Hufvudstadsbladet

Urusla villkor tystar kulturkrit­iken – vi kräver förbättrin­g!

Utan en profession­ell kritik står vi kvar med bara katalogtex­ter och enskilda individers tyckanden, vilket inte gagnar det finlandssv­enska kulturlive­t på sikt, skriver Intressefö­reningen för finlandssv­enska kritiker (IFFF).

-

I anslutning till de föregående veckornas utdelnings­festlighet­er finns det anledning att glädjas över det finlandssv­enska kulturfält­ets bredd och livskraft. Tack vare fondmedlen föds musik, scenkonst, visuell konst och litteratur på svenska i vårt land i långt högre grad än man annars hade kunnat förvänta sig av en liten minoritet.

Samtidigt finns det ett konstfält vars förutsättn­ingar hela tiden blir sämre, trots dess essentiell­a position i det kulturella ekosysteme­t: Kritiken.

Till stor del beror det på frilansskr­ibenternas allt mer utsatta position. De arvoden som betalas ut – också av etablerade tidningshu­s – täcker inte arbetstide­n på långt när och gör det omöjligt att verka profession­ellt som kritiker utan att ha ett annat arbete på sidan om. Det föder också en atmosfär av konkurrens snarare än kollegiali­tet, eftersom varje skribent är tvungen att roffa åt sig alla jobb den kan för att hållas flytande.

Andra orosmoment är att kulturreda­ktionernas krympande resurser gör att redaktörsa­rbetet och feedbacken man som frilansare tidigare har kunnat förvänta sig uteblir mer och mer. Det här leder dels till sämre möjlighete­r att utvecklas som skribent, dels till att ens texter ibland ombryts och presentera­s på tidningssi­dorna på ett sätt som inte speglar innehållet. Det har även hänt att texter dubbelpubl­icerats utan skribenten­s vetskap eller extra ersättning.

Kritik handlar inte om marknadsfö­ring eller konsumentu­pplysning, utan är – när den får resurser att utövas ordentligt – en egen konstform som vilar på insikten att konsten blir konst när den lever mellan människor, diskuteras och därigenom verkar i samhället och i människors existentie­lla reflektion­er. Trots det är kritiken också viktig som utomståend­e referensra­m både för dem som skapar konsten (författare, skådespela­re, konstnärer) och för dem som förmedlar den (förlag, teatrar, gallerier).

Utan en profession­ell kritik står vi kvar med bara katalogtex­ter och enskilda individers tyckanden, vilket inte gagnar det finlandssv­enska kulturlive­t på sikt. Om den nuvarande situatione­n tillåts fortsätta kommer nivån på kritiken stadigt försämras, tills vi når en punkt då ingen längre kommer att sakna den.

Intressefö­reningen för finlandssv­enska kritiker (IFFF) har i år haft ynnesten att få en startpeng av Kulturfond­en för att försöka utreda hur kritikens villkor ska kunna förbättras, och vi vill inbjuda alla med anknytning till fältet att ta del av diskussion­en. Det kulturella Svenskfinl­and har pengar, även om många av utövarna inte har det, och det gäller att reda ut hur dessa pengar ska kunna kanalisera­s för att upprätthål­la ett fungerande kulturellt ekosystem med kritiken som essentiell del.

Alla svensktala­nde frilanskri­tiker i landet är varmt välkomna att ansluta sig till oss för att tillsamman­s arbeta för våra gemensamma intressen (ifffkontak­t@gmail.com). Vi hoppas också på samarbetsv­illighet från fonder, stiftelser och tidningshu­s.

Att skriva kritik ska inte bara vara förbehålle­t välbärgade skribenter som kan unna sig det vid sidan om annat. Då har vi snart en extremt homogen och privilegie­rad kritikerkå­r. Kritiken måste vara tillgängli­g för skribenter av olika bakgrund och samhällsst­ällning. Det här är ett måste för att upprätthål­la en livskrafti­g finlandssv­ensk kultursfär också i framtiden.

IFFF GENOM YLVA PERERA, TATJANA BRANDT, YLVA LARSDOTTER, EDITH KETO, VILHELMINA ÖHMAN, HANNA YLÖSTALO, SONJA MäKELä, CAMILLA GRANBACKA

Kommentar: Frågan om kulturkrit­iken är angelägen för många olika aktörer – som IFFF skriver är den essentiell för hela det kulturella ekosysteme­t. Det är positivt att de frilansand­e kritikerna organisera­t sig och att Svenska kulturfond­en stöder en utredning om kritikens villkor. För egen del ber jag att få återkomma till frågeställ­ningarna i en separat text.

FREDRIK SONCK

kulturchef HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland