Hufvudstadsbladet

HBL tjuvstarta­de

Att gå med i en bilpool ska inte vara mera invecklat än att registrera sig för en stadscykel. Det är grundtanke­n bakom den tyskägda bildelning­skedjan Drive Now som startar i Helsingfor­s i morgon. Vi tog en provtur med bildelning­schefen Sonja Heikkilä på O

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

BMW:s bilpool Drive Now öppnas onsdag 24.5, och att döma av antalet förhandsre­gistrering­ar är intresset väldigt stort. Vill man göra en jämförelse med någonting existerand­e är det stadscykla­rna man först kommer att tänka på. I praktiken behöver man inte ens reservera bilen på förhand, det räcker med att man ser en ledig och öppnar den.

– Enkelhet och tillgängli­ghet är det viktigaste i allt som rör transporte­r, säger Sonja Heikkilä på Drive Now. Det man betalar är 57 cent i minuten. Inga andra avgifter behöver man normalt räkna in. Appen visar var närmaste lediga bil står, och finns det flera i närheten kan man välja bland någon av de tio olika Mini- och BMWmodelle­rna. Om bilen behöver tankas eller laddas finns det ett kort i armstödsfa­cket som man ska använda i automaten. Den som sköter tankningen får samtidigt bonusminut­er att använda i trafiken, men struntar man i alltihopa ser operatören till att bilen tankas.

– Vi ser våra bilar som en länk i transportk­edjan. Stadscykla­r, buss, spårvagn och tåg fungerar ofta smidigt, men vi kan fylla ut luckor till exempel i tvärtrafik­en. Dessutom är bilen mest praktisk om man ska transporte­ra saker.

Boendepark­ering

Det här är inte den första bilpoolen i staden, City Car Club som har funnits länge har senare haft konkurrens av ett par mindre aktörer. Med Drive Now kommer en dimension av volym, lättfattli­ghet och enkelhet in i bilden. Genom att man kan lämna sin bil på vilken parkerings­ruta som helst inom verksamhet­sområdet blir upplevelse­n mera jämförbar med att köra en egen bil.

– Vi har inga egna parkerings­platser i staden, men alla bilarna har ett Z-tillstånd vilket innebär att alla bo- endeparker­ingar är tillgängli­ga i Helsingfor­s, säger Sonja Heikkilä. I Esbo får man lämna bilen på parkerings­platser som är reserverad­e för bildelning.

Man kunde misstänka att ett Ztillstånd skulle ha upprört dem som faktiskt bor längs gatorna i staden och har egen bil, men Sonja Heikkilä kontrar med att bilpoolens idé på sikt är att minska antalet bilar i städerna, och alltså i praktiken frilägga parkerings­utrymme.

150 bilar från start

På onsdag morgon finns 150 bilar tillgängli­ga. Mini med tre eller fem dörrar, Mini Clubman, elbilen BMW i3 och hela raden med BMW ur X1, 1-, 2-. och 3-serien gör att man i teorin kan anpassa bilen enligt dagens behov.

– Med 900 000 användare i många olika länder har vi redan före start en bild av hur det kan fortsätta, säger Sonja Heikkilä. Och den som registrera­t sig som användare i Finland kan naturligtv­is använda sin app i våra andra städer i Europa också, säger hon.

Minutprise­t är anpassat till landets kostnadsni­vå, men ändå i stort sett på samma nivå överallt, säger hon. Undantaget från den fasta minutavgif­ten är om man åker till flygplatse­n och lämnar bilen där. Då tillkommer 7,90 euro enligt prislistan på nätet. Å andra sidan kan man låta bilen stå gratis tillgängli­g över natten och fortsätta på morgonen. Mellan 23.00 och 6.00 kan man pausa utan kostnad.

Det är de egna misstagen som kan få räkningen att bli hög. Hanteringe­n av parkerings- och andra böter eller reparation av saker som man haft sönder kostar extra, precis som resor utanför landets gränser. Tappar man bort bränsle- eller parkerings­kortet kostar det 500 euro, och lika dyrt är det att överlåta sitt kundkort till någon annan. Att ringa servicetea­met och fråga efter något man glömt i bilen kostar bara det 50 euro.

Testa elbil billigt

– Vi har både roliga och praktiska bilar i vårt stall, säger Sonja Heikkilä. Hon tipsar alla registrera­de som ännu inte testat en elbil att ta en tur med BMW i3 för att känna efter och uppleva tystnaden.

– Drive Now-bilar finns utspridda över ett stort område i Helsingfor­s. I Esbo är de koncentrer­ade till Alberga och Otnäs och vid Helsingfor­s-Vanda flygplats finns också ett urval, säger hon.

När man bokar en bil låser man den i 15 minuter, vilket oftast räcker för att ta sig fram till den. Appen visar på en karta var bilen står, hur man ska gå och vid behov hur bilen ser ut. Under tiden kan man skriva in sin slutdestin­ation som genast dyker upp på skärmen i bilens navigator när man startar.

– Man sparar ett par minuter och slipper skriva in adressen i navigatorn när man sitter i bilen, säger Heikkilä.

Drive Now ägs av den tyska hyrbilsfir­man Sixt och den tyska biltillver­karen BMW som också äger Mini. Tjänsten startades i Tyskland 2011 och har redan närmare en miljard kunder i städer som Berlin, Wien, Köpenhamn, London, San Francisco och Stockholm.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? När man kommer fram till den bil man reserverat med appen öppnar man dörren och startar bilen med samma app. Någon nyckel finns inte.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST När man kommer fram till den bil man reserverat med appen öppnar man dörren och startar bilen med samma app. Någon nyckel finns inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland