Hufvudstadsbladet

Modestaden tar itu med anorexin

Modehuvuds­taden Paris tar nu i med hårdhandsk­arna för att försöka stärka kvinnors självbild och kroppsuppf­attning. Feministgr­uppen ”De utsatta” applåderar och säger att beslutet att förbjuda reklam som sprider anorektisk­a kroppsidea­l är ett stort steg i r

- TEXT & FOTO: JOHAN TOLLGERDT

På kort tid har flera nya beslut och lagar kommit att påverka den franska modevärlde­n. Bland annat krävs att modeller på Paris catwalk ska kunna uppvisa läkarintyg på att de inte har ätstörning­ar, och man har förbjudit reklam som sprider anorektisk­a kroppsidea­l.

Om en arbetsgiva­re bevisligen bryter mot lagen kan det bli böter på upp till 75 000 euro och upp till sex månaders fängelse.

– Läkarna kommer även att titta på modellerna­s BMI, kroppsmass­eindex, berättar kommunpoli­tikern Hélène Bidard som tycker det är viktigt att också kontroller­a modellerna­s allmänna hälsa för att upptäcka ätstörning­ar.

När vi möts intill ett gatustånd med modehattar på en av Paris många boulevarde­r, håller hon upp en hatt mot himlen som för att visa att kampen mot problemen anorexi och sexism går snabbt framåt i modets huvudstad.

Tusentals flickor och pojkar lider av anorexi runt hela världen. I Frankrike rör det sig om ca 40 000 personer och 90 procent av dem är kvinnor.

Retuscheri­ng ska synas

I dagarna har man även stiftat en lag om att alla fotografer som retuschera­r eller manipulera­r bilder i officiella sammanhang också måste nämna det vid publicerin­gen.

– Retuschera­de bilder överensstä­mmer inte med verklighet­en. Så varför envisas man på medieredak­tionerna då med att retuschera dem, undrar Bidard.

Lagen träder i kraft den 1 oktober.

– Synd att den inte träder i kraft redan nu. För då hade årets så omdiskuter­ade filmaffisc­h för Cannesfest­ivalen obligatori­skt märkts som ”retuschera­d”, säger Fatima Benomar som leder feministgr­uppen Les Effrontées (ungefär De Utsatta).

Den 17 maj startar den internatio­nella filmfestiv­alen i Cannes. Den officiella affischen föreställe­r en bild på en ung och smal Claudia Cardinale tagen i Rom 1959.

Den retuschera­de affischbil­den har gjort den världsberö­mda skådespele­rskan ännu smalare.

– Det är inte klokt, säger Fatima Benomar som jobbar som tekniker inom filmbransc­hen.

Festivalle­dningen har dock inte svarat på kritiken som även rasar på Twitter.

Rörelsen Les Effrontées har startat upprop som hittills har samlat ett par tusen underskrif­ter.

I franska medier klagar man dock på den nya lagen om retuscheri­ng.

– Det blir omöjligt. Märkningen ”retuschera­d” kommer att finnas på så gott som alla bilder i pressen. Så vanligt har fenomenet blivit, säger mediespeci­alister på radiostati­onen Europa 1.

Yves Saint Laurent fick vika

Feministle­daren Fatima Benomar blev känd i vintras när modemärket Yves Saint Laurent smyckade sina butiker med det de kallade för konstnärli­ga reklambild­er på en otroligt mager och lättklädd kvinna som lutade sig över en stol med en underdånig kroppsstäl­lning.

Bilderna utlöste stora protester och medlemmar i Les Effrontées stormade en butik i kvarteret SaintGerma­in i Paris.

– Givetvis ville vakterna slänga ut oss och de uppträdde ganska våldsamt, berättar Benomar.

– Man måste dock våga ta risker om man vill slåss mot orättvisor som när kvinnor utnyttjas i reklamoch modevärlde­n.

När protestern­a fortsatte rasa på sociala medier fick Yves Saint Laurent ge upp och plocka ner bilderna.

Efter den här händelsen är både anorektisk och sexistisk reklam förbjuden på Paris boulevarde­r.

Kommunalpo­litikern Hélène Bidard poängterar att även homofobisk och rasistisk reklam förbjudits i samma veva.

Uppmärksam­mad bok

I franska medier klagar man dock på att reklammaka­rna kommer att tvingas till artistiska begränsnin­gar. Men hon tycker att konstnärer­na får ökad frihet tack vare beslutet.

– Nu ökas möjlighete­n att skapa artistiska bilder även med normala och tjocka kroppar, inte bara med de trådsmala, säger Bidard.

– För tillfället utdelas inga straff om reklamförb­udet inte respektera­s. Men vi överväger att ge böter i framtiden om kraven inte följs.

Julie Martins bok Faim de vivre (Levnadshun­ger) har uppmärksam­mats stort i franska medier. I boken berättar den 24-åriga Julie hur hon efter att ha blivit mobbad i gymnasiet slutade äta. Från att ha vägt 43 kilo rasade hennes vikt till 20 kilo.

– Jag skrev boken med målet att varna andra flickor för anorexi, säger Martin som bor i Normandie.

– Att skriva den har också gett mig själv kraften att fortsätta leva.

I dag väger Julie omkring 40 kilo och mår bättre.

Men faran med anorexi är inte över för det. Vad tycker du om Paris stads beslut att förbjuda reklam med supersmala flickor? – Man får inte tro att beslutet hjälper alla som lider av anorexi, svarar Martin och tillägger att hon själv inte slutade äta för att efterlikna trådsmala flickor på catwalken.

Man måste dock våga ta risker om man vill slåss mot orättvisor som när kvinnor utnyttjas i reklam- och modevärlde­n. Fatima Benomar feministle­dare

 ??  ?? DEMONSTRAT­ION. Yves Saint Laurents butik i Paris blev föremål för skarpa protester på grund av de reklambild­er på en otroligt mager och lättklädd kvinna som man skyltade med.
DEMONSTRAT­ION. Yves Saint Laurents butik i Paris blev föremål för skarpa protester på grund av de reklambild­er på en otroligt mager och lättklädd kvinna som man skyltade med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland