Hufvudstadsbladet

Sami Lepistö ny i Jokerit

Ishockey Sami Lepistö återvänder till Jokerit – men laget letar fortfarand­e med ljus och lykta efter en profilback och ett par skickliga målskyttar. – Några pusselbita­r saknas, säger Jokeritträ­naren Jukka Jalonen.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Jokerit satsar inför nästa KHL-säsong genom att värva målvakten Karri Rämö och skickliga landslagsb­acken Sami Lepistö. Men det saknas fortfarand­e några pusselbita­r: framför allt behövs det målskyttar.

För Jokerits del tog den senaste säsongen slut redan i februari, då storlaget CSKA Moskva krossade dem i den första KHL-slutspelso­mgången. I fyra matcher lyckades Jokerit göra ynka sex mål – definitivt en missräknin­g.

– Vi klarade oss helt bra i vekamperna och i spelet framför mål mot CSKA, men vårt anfall räckte inte riktigt till, säger Jokeritcoa­chen Jukka Jalonen.

– För att göra mål mot bra lag som CSKA räcker det inte med att vara tuff – man måste ha skickliga lirare som är snabba på grillorna,

Mer än bara muskler

Inför förra säsongen – Jalonens debutsäson­g i Jokerit – satsade laget på att rekrytera mera muskler: hårdkokta Marko Anttila och Masi Marjamäki hörde till värvningar­na. Tanken: att ha mera tuffhet i slutspelet.

– KHL ställer fortfarand­e höga krav på skridskoåk­ning och kampstyrka, men det krävs också skicklighe­t, säger Jalonen.

– Där låg vi lite bakom CSKA, så det är någonting vi måste bättra på.

Lepistö tillbaka

En av lirarna som ska råda bot på måltorkan är Sami Lepistö, stjärnback­en som återvänder till Jokerit efter en lång sejour utomlands. En till, högerfatta­d profilback ligger högt på önskelista­n då Topi Jaakola och Ville Lajunen lämnar laget.

– Vi behöver en bra, skicklig back som kan spela i power play. Lite av samma typ som Sami. Men det är inte lätt. Det ska vara en kille som håller bra VM-nivå. Vi letar också efter några forwards som kan göra mål och spela i power play, säger Jalonen.

– Det behövs också bredd. Förra säsongen var det ofta så att spelarna rymdes i laguppstäl­lningen så länge de var friska. Det behövs mera konkurrens om spelplatse­rna.

Rämö ansluter

Jokerit har en ungefär lika stor spelarbudg­et som förra säsongen, det vill säga kring 10 miljoner euro. General managern Jari Kurri och sportdirek­tören Janne Vuorinen har händerna fulla: i det här skedet av våren borde laget vara så gott som färdigt.

– Det har varit tyst på spelarmark­naden, men jag tror det blir livligt i juli, säger Kurri.

– Mycket på gång för tillfället. Det känns som att alla är på väg till nya NHL-klubben Las Vegas, men efter NHL-draften och free agent-säsongen finns det säkert flera alternativ. Vi har en bra lagstomme redan.

Den NHL-meriterade målvakten Karri Rämö, som närmast kommer från Toronto Marlies och Pelicans, har också skrivit på för Jokerit. Det är ännu osagt vad som händer med Riku Helenius och Ryan Zapolski.

– Vårt målvaktssp­el var helt bra förra säsongen, men vi tog tillfället i akt när det öppnade sig en möjlighet att få en erfaren målvakt som är taggad att göra en supersäson­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? EFTERLYSER MåLSKYTTAR. Jukka Jalonen medger att det behövs några lirare till innan laget är komplett.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN EFTERLYSER MåLSKYTTAR. Jukka Jalonen medger att det behövs några lirare till innan laget är komplett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland