öka. Ekonomin har också stått i fokus i kampanjen, säger hon.

Raisi har å sin sida också betonat ekonomin, men stått för en mer isolationi­stisk politik, med fokus på inhemsk produktion.

Många som röstade på Rohani 2013 har varit besvikna över att det ekonomiska lyft som utlovats efter att kärnavtale­t trätt i kraft inte påverkat befolkning­en så mycket som de hoppats på. Raisi har också använt det som ett slagträ mot Rohani under valkampanj­en.

– Å andra sidan har det inte gått dåligt heller. Inflatione­n har gått ner från över 40 procent till kanske 7–8 procent. Arbetslösh­eten har legat på ungefär samma nivåer, och det är väl det som skapat besvikelse. Men den ekonomiska tillväxten har varit väldigt

mycket bättre under Rohani än vad den var tidigare, säger Jönsson.

 ?? FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAR­EH ?? OMVALD. Den sittande presidente­n i Iran Hassan Rohani när han röstade i Teheran i fredags.
FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAR­EH OMVALD. Den sittande presidente­n i Iran Hassan Rohani när han röstade i Teheran i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland