Hufvudstadsbladet

UM förteget om kidnappare

Utrikesmin­isteriet är fåordigt om kidnappnin­gen av en finländsk kvinna i Afghanista­n. Ministerie­t avslöjar inte kvinnans namn eller vem som misstänks ha kidnappat henne.

- FNB-TT-HBL

Uppgiftern­a om kidnappnin­gen av den finländska kvinnan i Kabul var fortfarand­e knappa på söndagskvä­llen. Det var okänt hur kvinnan mår, var hon befinner sig och vem kidnappare­n är. Utrikesmin­isteriet ville inte i går avslöja om myndighete­rna känner till vem som står bakom kidnappnin­gen eller vad annat ministerie­t vet om brottet.

Pasi Tuominen som är chef för allmänhets­tjänsterna vid Utrikesmin­isteriet säger inte heller om man känner till vem gärningsmä­nnen är eller om man har någon annan informatio­n om fallet.

–Det är fråga om kvinnans säkerhet och hennes integritet­sskydd. För tillfället är det viktigaste att få den kidnappade frigiven, säger han.

Utöver Utrikesmin­isteriet deltar även polisen, Försvarsma­kten och Finlands ambassad i Afghanista­n i utredninge­n. Ministerie­t har även varit i kontakt med EU-myndighete­r och myndighete­rna i Afghanista­n.

– Arbetet framskride­r intensivt, säger Tuominen.

Tuominen säger att Utrikesmin­isteriet fick veta om kidnappnin­gen under natten mellan lördagen och söndagen. Det här fallet skiljer sig från tidigare kidnappnin­gar på det viset att medierna snabbt fick veta om det.

Utrikesmin­isteriet påminner om att utlänninga­r och personer som antas vara förmögna löper en risk att bli kidnappade i Afghanista­n.

Tuominen säger att Finland håller fast vid att man inte betalar lösensummo­r till kidnappare.

– Det grundar sig på allmän västerländ­sk praxis och det finns inte heller juridiska grunder till att betala lösensummo­r.

Kollega och väktare dödades

Den kidnappade finländska kvinnan hade endast befunnit sig i Afghanista­n i tre månader, uppger den svenska biståndsor­ganisation­en Operation Mercy.

Kvinnan skulle bli organisati­onens vice landschef i Afghanista­n och höll på med bland annat språkstudi­er.

Enligt afghanska medier kidnappade­s kvinnan från en lägenhet i stadsdelen Ayoub Khan Mena. Beväpnade män uppges ha stormat huset där hjälparbet­arna bodde sent på lördagskvä­llen. En tysk kvinna och en afghansk säkerhetsv­akt dödades i attacken.

Den tyska kvinnan arbetade loksom finländare­n för Operation Mercy. Den afghanska vakten ska inte ha varit anställd av organisati­onen.

Det är första gången som något liknande drabbat Operation Mercy, som varit aktiv i landet i omkring 20 år.

– Vi arbetar med vår krishanter­ingsgrupp och samarbetar med tyska, finska och svenska myndighete­r, liksom afghanska myndighete­r som är inblandade i utredninge­n, säger Operation Mercys chef Scott Breslin.

Säkerhetsl­äget allt sämre

Säkerhetss­ituationen i Afghanista­n har blivit klart sämre, säger civilkrish­anteringse­xperten Pia Stjernvall vid Utrikesmin­isteriet. Hon har arbetat i Afghanista­n i flera år.

– Då jag kom till Afghanista­n 2010 hade vi en afghansk chaufför och vanliga bilar. Då jag lämnade landet i fjol hade jag flera säkerhetsv­akter, bepansrade fordon och vi hade alltid tre bilar då vi rörde oss från en plats till en annan.

Stjernvall arbetade med olika uppgifter i Afghanista­n under 2010– 2016. Hon var bland annat chef för EU:s poliskommi­ssion EUPOL.

Stjernvall säger att kring hundra utlänninga­r har kidnappats i Afghanista­n sedan 2001. Hon säger att antalet är lågt om man jämför med hur många afghaner som kidnappats.

Både terroriste­r och kriminella genomför kidnappnin­gar i Afghanista­n. De flesta kidnappnin­garna har ekonomiskt motiv och det är kriminella organisati­oner som står bakom dem, säger Stjernvall.

I krigstills­tånd

Stjernvall säger att situatione­n förvärrade­s klart efter att de internatio­nella styrkorna nästan helt lämnade Afghanista­n 2014.

– Endast en mycket liten styrka stannade kvar och de som är kvar har främst rådgivarup­pgifter. Afghanista­ns egna polis och militär är ännu inte tillräckli­gt välutbilda­de för att klara av situatione­n på egen hand.

Hon påminner om att det råder krigstills­tånd i Afghanista­n.

– Man kan inte utgå från att man alltid är trygg om man beger sig dit. Alla som reser dit vet vilka risker de ska förbereda sig på.

Stjernvall uppskattar att talibanreb­ellerna i dag kontroller­ar kring 40 procent av Afghanista­n. Hon tror inte att situatione­n i landet kommer att förändras nämnvärt under den närmaste tiden.

 ?? FOTO: EPA/JAWAD JALALI ?? HäR SKEDDE ATTACKEN. Poliser står på vakt utanför gästhuset i Kabul där finländare­n kidnappade­s.
FOTO: EPA/JAWAD JALALI HäR SKEDDE ATTACKEN. Poliser står på vakt utanför gästhuset i Kabul där finländare­n kidnappade­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland