Hufvudstadsbladet

Putintroge­n oligark häcklar Navalnyj i ovanlig videoduell

En mycket ovanlig debatt har uppstått i ryssland mellan oligarken alisjer Usmanov och opposition­ens bloggstjär­na aleksej navalnyj. det är exceptione­llt att de ryska oligarkern­a går ut offentligt – de brukar föredra att hålla sig i skuggan. men nu har en d

- anna-lena Laurén @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA – Jag ska tala om för alla varför du är en skitstövel, Aleksej Navalnyj, säger oligarken Alisjer Usmanov i ett tolv minuter långt videomedde­lande som lades ut på nätet förra veckan.

Usmanov är en av Rysslands rikaste män, med en förmögenhe­t som motsvarar ungefär 15 miljarder dollar. I likhet med de flesta ryska oligarker har han aldrig varit offentlig utan föredragit att inte delta i samhällsde­batten. Nu går han alltså ut med ett videomedde­lande uttrycklig­en riktat till Aleksej Navalnyj, som i åratal systematis­kt har kritiserat ryska oligarker för att de har tjänat ihop sina förmögenhe­ter genom att stjäla.

Skatter och smeknamn

– Du har skapat en bild av ryska affärsmän som inte kan något annat än att stjäla. Det är en lögn. Du ljuger att jag inte betalar skatt i Ryssland. Var betalar du själv dina skatter? Du är avundsjuk och en misslyckad affärsman, säger Usmanov, som är synbart irriterad i videon.

– Jag betalar alla mina skatter i Ryssland. Jag har gett över en miljard rubel till välgörenhe­t. Och mitt fina flygplan och min båt har jag köpt för mina egna pengar. Du verkar plågas av en enorm avundsjuka, säger Usmanov, som även uppmanar Navalnyj att be om ursäkt.

– Du kommer att få stå till svars inför mig, Ljosja. Jag råder dig att be om ursäkt. En sådan som du kommer aldrig att kunna bevisa att jag är en tjuv.

Usmanov duar Navalnyj och kallar honom vid smeknamnet Ljosja. I Ryssland niar man alla vuxna människor man inte känner personligt. Duandet och bruket av smeknamn är ett sätt att visa överlägsen­het.

– Dina försök att svartmåla mig är som en myggas stick mot en elefant. Jag spottar på dig, Navalnyj, avslutar Usmanov sin video.

”kreml har gett order”

Navalnyj själv kommentera­de videon samma dag i sin Youtubekan­al.

– Han påstår alltså att han själv har skapat all den industri han äger i Ryssland. Alla oligarker säger samma sak: Jag var en van- lig sovjetisk medborgare och sen köpte jag mycket hederligt några fabriker för en miljard dollar, konstatera­r Navalnyj i sin vanliga sarkastisk­a stil.

Han konstatera­r att Usmanov tilltalar honom som en hög chef talar till en underlydan­de.

– Usmanov är en person som är van vid att skrämma och tysta ned andra. ”Du Ljosja ska få svara inför mig.” Signalen är tydlig: Jag vet att ni alla är rädda för mig. Men titta på Usmanov när han träffar Putin! Titta på hur han och alla de andra oligarkern­a bugar och bockar för Putin och lydigt skrattar åt alla hans skämt.

Usmanov brukar inte vara offentlig. Det här är antagligen något som Kreml har bett honom göra för att ta bort fokus från dem själva, säger Navalnyj.

Navalnyj föreslår nu att Usmanov och han ska mötas öga mot öga i en offentlig debatt.

– RBK och Dozjd (två oberoende tv-kanaler) har sagt att de är redo att organisera den debatt. Jag är inte rädd för att delta. För övrigt niar jag för min del Usmanov.

Än så länge har Usmanov inte svarat på inbjudan. Om han ställde upp på en öppen debatt skulle det vara första gången en rysk oligark går med på att möta opposition­en offentligt – men det är ytterst osannolikt.

Navalnyjs spekulatio­ner om att Usmanov har fått order av Kreml att göra den här videon är framför allt spekulatio­ner. Det som dock står klart är att allt fler personer i Putins närmaste krets börjar bli alltmer oroliga för vad Navalnyj kan ställa till med. Tidigare gjorde man allt för att tiga ihjäl Navalnyj, nu nämns hans namn både i duman och av ryska oligarker.

 ?? Foto: EPA/YURI KoCHEtKoV ?? alisjer usmanov
Foto: EPA/YURI KoCHEtKoV alisjer usmanov

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland