Hufvudstadsbladet

Osala: Vi ska vara stolta över oss själva

Trots att Lejonen avslutade turneringe­n med två förluster och utan medalj såg Oskar Osala mycket positivt i Finlands VM.

- FILIP SAXÉN

KÖLN Oskar Osala avslutade sin andra VM-turnering med att åka på en tung förlust i bronsmatch­en mot Ryssland. Finland såg ut att vara på väg mot en rejäl utskåpning då de ryska spelarna visade upp sin bästa sida och smällde in fyra puckar bakom Joonas Korpisalo innan de slog lite av på taktan och bjöd in Lejonen i matchen.

– De var otroligt bra i början av matchen och det kändes som om vi inte hade något att sätta emot, säger Osala.

– Vi hade inte tillräckli­g disciplin för att försvara mot dem. Då vi försökte pressa fram vårt anfallsspe­l fick de chanser som de utnyttjade med bra procent.

Osala säger att Finland borde ha satsat betydligt mer på defensiven i inledninge­n av matchen och väntat på att få sina egna chanser. Nu kom ivern att anfalla att till slut kosta laget matchen.

Finland hämtade in 0–4 till 3–4 innan Ryssland punkterade matchen med 5–3-målet.

– Det visar att det här laget är starkt och har karaktör då vi kom igen så starkt, säger Osala.

Samtidigt var berg- och dalbanan i matchen rätt känneteckn­ande för Finlands VM. Lejonen hade stora problem att hitta sitt spel, man förlorade mot Frankrike, tappade poäng mot Norge och tog bara tre segrar efter ordinarie speltid på tio matcher.

– VM var en fin upplevelse men det var nog inte helt lätt. Man ser att de mindre hockeyländ­erna blivit bättre och jag tycker att vi kommit närmare toppnation­erna, sammanfatt­ar Osala turneringe­n.

– Vi ska vara stolta över oss själva och resultatet vi nådde. Att sluta fyra med det här laget är inte en dålig prestation.

Osala passade på att lyfta fram de unga spelarna i laget och öste beröm över dem.

– De unga killarna i laget är helt fantastisk­a. Det är fint att se hur bra spelare den finländska juniorprod­uktionen får fram. Det glädjer mig.

Sebastian Aho, Mikko Rantanen och Julius Honka hörde till de bärande krafterna i VM trots att ingen är över 21 år. Osala sade flera gånger under turneringe­n hur imponerad han är då han följt med killarna på närhåll.

Vasakillen presterade själv på en jämn och bra nivå hela turneringe­n. Han spelade i Lejonens

fjärdekedj­a tillsamman­s med Jani Lajunen och Markus Hännikäine­n och fick dessutom chansen i powerplay som belöning för sitt starka arbete.

– Jag är nog nöjd med min egen insats. Det var kul att spela mot NHL-spelare efter en paus på sex år och märka att jag själv utvecklats. jag kände mig bekväm och kunde mäta mig med dem, säger han.

Inom de närmaste veckorna lär det klarna om det blir ett nytt försök att slå sig in i NHL eller om Osala återvänder till KHL för ännu en säsong.

– Det beslutet måste tas ganska snabbt. Jag hoppas veta i början av juni.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? TUNGT NEDERLAG. Oskar Osala fick inte lämna VM med en medalj efter förlusten mot Ryssland.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N TUNGT NEDERLAG. Oskar Osala fick inte lämna VM med en medalj efter förlusten mot Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland