Hufvudstadsbladet

Wecast vill göra poddar stora

Wecast är ett produktion­sbolag som vill göra podcaster till en del av finländarn­as vardag. Planen är att erbjuda högkvalita­tiv och intressant lyssning i flera olika genrer för att nå ut till en så bred publik som möjligt.

- INA KRåKSTRöM Praktikant på Hbl

Wecast fick sin början då Hanna Westerholm, Ira Gylling och Victoria Berger insåg att det i Finland saknas en portal där podcaster i flera olika kategorier finns samlade. Under 2017 planerar företaget att starta upp till tjugo nya podcaster i blandade genrer.

Hanna Westerholm, grundare och vd på Wecast, tycker att podcaster ska vara både lärorika och underhålla­nde. Hon berättar att den största målgruppen är urbana och välutbilda­de unga människor som behöver en medieform som inte är för tidskrävan­de.

– Du kan lyssna på podcaster till exempel när du kör bil, diskar eller springer mellan möten. Det är ett väldigt tacksamt format eftersom det öppnar möjlighete­n att göra flera saker på samma gång.

Ingen gammal reklam

Wecast är även bolaget Acasts förlängda arm i Finland. Acast är en applikatio­n som gör det möjligt att ha varierande reklam som alltid är aktuell. Detta tycker Westerholm är viktigt eftersom många hittar en podcast först när ett antal episoder redan utkommit.

– Man ska kunna lyssna på ett podcastavs­nitt från förra julen utan att lida sig genom julreklame­r, säger Hanna Westerholm.

– Acast har även gjort undersökni­ngar i Sverige som visar att reklamerna påverkar lyssnarna i en otroligt stor grad, för företag är det väldigt smidigt att annonsera i podcaster.

För tillfället har Wecast enbart producerat fyra finska podcaster, men den stora finlandssv­enska podcasten Magnus och Peppe kommer snart att flytta till plattforme­n.

Emilia Gustafsson arbetar som strateg på bolaget Koppla Helsinki, men hjälper till på Wecast när hon har möjlighet. Hon tycker det ska bli väldigt kul med en finlandssv­ensk podd.

– Vi vill skapa något för alla och det ska bli otroligt roligt med en finlandssv­ensk podcast, vi hoppas det blir fler.

Både Hanna Westerholm och Emilia Gustafsson enas om att finländarn­a inte riktigt har förstått sig på konceptet podcast, men att framtiden ändå ser ljus ut.

– Det kommer gå som med bloggar, det tar en stund men snart är det en del av mångas vardag, säger Hanna Westerholm.

– Det är ett lärorikt och underhålla­nde sätt att följa med vad som händer, podcaster är lite som en serie man inte kan sluta titta på, men i stället kan du inte sluta lyssna, säger Emelie Gustafsson.

 ?? Foto: Cata Portin ?? STRATEGi. Hanna Westerholm och Emelie Gustafsson tror på poddarnas framtid.
Foto: Cata Portin STRATEGi. Hanna Westerholm och Emelie Gustafsson tror på poddarnas framtid.
 ??  ?? uNDERHåLLN­iNG. Wecast tror att de kan skapa ett nytt intresse för poddar.
Foto: Cata Portin
uNDERHåLLN­iNG. Wecast tror att de kan skapa ett nytt intresse för poddar. Foto: Cata Portin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland