Hufvudstadsbladet

”Att flyga är ingen rättighet”

Han har inte flugit på 13 år, och sin kära farbror i Australien räknar han med att aldrig träffa igen. Men det är ett pris som den uppmärksam­made klimatfors­karen Kevin Andersson är villig att betala. – Ingen sa att det skulle vara lätt att svara på klimat

- HEIDI HENDERSSON

– Vi vill ha kakan och äta den, säger den brittiska klimatfors­karen Kevin Andersson, en av världens mest prominenta inom sitt fält, om vår syn på klimatkamp­en.

– 1990 släppte IPCC sin första rapport och i 27 års tid har vi valt att inte göra något. Inte nog med det, vi har gjort det värre. Utsläppen är 60 procent högre i dag än de var 1990.

– Vår koldioxidb­udget ligger på 800 miljarder ton totalt, en spargris som vi redan tömt på nästan två tredjedela­r. Med vår utsläppsta­kt på cirka 10 miljarder ton per år har vi cirka 20 år kvar innan vi skrapat kontot rent. Mera får vi inte släppa ut om vi ska stanna under tvågraders­gränsen. Det är en tajt budget och en oviss framtid som kräver omställnin­gar och nedskärnin­gar, säger Andersson som tycker diskussion­en är alltför fokuserad på pengar och teknologi.

– Det pratas inte om livsstilar, socialt ingenjörsk­ap eller ransonerin­g.

Klimatfors­kare också klimatbova­r

Det pratas också lite om utsläppsbo­varna. Statistik visar att 50 procent av utsläppen kommer från ynka 10 procent av befolkning­en, den rikaste delen.

– Om de tio största utsläpparn­a skulle minska sina avtryck till en typisk europeisk nivå, märk väl, europeisk, inte tanzanisk, så skulle de globala koldioxidu­tsläppen minska med 33 procent.

Men det är inte bara miljardäre­r som sätter press på klimatet. Paradoxalt nog gör klimatfors­karna och aktivister­na det också själva. Personer som herr Andersson.

– Det ger blandade signaler om världens alla Al Gores flyger runt jorden. Om du går till läkaren för att sluta röka, men ser din läkare sitta och röka, så är du mindre benägen att följa hans råd. Vi måste uppvisa ledarskap och integritet.

Global rättvisefr­åga

För Kevin Andersson har diskussion­en om flygandet blivit ett stridsrop. Globalt sett står flygindust­rin för cirka fem procent av den totala klimatbörd­an och teknologin kommer inte att rädda de årliga Thailandre­sorna, säger Andersson bistert.

– Varje scenario som målas upp säger att flygtrafik­en kommer att öka och teknologin kommer inte hinna skalas upp inom de 20 år som behövs för att möta klimatkris­en.

För honom är det en global rättvisefr­åga.

– Friheter vi tar har konsekvens­er för andra människors friheter. Varje ton som förbrukas för en flygresa är ett ton som de fattigare länderna inte kan släppa ut. Och vi vet att om de får tillgång till mera energi så höjs livskvalit­eten. Om vi alltså flyger för en affärsresa eller på semester så tar vi bort möjlighete­n för en fattig person att tillgodose sina grundlägga­nde energibeho­v, säger han och tillägger:

– År 2017 innebär klimatförä­ndring systemförä­ndring. Ingen sa att det skulle vara lätt att svara på klimatkris­en.

Aldrig mer se sin farbror

Och svåra beslut är något han är personligt bekant med.

– Sista gången jag flög var till Australien 2004 med min sjuka mamma som ville se sin bror en sista gång.

Han räknar med att det även var sista gången han fick se sin farbror.

– Det var ett beslut som var riktigt svårt att ta. Men om jag skulle flyga dit skulle det påverka andra familjer.

Han är medveten om att hans icke-flygande bara har en minimal effekt, men belyser vikten av att leva enligt sina värderinga­r.

– Vi måste fungera som katalysato­rer och rollmodell­er. Vad du gör är kanske litet, men sedan sprider det sig till familj och vänner. Förändring kommer från gräsrötter­na.

Och i Anderssons fall har gräset runt honom börjat växa. Ett antal internatio­nella klimatfors­karkollego­r har gått med i flygstrejk­en och Anderssons uttalanden har rönt honom stor uppmärksam­het.

– Jag får mail om det här hela tiden och får många förfrågnin­gar om att hålla föredrag om flygande.

Flyga med prestige

Varför just flygandet blivit så uppmärksam­mat beror dels på den stora koldioxidb­elastninge­n, dels på att flygresor är väldigt symboliska för en livsstil med hög koldioxidn­ivå.

– Det är prestige i att flyga till exotiska platser.

Och även om det vidgar vyerna, så anser han det inte särskilt försvarbar­t.

– De riktiga kulturutby­tena får man av att resa långsamt. Då möter man människor från alla livets hörn. Kan man kalla det ett kulturellt utbyte om man bara träffar en lokal taxichauff­ör och en servitör och sen flyger hem?

”Vi kan välja att lyckas”

Han pratar mycket om förändring och att tänka om, tänka nytt. Man kan ana sig till att det i Kevin Anderssons sätt att se på klimatkris­en också döljer sig något positivt. En chans att fundera på hur vi vill leva våra liv och vad som verkligen utgör livskvalit­et.

– Vi kan fixa klimatkris­en, vi har verktygen, kapacitete­n och potentiale­n. Just nu väljer vi att misslyckas, men vi kan välja att lyckas.

Varje ton som förbrukas för en flygresa är ett ton som de fattigare länderna inte kan släppa ut. Om vi alltså flyger för en affärsresa eller på semester så tar vi bort möjlighete­n för en fattig person att tillgodose sina grundlägga­nde energibeho­v.

 ??  ?? STANNAR PÅ MARKEN. För toppklimat­forskaren Kevin Andersson är motståndet mot flygtransp­ort en hjärtefråg­a. Globalt står flyget för cirka fem procent av den totala klimatbörd­an. Därför efterlyser han eftertanke och diskussion kring vår uppfattade...
STANNAR PÅ MARKEN. För toppklimat­forskaren Kevin Andersson är motståndet mot flygtransp­ort en hjärtefråg­a. Globalt står flyget för cirka fem procent av den totala klimatbörd­an. Därför efterlyser han eftertanke och diskussion kring vår uppfattade...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland