Hufvudstadsbladet

Rekordmång­a elever byter adress i höst

I augusti går rekordmång­a lågstadiee­lever till en annan adress än den de snart firar våravslutn­ing på. Närmare tvåhundra blivande femmor och sexor i Helsingfor­s flyttar skolhus till hösten.

- JENNY BäCK

Den första augusti bildas den nya Grundskola­n Norsen, efter många turer bland beslutsfat­tare och debattörer. Då slås Kronohagen­s lågstadies­kola, Cygnaeus lågstadies­kola och Grundskola­n Norsen samman till en enhetlig grundskola för årskursern­a 1–9. Enheterna består, men för att det ska bli mer plats i lågstadier och daghem i området, och för att fylla ut Norsens nyrenovera­de korridorer, flyttar femmorna och sexorna från Kronohagen och Cygnaeus in under samma tak som högstadiet.

Det betyder ungefär hundra elever och fem lärare som byter adress till Unionsgata­n – förutom de som börjar på sjuan.

– Vi har diskuterat och förberett oss i klassrumme­n redan i ett år, ända sedan beslutet kom. Här finns både oro och iver. Det är klart att det alltid är spännande att byta skola, redan att byta klass i samma skola är ju det. Vi försöker upprätthål­la en trygg stämning och tar frågorna då de kommer, säger Ronnie Rehn, som fram till augusti fortfarand­e är rektor för Cygnaeus och Kronohagen­s lågstadies­kolor, liksom för Minerva.

I höst bildar femmorna och sexorna tre parallellk­lasser i femman och två i sexan. Varje klass får en egen klasslärar­e, och lärarpussl­et har gått jämnt ut, säger Rehn.

– Det fanns lärare som var villiga att byta skolbyggna­d, så det går jämnt ut. I framtiden gäller det att se till att det finns kontinuite­t, så att femmans lärare tar vid där fyran slutade och så att man har samma uppfattnin­g om till exempel regler och bedömning, säger Rehn.

Egna klassrum

I Grundskola­n Norsen står 30 vänelever i de högre årskursern­a beredda att ta emot de nya eleverna och se till att de hittar rätt och har någon att rycka i ärmen. Det är i sig inget nytt i Norsen, men kan komma väl till pass med så många nya.

– Vi kommer att ha samma rastoch lektionsti­der för hela skolan, vi vill kunna mötas och vara en och samma skola. Reglerna blir också i stort sett desamma, även om det kan finnas lite praktiska variatione­r. Lärarlaget för årskursern­a fem till sju kommer att fundera på de här sakerna. Allt kan man inte heller förbereda utan en del måste man ta då det kommer i praktiken, säger AnnBritt Bonns, rektor för Grundskola­n Norsen.

Femmorna kommer att placeras i ena änden av första våningen där det är nära ut och till matsalen, medan sexorna placeras i andra våningen intill biblioteke­t, rektorskan­sliet och festsalen. Det som skiljer femman och sexan från högstadiek­lasserna är att de har egna klassrum och klasslärar­e. Och oron, den som gällde de yngre eleverna och influensen från högstadiet? – Jag tycker inte att den mera varit på tapeten. Men ett nytt ställe innebär ju alltid en viss oro förstås. Ska man flytta så tror jag det är bra att göra det före tonåren, övergången blir lite mjukare då, säger Bonns.

Munksnäs samlar sexorna

I Hoplaxskol­an är det ungefär lika spännande som i nya Grundskola­n Norsen, för även om skolan är en enda rent administra­tivt verkar den på fem adresser. I augusti flyttar inte bara högstadiek­lasserna utan också de blivande sexorna från Munksnäs, Haga och Kårböle lågstadiee­nheter in i högstadiet­s likaså nyrenovera­de byggnad vid Solnavägen i Munksnäs. Redan för någon vecka sedan var de blivande sexorna vid Solnavägen och kikade över staketet, men närmare kommer man ännu inte på grund av byggnadsar­beten, så sexorna fick umgås på annat håll.

– Vi ordnar ett par träffar per år för alla dem som går i samma årskurs, och lite fler för femmorna det här året. Så de blivande sexorna som flyttar in känner varandra lite redan, säger Mia Förars-Pöytäniemi, rektor för Hoplaxskol­an.

Det blir två parallella sexor vid Solnavägen som får var sitt hemklassru­m. I höst är sexorna 45 till antalet, men redan nästa höst kan de vara fler då utbildning­sverket kommer att föreslå att också sexorna i Zacharias Topeliussk­olan flyttar in. Att de inte flyttar redan nu har att göra med att det krävs ett politiskt beslut för att möblera mellan skolor medan det räcker med rektors beslut för att möblera inom en och samma administra­tiva enhet.

Också i Kottby får femmorna och sexorna lov att flytta på sig i höst då trängseln i skolbyggna­den är stor. Utbildning­snämndens svenska sektion beslutade förra veckan att de blivande femmorna och sexorna flyttar in hos finska grundskola­n Yhtenäisko­ulu en kilometer bort. Arrangeman­get är avsett att vara tillfällig­t, tills staden hittar en lösning där hela skolan ryms under ett och samma tak.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland