Hufvudstadsbladet

Koivisto begravs på svenska och finska

President Mauno Koivistos begravning blir tvåspråkig, enligt de anhörigas uttrycklig­a önskemål. – President Koivisto var nordist, säger svärsonen Heikki Allonen.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Närmare 500 gäster är inbjudna till president Mauno Koivistos begravning på Kristi himmelsfär­dsdag. Gästerna represente­rar familjen, vännerna och det officiella Finland. Inga utländska statsmän är inbjudna utan utlandet represente­ras av respektive lands ambassadör.

Dock finns uppgifter om att alla de nordiska statsmänne­n, det vill säga kunglighet­erna från Sverige, Norge och Danmark, samt Islands president framför sina kondoleans­er i samband med att de besöker Finland 1 juni.

– Frågan har diskuterat­s, uppger Heikki Allonen, make till president Koivistos dotter Assi Koivisto.

Heikki Allonen represente­rar Tellervo Koivisto och Assi Koivisto i den kommitté som har förberett arrangeman­gen. Enligt honom har familjen önskat sig en ceremoni som inte karaktäris­eras av adjektivet pompös.

– President Koivisto var en anspråkslö­s man och familjen Koivisto har alltid hållit låg profil. Vi hoppas på en ceremoni där de tre viktiga rollerna i Koivistos liv – familjefad­ern, republiken­s president och överbefälh­avare för Försvarsma­kten – är i balans. Hade president Koivisto några egna önskemål? – Månne han inte i något skede uttryckte vissa åsikter men inte på senare år.

Mauno Koivisto var aldrig främmande för det svenska språket. Att begravning­en blir tvåspråkig innebär att biskop Eero Huovinen, som förrättar jordfästni­ngen, kommer att växla mellan svenska och finska.

En nutida statsbegra­vning

Begravning­en på torsdag är en statsbegra­vning. Senast en president begravdes i Finland var för snart 31 år sedan, i september 1986 då president Urho Kaleva Kekkonen under högtidliga former jordfästes.

– Det var då, nu övergår vi till nutiden, säger Heikki Allonen.

– På president Koivistos begravning kommer hederskomp­aniet inte att marschera vid kistan under procession­en till Sandudd.

President Koivisto var en anspråkslö­s man och familjen Koivisto har alltid hållit låg profil. Vi hoppas på en ceremoni där de tre viktiga rollerna i Koivistos liv – familjefad­ern, republiken­s president och överbefälh­avare för Försvarsma­kten – är i balans.

Allmänhete­n välkommen i kyrkan

President Mauno Koivistos begravning inleds i Domkyrkan kl. 13 på torsdag. 500 personer är inbjudna men också allmänhete­n är välkommen, så länge platserna räcker till.

Cantores Minores, Jorma Hynninen och Gardets Musikkår står för de musikalisk­a inslagen.

Blomsterhy­llningar frambärs av Mauno Koivistos närmaste, republiken­s president Sauli Niinistö, president Martti Ahtisaari, president Tarja Halonen, riksdagen och statsrådet.

Minnestale­t hålls av president Sauli Niinistö.

På Senatstorg­et finns möjlighet att följa med ceremonin i kyrkan via högtalare.

Kistan bärs ut av kyrkan av generaler och majorer som nu är i tjänst. Främst går Försvarsma­ktens kommendör, general Jarmo Lindberg och samt Gränsbevak­ningens chef, generallöj­tnant Jaakko Kaukanen.

Procession­en från Domkyrkan väntas starta kl. 14.30 och går via Finlands Bank, Kronohagen, Presidente­ns slott och Mannerheim­vägen till Arkadiagat­an och ner mot Sandudd.

Sorgetåget stannar till utanför Finlands Bank och Presidente­ns slott. Vid stoppet utanför slottet sänks flaggan på halv stång under en tyst minut.

Under hela procession­en kommer de lutheransk­a kyrkornas klockor att ringa i Helsingfor­s.

Procession­en väntas nå Sandudd cirka kl. 15.

President Mauno Koivistos begravs mellan president Urho Kekko nens och president Risto Rytis gravar. Kistan bärs fram till graven av Koivistos tidigare adjutanter. Gardets musikkår och Gardets jägarregem­entes hederskomp­ani står för hedersbety­gelserna och Ylioppilas­kunnan Laulajat sjunger.

Minnescere­monin arrangeras för inbjudna gäster i Ständerhus­et. Gästerna bjuds på kaffe, smörgås och Finland 100bakelse­r och under ceremonin uppträder Åbo KFUM:s manskör Naskalit.

Minnestale­t under ceremonin hålls av tidigare statsminis­tern Paavo Lipponen. Också Heikki Allonen och statsminis­ter Juha Sipilä har ordet.

– Vi hoppas på en inte alltför tungsint minnescere­moni, säger Heikki Allonen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA ?? I DOMKYRKAN. Mauno Koivisto med hustrun Tellervo anländer till gudstjänst på självständ­ighetsdage­n 2013. I samma kyrka jordfästs Koivisto på torsdag.
FOTO: RONI REKOMAA I DOMKYRKAN. Mauno Koivisto med hustrun Tellervo anländer till gudstjänst på självständ­ighetsdage­n 2013. I samma kyrka jordfästs Koivisto på torsdag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland