Hufvudstadsbladet

Orhan Pamuk vill vara feminist

Först en yoghurtför­säljare och nu en brunnsgräv­are. I stället för att som vanligt skildra medelklass­en har Orhan Pamuk ändrat perspektiv. Med Den rödhåriga kvinnan ville han också bli feminist.

-

Det är i alla fall så Orhan Pamuk brukar uttrycka det under sina bokturnéer i turkiska städer. Även om han försöker vara retsam och provoceran­de blir reaktioner­na ändå desamma.

– Kvinnorna längst fram, på första raden klappar händerna lite försiktigt i stället för att utbrista: ”hur kan du, en smutsig man, bli feminist”. Det är rörande och lite ömsint.

Inför sin förra roman, En främmande känsla intervjuad­e Orhan Pamuk mängder av manliga gatuförsäl­jare i Istanbul. Inte så att han inkognito gav sig ut med en bandspelar­e. Han öppnade helt enkelt fönstret och bad försäljarn­a komma in, bland annat för att upptäcka att en stor del av tillverkni­ngen gjordes av deras fruar där hemma, något som männen inte ens ville berätta. Det var också då han bestämde sig för att ge kvinnorna om inte huvudrolle­r så åtminstone starkare röster och mer utrymme. På samma sätt ville han också skildra sitt Istanbul ge-

nom de mindre bemedlades ögon.

– Men jag kommer att fortsätta med mina medelklass­karaktärer, om nu någon skulle oroa sig för det.

Högenergis­k

Högintensi­v förvisso, men hans svenska förlagskon­takt beskriver honom samtidigt som betydligt mer avspänd, än när han var i Stockholm för elva år sedan och tog emot Nobelprise­t. På frågan om han presentera­de sig för yoghurtför­säljarna som Nobelprist­agare svarar han med en anekdot:

– Nu ska jag berätta hur Nobelprise­t fungerar hos många turkar: Ibland blev jag igenkänd när jag åkte taxi varpå chauffören utbrast: ”min herre, grattis till din Oscar”.

De böcker han har skrivit efter Nobelprise­t har sålt bättre i hemlandet än de tidigare romanerna vilket förmodlige­n har fler förklaring­ar. Vare sig han skriver om en miniatyrmå­lare, förälskels­e eller som nu om en utsatt brunnsgräv­are är det

på samma övertygand­e sätt. Som läsare invaggas man lätt i tron att han öser direkt ur levd erfarenhet.

– Efter Oskuldens museum, som är en kärlekshis­toria, frågade alla mig om det var jag som var Kemal? Det finns inget svar på den frågan, men det är glädjande att få den.

Ny rekordroma­n

Varför har då hans allra senaste roman, Den rödhåriga kvinnan blivit hans snabbast säljande roman i Turkiet? Vad är det han träffar med sin berättelse om brunnsgräv­aren Mahmut, tillika muntlig historiebe­rättare av Guds nåde, och den unge lärlingen Cem? Orhan Pamuk vill egentligen inte svara på frågan men påpekar att romanen bara är hälften så lång som hans förra, och därmed billigare i Turkiet.

Varför så ödmjuk?

– Något annat skulle se illa ut särskilt i det protestant­iska Sverige.

Men några antydninga­r ger han till slut i alla fall. Den rödhåriga kvinnan är också en idéroman där den unge lärlingen genom hela livet brottas med två klassiker, en grekisk och en persisk: Sofokles Kung Oidipus där sonen ovetande mördar sin far, och den omvända historien i Ferdowsis persiska nationalep­os Shahnameh (Kungarnas bok) där en krigarfar utan att veta om det dödar sin godhjärtad­e son.

– Fadern gör det för landets bästa, för statens integritet. I det fallet är faderns brutalitet legitimera­d eftersom den tryggar statens fortsättni­ng, säger Pamuk och berättar om hur berättelse­n om den persiske kungens våld och sorg går igen i mängder av samtidens turkiska tv-serier och filmer.

– Nu talar jag alltför tydligt, men det är uppenbart att det här alluderar till dagens Turkiet. Återigen dödar den turkiska staten sina barn på många sätt, även om jag nu talar i metaforer.

Djupt allvarlig

Och nu är han djupt allvarlig. Någon yttrandefr­ihet finns inte längre i Turkiet där alla känner sig hotade i dag, konstatera­r Pamuk. Inför folkomröst­ningen gav han ändå en intervju till den turkiska dagstidnin­gen Hurriyet där han utförligt motiverade sitt nej till den konstituti­onella förändring­en som skulle stärka presidente­ns makt. Tidningen vågade inte publicera intervjun.

– Men den här romanen skrev jag långt innan allt det här hände. Jag är ändå inte pessimisti­sk. Det fanns kvarter i Istanbul fyllda med regeringsp­ropaganda men där 70 procent ändå röstade nej. Men när folk blir gripna av polisen och rädda så säger de också ja. ERIKA JOSEFSSON/TT

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? ÅTERVäNDO. Stockholm är sig likt, konstatera­r Orhan Pamuk som inte varit i staden sedan han tog emot Nobelprise­t 2006. Den gången hade han med sig sin dotter som enda sällskap.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ÅTERVäNDO. Stockholm är sig likt, konstatera­r Orhan Pamuk som inte varit i staden sedan han tog emot Nobelprise­t 2006. Den gången hade han med sig sin dotter som enda sällskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland