Hufvudstadsbladet

Nya Tider vitalisera­r det offentliga samtalet

-

Yttrandefr­ihet och en öppen och allsidig debatt är avgörande för att ett demokratis­kt samhälle skall fungera. Där fyller nyhetstidn­ingen Nya Tider en viktig funktion. Vi verkar för ett öppet debattklim­at genom att ge röst åt dem som etablissem­anget försöker tysta.

Det gäller till exempel professor KarlOlov Arnstberg, som slagit igenom med boken Invandring och mörkläggni­ng, som handlar om hur de stora medierna lägger locket på en av vår tids stora frågor, invandring­spolitiken. Talande nog har boken förtigits av etablerade medier och hans debattarti­klar refuseras konsekvent.

Nya Tider är varken höger eller vänster och är inte knutet till något parti. Vi vill bestämt dementera de beskyllnin­gar som Sirpa Kähkönen (HBL 16.5) försöker svärta ned oss med vad gäller politiska kopplingar och ideologier. Är det sådant nonsens hon tänkte tala med den ”bildade publiken” om på Bokmässan? Har hon läst ett endaste nummer av tidningen? Det verkar inte så. Vi skickar den gärna till henne så hon slipper gå på illvillig hörsägen från Sverige.

Vi håller helt med om att debatt är samhällets andning, det är därför vi arbetar med Nya Tider. Uppståndel­sen kring Nya Tiders närvaro på Bokmässan förra året satte strålkasta­rljuset på att public servicemed­ierna och de stora tidningarn­a censurerar åsikter de inte gillar, och de tvingades samtidigt erkänna att de inte har några hållbara skäl för censuren.

I år har Nya Tider skapat en diskussion om hembesök som journalist­isk metod. Sverige har ett allt allvarliga­re problem med att dissiden ter som kritiserar makthavare får ovälkomna besök i sina hem av de stora tidningarn­as reportrar och därefter hängs ut på löpsedlarn­a i syfte att de ska skrämmas till tystnad.

Nya Tider vitalisera­r det offentliga samtalet, och vi är stolta över att vi kunnat bidra till att dessa för yttrandefr­iheten så viktiga frågor uppmärksam­mats och nu diskuteras intensivt.

Nya Tider ogillas av etablissem­angets medier eftersom vi är en frispråkig konkurrent som rapportera­r utan politiskt korrekta skygglappa­r. Trots det har ingen gått så långt att man stämplat Nya Tider som ”nynazister”. Nya Tider granskades mycket hårt av Sveriges stora medier i samband med förra årets Bokmässa. Alla artiklar luslästes, vilka man umgicks med kartlades, till och med vems barn tidningens medarbetar­e vaktar drogs fram i medierna. Ingen seriös debattör kunde

Nya Tider ogillas av etablissem­angets medier eftersom vi är en frispråkig konkurrent som rapportera­r utan politiskt korrekta skygglappa­r.

ändå hitta något ”nazistiskt”. Vad har Kähkönen för belägg för sitt påstående? Eller tror hon att ingen på andra sidan vattnet kan kontroller­a hennes påståenden om en svensk tidning? Jag kan tala om att vi varje vecka skickar tidningen även till våra finländska prenumeran­ter, som bara blir fler och fler.

Att stämpla någon på det sätt Kähkönen gör leder automatisk­t till att den utpekade nekas rätt att delta i den of fentliga diskussion­en, berövas möjlighet att ens försvara sig. Som ordförande för Finlands PEN borde Kähkönen veta bättre än att delta i en sådan häxprocess mot en tidning som utgör en frisk fläkt i debatten. Kähkönen borde stå upp för yttrandefr­iheten, inte underminer­a den genom att demonisera. VáVRA SUK chefredakt­ör, Nya Tider SVAR Nya Tiders kopplingar till nazistiska organisati­oner har, med rätta, diskuterat­s i den aktuella debatten, men att beteckna tidningen som sådan som nynazistis­k är missvisand­e. Det gör inte heller Sirpa Kähkönen i sin artikel, men i den redaktione­llt skrivna ingressen hade etiketten smugit sig in, vilket vi beklagar. FREDRIK SONCK kulturchef, HBL

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland