Hufvudstadsbladet

För alla i huset

- MIA ANDERSéN-LöF bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

När jag var tjugo år var besluten lika klara som sommarhiml­en. Det var sommaren då jag gifte mig. Det var sommaren innan jag började studera på universite­tet, sommaren innan jag flyttade hemifrån. Jag hade inte alla svar, men de jag hade kunde ha skrivits in i grundlagen.

Jag ler inte, jag skakar inte på huvudet. Jag tycker det är något beundransv­ärt i att unga människor kan fatta stora beslut, trots ganska fattiga beslutsund­erlag. Jag menar, nu tio år senare, tänker jag att jag hade sett så lite av mig själv och av världen då. Hur väl kände jag egentligen mig själv? Och ändå beslöt jag både vem jag vill dela livet med och vad jag vill göra.

Kanske det är beslut som är lättare att fatta medan frontallob­en inte är full utvecklad. Det djärva och det oresonliga är kanske nödvändigt för att en ska våga sig ut i det okända.

Jag har kommit att tänka tillbaka på den där tiden i mitt liv eftersom en mediestorm har uppstått kring en pastor i Karleby. När han var 20 år grundade han en församling där, och nu några år senare har han meddelat att han lämnar den. Trött, sliten och förvirrad.

En detalj i hans meddelande har genererat starka reaktioner, det att han haft en sexuell relation med en man. (Att han bedrog sin fru verkar inte lika hårdsmält. Fem. anm.) För en del berättar det om frustratio­nen i en förträngd sexuell läggning, en växande desperatio­n som till slut blir ohanterlig. För andra berättar det om en andlig kamp, där pastorn – den andliga härföraren – faller för frestelser på grund av förföljels­er och utmattning.

Pastorn ifråga har dragit sig undan för att hämta andan. Med respekt för hans beslut att lämna offentligh­eten vill jag inte spekulera i vad som var hönan och ägget.

Men två funderinga­r har jag på temat. Det första är att tjugoåring­ar, hur kloka och eftertänks­amma de än må vara, ännu är unga människor. Människor som breddar sin horisont och ökar sin nyansskärp­a. Därför är det ett privilegiu­m, men också ett ansvar, att vara bollplank för deras tankar, att hjälpa dem se nyanserna. Och kanske störst av allt, att älska dem.

Det andra är att varje pastor eller präst omges av en församling, som också bär ansvar för den kultur som frodas. Det är lätt att tjusas av en förenklad bild av verklighet­en, ett upprymt kollektivt ego. Men med erfarenhet och mognad får en kritisk distans också till det. Och rösterna, som förkunnar nåd där fariseism råder, problemati­sering där förenkling råder, behövs i alla religiösa sammanhang, men framför allt där det händer fort.

För att använda ett bibliskt bildspråk: ”När man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåtte­t utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland