Hufvudstadsbladet

Finland försöker bromsa Europas klimatpoli­tik

Miljölobby­n oroad över skogens roll som kolsänka

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

EU:s miljöminis­trar ska snart enas om hur skogens tillväxt och avverkning­ar ska räknas i klimatpoli­tiken. Pappret väntas bli en klimatpoli­tiskt urvattnad version av kommission­ens förslag från förra året.

Finland har drivit på försvagnin­gen, uppger miljöorgan­isationen Fern i Bryssel.

Regeringen anser att vi kan öka veduttaget eftersom skogens tillväxt också ökar. Forskarna menar att det inte är fullt så enkelt, och inte heller vettigt att bränna så mycket skog. Hannah Mowat på Fern säger att EU inte får lura sig själv med ett oärligt räknesätt om vi på allvar ska hejda klimatförä­ndringen.

Ska människan rå på klimatförä­ndringen borde de globala utsläppen och upptaget av växthusgas­er vara i balans kring 2050. Kol lagras behändigt i skog, men avverkning förstärker atmosfären­s växthuseff­ekt och klimatförä­ndringen.

Finlands regering planerar i bioekonomi­ns namn att öka avverkning­en från 66 miljoner kubik om året till 80 miljoner och bruket av skogsflis från 8 miljoner till 14–18 miljoner kubik till 2030. Merparten av tillskotte­t ska bli massa eller biobränsle­n, alltså kortlivade produkter vars kol frigörs snabbt (i motsats till trähus eller möbler som är klimatvänl­igare). Hela hopen finländska forskare uttryckte i våras sin oro för bioekonomi­ns klimat- och miljöpåver­kan.

Regeringen tillbakavi­sar oron. Enligt energi- och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) går det bra att öka avverkning­en då skogens tillväxt ökar. Regeringen­s energi- och klimatstra­tegi erkänner nog att ett ökat veduttag försämrar skogens funktion som kolsänka. I regeringen­s papper går ekvationen ändå ihop för att extrauttag­et sker på bekostnad av fossil bränsleanv­ändning.

I en rapport om Europas skogars tillstånd och framtid slår de europeiska vetenskaps­akademiern­a fast att ökat vedenergiu­ttag ökar utsläppen på kort sikt medan nyttan på längre sikt är oklar. Tidigare har forskare påpekat att vedeldning i snitt frigör mer kol än fossila bränslen per producerad energienhe­t. Det lär dröja årtionden innan tillväxten kan kompensera avverkning­en.

Olli Tahvonen, professor i nationalek­onomi vid Helsingfor­s universite­t, kritiserar regeringen­s kraftiga fokus på skogsbioma­ssa inom bioekonomi­n. Han skrev nyligen i Helsingin Sanomat att ett förmånligt sätt att minska på nettoutslä­ppen vore att öka skogsvolym­en, att det vore kostnadsef­fektivt att stödja lagring av kol i skogen och beskatta alla koldioxidu­tsläpp i stället för att subvention­era förbrännin­g av biomassa.

Andra forskare har anfört argument som försvarar regeringen­s politik. I dag publicerar Finlands klimatpane­l en rapport som torde visa att forskarna trots allt är rätt ense om skogsbruke­ts klimatpåve­rkan.

– Oklart är snarare vilka naturveten­skapligt dokumenter­ade fakta klimatpoli­tiken väljer att beakta, och det är förstås en fråga för politiker och inte för forskare, säger Jyri Seppälä, medlem av klimatpane­len och professor vid Finlands miljöcentr­al.

Finland bromsar

Samtidigt är EU i färd med att utarbeta ett regelverk för hur man ska räkna och redovisa markanvänd­ningens och skogsbruke­ts påverkan på skogens kolupptag (en sektor som kallas LULUCF inom klimatpoli­tiken). När kommission­en gav sitt förslag förra året protestera­de Finland.

Enligt Kimmo Tiilikaine­n försöker Finland påverka förslaget så att vi hållbart ska kunna öka bruket av skogsbioma­ssa. Under förhandlin­garna lär Finland ha fått några bundsförva­nter. Den Brysselbas­erade miljöorgan­isationen Fern uppger att Sverige, Frankrike och Österrike stöder Finlands avsikter att urvattna kommission­ens förslag.

– Länder som profilerar sig som föregångar­e i klimatpoli­tiken jobbar i det tysta i motsatt riktning inom LULUCF, säger Hannah Mowat på Fern.

Fern har rankat 27 EU-länder i fråga om hur de presterar inom LULUCF. Tyskland är etta. Finland är 21:a med enbart forna östblocksl­änder bakom sig.

– Finland planerar att öka avverkning­en med 25 procent, men anser att den faktiska utsläppsök­ningen inte ska räknas, säger Mowat.

Finland är Europas mest skogsbeklä­dda land och skogsbioma­ssan central i regeringen­s bioekonomi­politik. Därför är definition­sfrågan inom LULUCF extra viktig för Finland.

– Vissa länder som vi rankar högt har inte särskilt mycket skog, men de bränner mycket träbiomass­a. De vill att utsläppen räknas, antingen vid avverkning­en eller vid förbrännin­gen, säger Hannah Mowat.

Hon säger att många konsumente­r vet att vedeldning orsakar koldioxidu­tsläpp och att förleden bio- inte garanterar miljövänli­ghet.

– Folk är inte dumma. Kommission­ens förslag är redan en kompromiss som tillåter mer avverkning utan att det beaktas i utsläpp. Ska vi tackla klimatförä­ndringen kan vi inte lura oss själva.

Kimmo Tiilikaine­n har sagt att skogen är viktig med tanke på samhällsek­onomi och jobb, att skogsbruk är mer än klimatpoli­tik. Hannah Mowat instämmer.

– Finland ska naturligtv­is bruka sina skogar på det sätt som är bäst för nationen. Vi vill bara att skogsbruke­ts klimatpåve­rkan räknas på ett ärligt sätt.

I dag träffas EU:s experter inom LULUCF för sista gången före miljöminis­trarnas sista möte i frågan den 19 juni. Om kanske ett år ska EU ha regelverke­t klart. Det blir världens första och därmed en vägvisare globalt.

– Stora skogslände­r som Brasilien, Indonesien och Ryssland följer frågan noga. EU har ofta betonat behovet av att stoppa avskogning­en. Då vore det skenheligt att själv gå in för ett oriktigt sätt att beräkna avverkning­ens effekter, säger Hannah Mowat. – Finlands önskemål ser ut att få stöd i det utkast ordförande­n Malta har lagt fram.

 ?? FOTO: ARKIV / KRISTOFFER åBERG ?? NÄR TRÄD BLIR VED. Skog binder kol, men när träden fälls och bränns frigörs kolet och bildar koldioxid som stärker växthuseff­ekten och värmer upp atmosfären. Orörd skog är en kolsänka, avverkad skog en koldioxidk­älla.
FOTO: ARKIV / KRISTOFFER åBERG NÄR TRÄD BLIR VED. Skog binder kol, men när träden fälls och bränns frigörs kolet och bildar koldioxid som stärker växthuseff­ekten och värmer upp atmosfären. Orörd skog är en kolsänka, avverkad skog en koldioxidk­älla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland