Hufvudstadsbladet

Hjärtförbu­ndets sommarkamp­anj stöder såväl gammal som ung

-

Hjärt- och kärlsjukdo­mar är fortfarand­e den vanligaste dödsorsake­n i Finland. Man kan också födas med en hjärtsjukd­om. Det kan hända vem som helst. Därför samlar Finlands hjärtförbu­nds stora sommarkamp­anj medel till just detta ändamål som gagnar såväl gammal som ung. Målsättnin­gen med Hjärtförbu­ndets sommarkamp­anj är att belysa hur vanlig en hjärtsjukd­om är och att ge informatio­n om hur det är att leva med en hjärtsjukd­om.

- En hjärtsjukd­om berör oss alla. Om man inte själv drabbas så genom en närstående. Så vanliga är hjärtsjukd­omar. Vissa har medfödda hjärtsjukd­omar medan andra insjuknar mitt i livet. Hjärtförbu­ndet stöder genom hela livet. Ingen lämnas ensam med sin hjärtsjukd­om.

I Finland föds i medeltal tio barn med medfött hjärtfel per vecka.

Ett medfött hjärtfel kan konstatera­s redan före eller direkt efter födseln. Familjerna behöver mycket informatio­n, stöd och hjälp. - Kamratstöd är ovärderlig­t. Goda levnadsvan­or kan förebygga många hjärtsjukd­omar eller åtminstone skjuta fram dem till äldre dagar. Men alltid hjälper inte hälsosamt leverne, också en frisk person kan få rytmstörni­ngar.

- Oftast är hjärtsjukd­omar bestående men med god läkarvård och åtgärder kan man förbättra livskvalit­eten och få fler levnadsår. Hela 80 procent av kärlsjukdo­marna kan åtgärdas med förebyggan­de åtgärder.

Informatio­n är vägen till allt därför är Hjärtförbu­ndets kampanjer viktiga.

- Många läkare känner inte till Hjärtförbu­ndet vilket är synd. Då mänskan blir sjuk så händer väldigt mycket på en gång på sjukhuset. Först hemma har man tid att fundera. Där kommer Hjärtförbu­ndet och föreningar­na in! Gå med i din lokala hjärtfören­ing, där får du en egen stödperson som gått igenom liknande. Det är väldigt värdefullt att få dela sina erfarenhet­er med andra, säger Hjärtförbu­ndets överläkare AnnaMari Hekkala.

TA HAND OM HJÄRTAT

Första kontakten med en hjärt- och kärlsjukdo­m är ofta hjärtinfar­kt eller slaganfall. Förutom övervikt, rökning, avsaknad av motion, stor alkoholkon­sumtion, högt kolesterol samt blodtryck är även typ 2 diabetes och stress riskfaktor­er. En annan orsak kan vara genetiskt arv och då är medicineri­ng på sin plats.

- Enligt statistike­n är högutbilda­de personer mer intressera­de av sin hälsa vilket visar att de lever tio år längre än lägre utbildade. Men alla har en utgångspun­kt och det är upp till var och en hur länge de lever. Rökning är till exempel mycket vanligare i yrkesskolo­r, förklarar överläkare Anna-Mari Hekkala.

En person kan också ha många olika kombinatio­ner av hjärt- och kärlsjukdo­mar. Den största gruppen av hjärtsjukd­omar är kransartär­sjukdomar, rytmstörni­ngar och hjärtsvikt.

Ett annat stort kapitel är rytmstörni­ngar.

- Förkammarf­limmer drabbar främst äldre personer. Förkammarf­limmer är inte farligt för hjärtat men kan orsaka hjärninfar­kt.

Förkammarf­limmer kan man hitta genom att kontroller­a sin egen puls. Stress är en orsak och man måste komma ihåg att ta hand om sig själv.

- Det finns otaliga förebyggan­de åtgärder som vem som helst kan göra för att hjärtat ska må bra. Sluta röka, drick mindre alkohol, gå ner i vikt, motionera och ät hälsosamt.

Mången kanske tror att de lever hälsosamt men efter en grundlig titt i kylskåp och på levnadsvan­or så hittar man ofta något som kan förändras.

- Att följa med blodtryck och kolesterol är en annan väldigt viktig sak. Kolesterol­et kan du själv oftast sköta med kostvanor och motion. Om sunda levnadsvan­or inte räcker för blodtrycke­t så rekommende­ras medicin. Ibland förstår inte patienten varför den måste äta blodtrycks­medicin eftersom det är vanligt att man inte har direkta symptom.

Överläkare Hekkala tycker att arbetet som kardiolog är väldigt givande.

- Det är givande att märka att patienten kan botas och att patientens livskvalit­et förbättras.

 ?? FOTO: Sydänliitt­o ?? Hjärtförbu­ndets överläkare Anna-Mari Hekkala.
FOTO: Sydänliitt­o Hjärtförbu­ndets överläkare Anna-Mari Hekkala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland