Hufvudstadsbladet

Tiden blir lång och smärtsam för barnen

Små barn tvingas vänta på asylbeslut på flyktingfö­rläggninga­rna. Barnen lider av brist på rutiner och saker att göra. Föräldrarn­as och barnens egna smärtsamma minnen gör vardagen svår.

- FNB

– Omgivninge­n är tung för barn under skolåldern som väntar på asylbeslut tillsamman­s med sina föräldrar på flyktingfö­rläggninga­rna i Finland, säger Eveliina Viitanen vid Rädda barnen.

Barnen påverkas även av att deras föräldrar kan vara deprimerad­e och ångestfyll­da eller känna oro över vänner och släktingar som är kvar i hemlandet. Barnen har även egna rädslor.

Under 2015–2016 anlände över 9 000 minderårig­a asylsökand­e till Finland. Kring 6 000 av dem kom till- sammans med sina föräldrar. Barnen väntar på sina asylbeslut i medeltal i 309 dagar. Barn som är i skolåldern får gå i skola, men kommunerna är inte förpliktig­ade att erbjuda dagisplats åt asylsökand­e barn.

En del förläggnin­gar erbjuder dagisverks­amhet, men det är sällsynt, säger Viitanen.

Rädda barnen inledde för ett par år sedan verksamhet för att stöda barnen i flyktingbo­endena. Barnen erbjuds klubbverks­amhet i två timmar 2–3 gånger i veckan.

– Både barnen och föräldrarn­a får andrum, säger Viitanen.

Samtidigt lär sig barnen färdighete­r som de lärt sig om de gått i dagis.

– Barnen har brister i färdighete­r som vi själva väntar oss att barn i en viss ålder har. Till att rita eller leka. Alla barn kan inte leka.

Rädda barnen förslår för Inrikesmin­isteriet och Migrations­verket att verksamhet­en utvidgas till enheter där barn väntar på asylbeslut. Hittills har verksamhet­en endast nått 340 barn.

Beslutet om eventuellt stöd för verksamhet­en ska tas i höst samtidigt som myndighete­rna beslutar om behovet av annan verksamhet vid mottagning­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland