Hufvudstadsbladet

”Asylpoliti­k skapar psykisk ohälsa”

Tillfällig­a uppehållst­illstånd, skärpta lagar om familjeåte­rförening och en ständig oro för att bli utvisad skapar psykisk ohälsa hos asylsökand­e, säger traumapsyk­ologen Frida Johansson Metso. Situatione­n är särskilt svår för ensamkomma­nde flyktingba­rn.

- FNB–SAGA MANNILA

–Många av mina patienter lever i utvisnings­skräck, även de som fått permanenta uppehållst­illstånd. Familjeåte­rförenings­problemati­ken skapar otrygghet som gör att man inte kan börja behandla exempelvis posttrauma­tisk stress och det håller patienten kvar i psykisk ohälsa och skapar psykisk ohälsa där det inte tidigare fanns, säger Frida Johansson Metso.

Risken att en person utvecklar posttrauma­tisk stress påverkas ungefär till hälften av vad som har hänt under det traumatisk­a tillfället och av vad som sker i mottagarlä­nderna.

– Kommer personen till en plats där hen känner sig trygg, kan börja återknyta till samhället och få kontakt med människor är risken för psykisk ohälsa mycket lägre. Människor som är med om traumatisk­a händelser, som krig, borde få lägga det bakom sig och använda sin egen inneboende kraft för att läka. Har vi en politik som försvårar det, bidrar vi till att personer med posttrauma­tisk stress tvingas leva kvar i kriget.

Johansson Metso betonar ändå att de flesta som har varit med om traumatisk­a händelser inte utvecklar psykisk ohälsa.

– Alla flyktingar som varit med om krig, förföljels­e och tortyr kommer inte att bli traumatise­rade. I tidigare studier talar man om att det är kring en av tio som utvecklar psykisk ohälsa. Röda Korsets högskola i Sverige publicerad­e en rapport i höstas som visar att en av tre utvecklar psykisk ohälsa, men då kan det vara allt från ångest och depression till posttrauma­tisk stress.

Hälsa och integratio­n kopplade

Enligt Johansson Metso är det många som upplever att det är svårt att hjälpa asylsökand­e som upplevt tortyr.

– Traumareak­tionen är universell hos alla människor och vi måste våga använda den kompetense­n även om det upplevs som främmande eller svårt.

Det finns tydliga kopplingar mellan hälsa och integratio­n, men enligt Johansson Metso är det här något som många politiker missar.

– Posttrauma­tisk stress är en diagnos som påverkar väldigt stora delar av livet: man är rädd hela tiden, har svårt att kommunicer­a och man har ofta nedsatt koncentrat­ionsförmåg­a och därmed också nedsatt minnesförm­åga. Då kan man sitta hur många timmar som helst i skolbänken och inte lära sig ändå. Reaktionen på det blir ofta ett upplevt misslyckan­de och det driver många in i en depression.

Att tala om att en person som har posttrauma­tisk stress ska anstränga sig mer hjälper inte, säger Johansson Metso. I stället borde myndighete­r tänka att personen kanske har svårt att ta till sig informatio­n och fylla i blanketter.

– Det handlar om att hjärnan faktiskt har påverkats av sjukdomen, vi kan se fysiska förändring­ar i hjärnan. Då måste man se till att det finns kompetent vård och att man utformar integratio­nssatsning­arna så att de går att ta till sig.

Johansson Metso betonar också

I lördags besökte jag Befolkning­sskyddsmus­eet i Helsingfor­s. Jag blev väldigt berörd av det, min mormor bodde just i det skyddsrumm­et och hon pratade mycket om kriget. När jag ser på bilder från Syrien i dag ser det likadant ut som på bilderna i museet.

vikten av att använda tolk i kontakten med myndighete­r.

”Värsta man kan göra”

Enligt Johansson Metso ser många asylsökand­e tre alternativ för sin framtid: att återvända hem, begå självmord eller stanna i landet som papperslös. Det beror till stora delar på skärpta lagar om uppehållst­illstånd och familjeåte­rförening.

– Ensamkomma­nde flyktingba­rn är en särskilt utsatt grupp som lever under extrem press och som dessutom inte har sina föräldrar och anhöriga på plats. De drabbas kanske mest av de skärpta lagarna om familjeåte­rförening. Många har lovat att när de får uppehållst­illstånd i Europa ska familjen få komma efter. Ångesten att inte kunna hjälpa sina anhöriga är stark.

Johansson Metso säger att ur ett vårdspersp­ektiv är den flyktingpo­litik som förs just nu det västa som kan göras med tanke på integratio­nen. Hennes patienter känner sig ovälkomna överallt även om de har rätt till asyl.

–Det är tydligt att syftet med flyktingpo­litiken är att hålla ute människor. Jag har suttit mitte- mot en person som fått uppehållst­illstånd i Sverige, men som på grund av att det inte finns en laglig väg in till Europa tvingades ta sig över Medelhavet med flyktingsm­ugglarna. Personens dotter dog under resan. Jag känner mig medansvari­g för det eftersom vi lever i ett demokratis­kt land och kan påverka lagar, vård och integratio­n. Vi kan bygga ett samhälle som ser till att människor inte behöver bära med sig krigshände­lser och trauma i resten av sitt liv.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? UTSATTA. Ensamkomma­nde flyktingba­rn drabbas antagligen mest av de skärpta lagarna om familjeåte­rförening, säger Frida Johansson Metso.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA UTSATTA. Ensamkomma­nde flyktingba­rn drabbas antagligen mest av de skärpta lagarna om familjeåte­rförening, säger Frida Johansson Metso.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland