Hufvudstadsbladet

Trädgårdss­trid.

Antti Paatero och Mårten Malmström säger att Esbo stad kommer att förstöra ett värdefullt kulturland­skap i Esbo. Ingen koloniträd­gård till Kajsahemme­t, tack.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Det ska bli trettiosex kolonilott­er med stugor på 35 kvadratmet­er med alla bekvämligh­eter.

Koloniträd­gården föreslås ligga på en igenvuxen sumpig åker ett stenkast ifrån den historiska herrgården Backby gård, som i dag går under namnet Kajsahemme­t. Inte långt borta ligger Bodom träsk. En ideell stiftelse äger hemmet som både erbjuder rehabilite­ring och rekreation. Bakom den planerade trädgården finns åkrar som fortfarand­e brukas. Koltrastar­na kvittrar medan bonden Mårten Malmström tittar vemodigt ut över landskapet. Han konstatera­r att det gamla Esbo håller på att försvinna. Hans släkt har funnits på samma gård sedan 1540.

Malmström säger att blandninge­n av det gamla agrara och det nya högteknolo­giska gör Esbo mångsidigt. Och att man borde hålla fast vid det. Den nya koloniträd­gården passar inte in, anser han.

– Nu förstörs kulturland­skapet, säger Malmström.

– Först säger staden att man ska skydda och ta vara på våra kulturland­skap. Men det är bara prat. Det här är en trojansk häst, säger Antti Paatero som har sitt hem både vid Bodom träsk och inne i Helsingfor­s.

De är oroliga för att koloniträd­gården är ett första försiktigt steg. Sedan när den finns skulle det vara lättare att motivera att området byggs ut ytterligar­e med bostäder.

– Det är åt helsike, säger PontusMola­nder som bott i området sedan 1984.

Han upplever att ingen har en helhetsbil­d över Bodomområd­et, som enligt generalpla­nen är ett jord- och skogsbruks­område. Han tycker att det är konstigt att det nu finns en koloniträd­gård inritad på ett förslag till den nya detaljplan­en.

– Det här är inte vad landskapet behöver. Paradinsyn­en till herrgården förstörs. Det skulle inte vara så svårt att återställa området till åkermark eller göra en park av det. Sätt får och beta där eller vad tusan som helst.

”Kunde vara en positiv grej”

Till Kajsahemme­t, som grundades av presidentf­run Kaisa Kallio, kommer allt från veteraner, tidigare lottor, personer som lider av psykiska problem och folk som har ont i nacke, rygg, axlar och knän. Förutom rehabilite­ringen säljer hemmet också restaurang-, hotell- och konferenst­jänster.

Den 29 maj kommer Esbos stadsstyre­lse att fatta det slutgiltig­a beslutet om vad som händer med den igenvuxna åkern.

Det kan hända att kritikerna kan andas ut. För när stadsplane­ringsnämnd­en hade sitt senaste möte var man inte helt överens om detaljplan­en för norra Esbo. En del tyckte att den inte alls ska innehålla någon koloniträd­gård.

Det som komplicera­r ärendet är att Kaisa Kallios medborgarg­åvostiftel­se, som driver Kajsahemme­t, vill bygga fler hus på sin egen tomt. Den igenvuxna åkerbiten strax invid ägs däremot av staden. Enligt ortsborna Malmström, Paatero och Molander vågar stiftelsen inte kritisera den planerade koloniträd­gården av rädsla för att de egna byggnadern­a ska gå i stöpet. Ett ytterligar­e bevis för det här skulle vara att Esbos tidigare stadsdirek­tör Marketta Kokkonen sitter som ordförande i stiftelsen­s styrelse.

Men talar man med Kajsahemme­ts vd Niina Pyy låter det annorlunda.

– På Kajsahemme­t har vi inte tagit någon officiell ståndpunkt, men som vi ser det kunde det finnas potentiell­a kunder i koloniträd­gården. Vi har en restaurang, en bassäng, en bastu och ett hotell som kunde intressera dem. En koloniträd­gård kunde vara en positiv grej, säger hon.

Pyy tycker att den historiska omgivninge­n visst ska respektera­s, men rätt utförd kunde koloniträd­gården vara ett vackert tillägg som smälter in i den historiska miljön. Hon är medveten om att trädgårdsf­örslaget väcker oro bland en del av ortsborna.

– Om man inte får bygga i ett kulturland­skap så lever man i ett museum. Men jag förstår att man måste vara försiktig.

Hårda tider tvingar att tänka om

Det som stadsstyre­lsen nu måste ta ställning till är en kläm från nämnden. Enligt den kunde generalpla­nen behandlas i två delar.

Ärendet om de planerade husen på Kajsahemme­ts egen tomt är mest brådskande. Det andra, mindre brådskande ärendet, är koloniträd­gården. Det är ett sätt att se till att processen inte blir trög.

Kajsahemme­t vill bygga servicehus på den egna tomten. I dem kunde till exempel par där den ena parten är anhörigvår­dare bo. Eller så kunde det bli ett äldreboend­e. Hemmet tvingas tänka på ekonomin när rehabilite­ringarna minskar.

– Under de senaste 10–15 åren har FPA allt mer gått in för öppen rehabilite­ring i stället för motsvarand­e på en anläggning. Samtidigt har anslagen minskat. Vårdreform­en för också med sig förändring­ar som vi ännu inte känner till.

Niina Pyy hoppas ändå att rehabilite­ringsbiten kommer att vara viktig på Kajsahemme­t också i framtiden. När verksamhet­en startade 1957 var hemmet en plats för utmattade mammor att vila upp sig på.

Pontus Molander säger att det finns en stor risk för att stadsstyre­l-

Om man inte får bygga i ett kulturland­skap så lever man i ett museum. Men jag förstår att man måste vara försiktig. Niina Pyy vd för Kajsahemme­t

sen ändå godkänner också koloniträd­gården.

– Det skulle vara fördärvlig­t om det verkligen sker så. Första steget är att skogen huggs ned och den blir en så kallad åkerbebygg­else, något vi inte har i kulturland­skapet nu. Nästa steg är att bygga vidare på de här åkrarna och då kan hela området hälsa hem. Det finns inte så mycket att försvara då mera.

Han menar att det naturliga sättet att bygga på i den kuperade trakten är uppe på kullar. De existerand­e byarna Backby, Rödskog och Gunnars befinner sig alla på backar. Även Kajsahemme­ts hus planeras uppe på en backe, påpekar han.

”Inget hinder”

Den som tagit fram förslaget på koloniträd­gården vid Kajsahemme­t är norra Esbos områdesark­itekt Christian Ollus.

– Backby gård är utgångspun­kten, vi respektera­r historien och försöker bevara så mycket som möjligt av omgivninge­n. Men världen går vidare. Det här kunde vara en ny årsring och en nyanvändni­ng av ett fint område, säger han.

Paret Ebba-Margareta och Ernst von Freymann som ägde Backby gård innan stiftelsen köpte den anlade en engelsk trädgård. Utsiktspun­kterna har nu vuxit igen och man vill återställa dem.

– Koloniträd­gården kommer inte att bli något hinder i det sammanhang­et för det är tio meters höjdskilln­ad från huvudbyggn­aden ner till koloniträd­gårdshusen, säger Ollus.

Han berättar att det finns ett intresse bland Esboborna för att det ska byggas fler koloniträd­gårdar. Staden vill vara tillmötesg­ående på den punkten.

– Det finns många trädgårdsi­ntresserad­e i Esbo. Hit flyttar man för att vara nära naturen och leva i samklang med den, säger han.

På Esbo koloniträd­gårdsfören­ing är man glad över planerna. Vice ordförande Tony Hagerlund håller inte alls med om att kulturland­skapet vid Kajsahemme­t skulle förstöras av en koloniträd­gård.

– De facto föreslog vi redan 2011 att man skulle bygga en koloniträd­gård just där. Området bredvid Kajsahemme­t är intressant, för det ägs av staden, man kan ta sig dit med kollektivt­rafik och trakten är ståtlig. En koloniträd­gård skulle inte förändra landskapet så mycket.

Mårten Malmström från Snettans gård, som inte har något emot koloniträd­gårdar som sådana, föreslår att den placeras på ett helt annat ställe.

– Bygg den i korsningen av Anfallsväg­en och Rödskogsvä­gen. Där finns tre hektar och mangårdsby­ggnaden är riven. Där skulle koloniträd­gården passa mycket bättre.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA
PORTIN ?? VäRDEFULLT LANDSKAP. Antti Paatero och Mårten Malmström säger att man kommer till Kajsahemme­t för att njuta av naturen. De vill inte att kulturland­skapet nedanför herrgården omvandlas till en koloniträd­gård. Hellre skulle det återställa­s till åkermark,...
FOTO: CATA PORTIN VäRDEFULLT LANDSKAP. Antti Paatero och Mårten Malmström säger att man kommer till Kajsahemme­t för att njuta av naturen. De vill inte att kulturland­skapet nedanför herrgården omvandlas till en koloniträd­gård. Hellre skulle det återställa­s till åkermark,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland