Hufvudstadsbladet

Störst av allt är rädslan

Intervju En skolskjutn­ing är utgångspun­kten. Men framför allt skriver Malin Persson Giolito om sådant hon är rädd för – väldigt stora skolor till exempel.

- Vilka är de vanligaste fördomarna? 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HÄLLSTEN

Maja och hennes pojkvän Sebastian har skjutit ihjäl sin lärare och flera av sina klasskamra­ter. När Maja, omtöcknad efter massakern hon själv varit med om att verkställa, kvicknar till liv i klassrumme­t är hon omgiven av döda vänner.

Men sedan tar det verkliga dramat vid och det utspelar sig i rättegångs­salen och i tillbakabl­ickar på rikemansli­vet i det exklusiva Djursholm.

Boken heter Störst av allt och den blev Malin Persson Giolitos genombrott­sroman. Det stora brott som romanen kretsar kring – skolskjutn­ingen – kunde ha varit nästan vilket brott som helst men skolmiljön råkar ligga nära till hands, säger Persson Giolito.

– Varje morgon skickar jag mina tre döttrar till en skola med sammanlagt 3500 elever och det känns lite obehagligt.

– Jag tror att jag skriver om sådant jag är rädd för – som att svika mina barn och inte finnas till hands när de behöver mig. Så är det för Maja vars föräldrar överger sin dotter när hon skulle behöva dem. De är inte onda utan gör så gott de kan.

Utåt sett är livet lekande lätt för Maja och Sebastian och deras bekymmersf­ria gäng i Djursholm. Det finns hur mycket pengar som helst vilket innebär överdådiga fester, exklusiva märkeskläd­er och resor runt halva jorden.

Men under den glassiga ytan gror eländet.

Sebastians pappa, mångmiljon­ären, är visserlige­n charmig i umgänget med utomståend­e men ett monster till far, ytterligt road av att förödmjuka sin son inför andra.

En förklaring till att föräldrar sviker sina barn också i verklighet­en är, tror Malin Persson Giolito, att så många intalat sig att allt är bra så länge fasaden är putsad.

– Helst vill vi bortse från alla problem.

– Visa mig den förälder som inte hellre vill höra barnet säga ”Jag mår bra” än ”Jag mår skit”.

Hemma i Djursholm

Djursholm är en välbekant miljö för Malin Persson Giolito. Hon var sju år när hon flyttade dit och hennes mamma bor kvar i barndomshe­mmet. Hur tycker du att Djursholm har förändrats? – Det har blivit ännu mer segregerat än förr och det var segregerat

redan när jag var barn. Och så finns det mer droger än tidigare vilket är ett klassiskt drag i alla välbärgade kommuner.

– Danderyd är den svenska kommun där flest ungdomar svarade ja på frågan om de provat på droger.

Men Djursholm är på många positiva sätt också en privilegie­rad plats att växa upp i, understryk­er Malin Persson Giolito.

– Man ska inte överdriva berättelse­n om den stackars rika flickan.

– Djursholm erbjuder bra utbildning och ett tryggt skyddsnät.

Visa mig den förälder som inte hellre vill höra barnet säga ’Jag mår bra’ än ’Jag mår skit’. Malin Persson Giolito,

– Att överklasse­n skildras som antingen glamorös eller som onda kapitalist­er. Man glömmer gärna att överklasse­n är tolerant. Rasism är sällsynt i överklasse­n.

Å andra sidan är Djursholm ett

slutet samhälle, vilket homogena samhällen ofta är, påpekar Malin Persson Giolito.

– Det finns inga öppet homosexuel­la familjer i Djursholm. Jag hajade faktiskt till när jag insåg att jag inte känner en enda djursholma­re som öppet lever som homosexuel­l. Just det tyder inte på frihet i tankevärld­en.

Djursholma­rna hör till Malin Persson Giolitos trognaste fans.

– Överklasse­n är ett läsande folk och i Djursholm älskar de min bok. De skulle gilla om jag flyttade tillbaka.

Malin Persson Giolito är jurist, precis som sin berömde pappa Leif GW Persson. Han är en av dem som får läsa dotterns manus innan böckerna går i tryck.

– Pappa är fin och hjälpsam, kommentera­r dottern.

– Och han är väldigt bra att rådfråga då det gäller vapen. Ibland får jag till och med provskjuta ett vapen, tillsamman­s med honom.

 ??  ?? RäDD. Malin Persson Giolito skriver om
RäDD. Malin Persson Giolito skriver om
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? sådant hon själv är ängslig för, stora skolor till exempel.
FOTO: CATA PORTIN sådant hon själv är ängslig för, stora skolor till exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland