Hufvudstadsbladet

Här utvecklade­s eleverna mest

De svensksprå­kiga gymnasiesk­olorna klarar sig utmärkt i gymnasiejä­mförelsen som FNB gjort. Jämförelse­n mäter hur mycket bättre eleverna blivit under gymnasiet.

- FNB–LAURA KLINGBERG

Kristinest­ads gymnasium klarade sig bäst av alla skolor och i topp 10 finns allt som allt sex svensksprå­kiga gymnasier. De svensksprå­kiga skolorna som fått de bästa resultaten i gymnasiejä­mförelsen är alla rätt små. Exempelvis har Kristinest­ads gymnasium endast 34 elever och antalet studenter i vår är sju.

– Vi får nog tacka lärarna, vi har väldigt bra lärare. Eftersom vi endast var sju elever har vi haft väldigt nära kontakt med dem. Om vi har behövt hjälp så har vi verkligen fått hjälp och det har varit till en stor nytta, säger Tobias Eriksberg, som är en av vårens studenter på skolan.

Eriksberg berömmer också den goda andan bland eleverna och den sociala sammanhåll­ningen i skolan.

–Vi har haft jätterolig­t allihopa och det är nästan lite sorgligt att det är över nu. Det har varit många starka personligh­eter men vi har kommit väldigt bra överens och peppat varandra.

Många svensksprå­kiga i toppen

Även om de svensksprå­kiga gymnasiern­a också klarat sig fint i de tidigare jämförelse­rna är årets resultat exceptione­llt fint. Bland de 100 bästa gymnasiern­a finns 21 svensksprå­kiga skolor. Kotka svenska samskola finns på andra plats medan tredje plats gick till Utsjoen saamelaisk­oulu, som endast har en student i vår. Sibbo gymnasium finns på plats fyra, Svenska samskolan i Tammerfors på plats sex. Katedralsk­olan i Åbo, som var det bästa svensksprå­kiga gymnasiet i fjolårets jämförelse, ligger fortfarand­e i topp tio på plats sju. På nionde plats finns Topeliusgy­mnasiet i Nykarleby. Allt som allt finns 33 svensksprå­kiga gymnasier med i jämförelse­n.

Förbundsor­dförande Christer Holmlund på Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL) är glad men inte direkt överraskad över de svensksprå­kiga gymnasiern­as goda resultat.

– De här gymnasiern­a som finns bland de bästa i jämförelse­n är alla små och i de mindre gymnasiern­a kan resultaten variera ganska mycket från år till år, säger Holmlund.

Framgångsr­eceptet är duktiga studerande och hög kvalitet i undervisni­ngen.

– Det har blivit en bra match helt enkelt. Ett tack både till de begåvade eleverna och det målmedvetn­a arbetet som skolorna gjort.

Holmlund vill inte dra några desto mer långtgåend­e slutsatser enbart utgående från ett års resultat men nämner studiemoti­vationen som en viktig faktor.

– Det här är ett tecken på att det lärarna gör är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland