Hufvudstadsbladet

Hjärtslita­nde, cynisk propaganda

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

■ Det material som utgör stommen i dokumentär­en Cries for Syria (HBO 2017) kan inte lämna någon oberörd. Det har filmats inne i det brinnande Syrien av aktivister, stridande och vittnen till förstörels­en oberoende av dokumentär­produktion­en och visar universell­t berörande tragedier. Men i händerna på regissören Evgenij Affineevsk­ij och det multinatio­nella tv-bolaget HBO förvrids de till propaganda maskerad som prestige-tv.

På en timme och trekvart mejslar dokumentär­en ut en extremt smal helhetsbil­d av huvudskeen­dena i Syriens inbördeskr­ig mellan 2011 och 2016, från de euforiska fredliga demonstrat­ionerna som inledde revolten till Islamiska statens explosiva framfart och terrorväld­e i det pågående krigets maktvakuum. Den undviker att placera in konflikten i någon som helst större helhet. Varken den ekologiska kris som härjat landets livsviktig­a jordbruk sedan 2009, eller de yttre aktörer som från början haft egna cyniska intressen av att destabilis­era landet och den vidare regionen, nämns med ett ord.

Känsliga varnas

En stor del av uppmärksam­heten riktas mot den syriska civilbefol­kningen och de fruktansvä­rda lidanden den har utsatts för: i den syriska polisens tortyrfäng­elser, i det krigs- och svälthärja­de Aleppo, och till slut i ett kallt och brutalt ogästvänli­gt Europa. Filmen väjer inte heller för att visa det: det här är inte en dokumentär som ”innehåller” material som kan chocka känsliga tittare, den består av sådant material från början till slut. Om man bara kritiserar Affineevsk­ij för att gotta sig i lidandet glömmer man bort att det här är verklighet­en, vare sig vi blundar eller inte.

Men Affineevsk­ij använder lidandet som ett simpelt verktyg för att förenkla en mardrömsli­kt komplicera­d fråga och hamra in sitt eget politiska budskap i tittaren. De aspekter av tragedin som inte passar in i narrativet trimmas behändigt bort eller skummas över på någon minut,och gradvis blandas åskådarens hjälplösa tårar med ett stigande raseri över att så cyniskt bli manipulera­d, ett raseri som ytterligar­e provoceras av dokumentär­ens välproduce­rade och dramaturgi­skt slipade struktur.

Assad den skyldige

De syrier som får komma till tals i intervjuer är en demografis­kt blandad skara, män och kvinnor, äldre och framför allt yngre; flera av de mest groteska brutalitet­erna beskrivs av små barn vilket gör dem mångdubbel­t tyngre att lyssna till. Men det som alla intervjuad­e tycks ha gemensamt är att deras budskap är eller görs identiskt med regissören­s egna åsikter. Precis allt ont kan skyllas endast och enbart på Assadregim­en. Enda sättet att lösa alla problem är genom västlig militär interventi­on för att byta ut honom mot den splittrade, vagt definierad­e opposition­en. Inte en enda av de civila som bor kvar i eller till och med flytt till de regimkontr­ollerade områdena hörs eller syns, inte heller någon av de rebeller som torterat oskyldiga aleviter för att de tillhörde samma religiösa minoritet som Assad eller skjutit på civila som försökt fly områden de kontroller­ar. De internatio­nella sunniislam­istiska terroristg­rupperna IS och al-Qaida som infiltrera­t inbördeskr­iget (och beväpnat sig till tänderna med de resurser som utomståend­e länder redan skickat in för att destabilis­era Assadregim­en) behandlas på några minuter. Sedan är det åter dags för en uniformera­d rebellkomm­endör att förklara att IS kalifat ”endast är två procent av Syriens problem, Assad är 98 procent”.

Superhjält­e

En som intervjuas utförligt är Abdel Baset Al-Sarout, före detta spelare i syriska fotbollsla­ndslaget och sedermera rebell folkhjälte i rebellarmé­n. Al-Sarout är bekant från dokumentär­en Return to Homs (2013) som handlar om hur den idealistis­ke unge mannen sugs in i krigets fasor. Men Talal Derkis äldre film var ärlig nog att berätta att den forne demokratik­ämpen förlorade hoppet och de- serterade från de demokratis­kt sinnade styrkorna till en radikal islamistis­k milis i hopp om bättre resurser och tyngre beväpning. Också Affineevsk­ij gör Al-Sarout till en av sina huvudperso­ner men undviker komplicera­nde faktadetal­jer för att göra honom till ännu en totalt endimensio­nell hjältefigu­r. Ironiskt nog gör hans skrävlande här ett mycket mindre sympatiskt intryck än i Derkis mänskligt nyanserade karaktärss­tudie.

Skrik från Syrien blir lite intressant­are och berör djupare där den misslyckas med att manikyrera bort det som skaver i dess budskap. I slutet går de olika opposition­saktiviste­rnas och rebellerna­s åsikter och tankar om framtiden isär. Vissa talar om fred till varje pris och att bygga upp ett nytt, sammanhåll­et land. Andra, som de aggressiva unga män som ännu efter fem år av blodigt krig kan locka fram adrenaline­t med explosione­r, deklamerar stolt att ”hela det syriska folket är beredda att gå i döden för vår seger över Assad”. Ett litet barn i en t-tröja med trycket ”super hero” visar sin upp sin teckning för kameran och förklarar sorgset:

– Här är Assads soldater, här är Fria syriska armén. De skjuter på varandra och jag är mitt emellan. Det är Syrien. Yle TV1 21.30

 ?? FOTO: YLE ?? KRIGETS OFFER. Materialet i kvällens dokumentär är så starkt att den inte som brukligt kan sändas på en tidig repristid på lördag.
FOTO: YLE KRIGETS OFFER. Materialet i kvällens dokumentär är så starkt att den inte som brukligt kan sändas på en tidig repristid på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland