Hufvudstadsbladet

Trump besökte Klagomuren

Donald Trump är nu den första sittande amerikansk­a president som besökt Klagomuren i Jerusalem. Några timmar tidigare hade han rent fysiskt knutit ett band i regionen – med historiens första direktflyg­ning från Saudiarabi­en till Israel.

- Magnergård bjers/tt tina

De två länderna har inga relationer och enligt israeliska medier har ingen tidigare kunnat flyga mellan dem. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahu tog upp det som ett tecken i tiden, när han i sitt välkomstta­l på Ben Gurion-flygplatse­n försäkrade att Israel vill sluta fred med alla sina grannar.

– Herr president, ni flög just från Riyad till Tel Aviv. Jag hoppas att en dag kan en israelisk premiärmin­ister flyga från Tel Aviv till Riyad, sade Netanyahu.

Donald Trump antydde i sitt korta tal i vinden på flygplatse­n att han har någon form av fredsmäkli­ng på gång.

kontrovers­iell helig plats

– Framför oss har vi en ovanlig chans att få säkerhet och stabilitet i denna region och till dess folk, sade presidente­n.

Men det är en svår balansgång som väntar, och diplomatis­ka utmaningar som alla andra tidigare ledare gått bet på.

Några timmar efter att den amerikansk­e presidente­n besökte han Västra muren, den så kallade Klagomuren i Israel. Besöket är kontrovers­iellt eftersom platsen är helig för både judar och muslimer. Det noterades också att Trump gick ensam fram till muren och lade sin hand på den, utan sällskap av några israeler.

Ingen amerikansk president reser till regionen utan att ha pluggat in kärnfrågor­na i den till synes olösliga Mellanöste­rnkonflikt­en: Säkerhet, gränser, bosättning­ar, flyktingar och Jerusalems status.

Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, skriver i en kommentar till TT att möjlighete­rna till fred ser sämre ut än på länge – i ljuset av de senaste årens utveckling och att Trump gett motstridig­a besked om var han står i olika nyckelfråg­or – men att man aldrig vet med Trump.

”Den långa konflikten har inte lyckats lösas med konvention­ella metoder, så Trumps affärsmann­amässiga attityd och okonventio­nella sätt kanske kan göra skillnad till det bättre”, skriver hon.

Efter möten med israeliska ledare åker Trump på tisdagen till Betlehem för att träffa palestinie­rnas president Mahmud Abbas.

”klassisk amerikansk politik”

Nyhetsbyrå­n AFP skriver att Israel inför besöket gjort en rad eftergifte­r mot palestinie­rna.

Bland annat har utvidgning­en av en palestinsk industrizo­n på södra Västbanken godkänts, samt processen vid vissa gränsöverg­ångar gjorts smidigare. En israelisk tjänsteman säger att besluten fattats efter en direkt förfrågan från Donald Trump om ”förtroende­byggande” åtgärder.

Frida Stranne skriver att Trumps beslut att göra Saudiarabi­en till första anhalt under sin resa, i kombinatio­n med de rekordstor­a vapenkontr­akt som där underteckn­ades, markerar en tillbakagå­ng till en mer klassisk amerikansk politik i Mellanöste­rn, där man ”är beredd på stora eftergifte­r vad gäller mänskliga rättighete­r”.

Trumps hårda utspel mot Iran i sitt tal i Saudiarabi­en kommer att leda till fördjupad polariseri­ng, spår hon:

”Olyckligt när nu iranierna i och med presidentv­alet (i fredags) ännu en gång gett sitt stöd åt det mest moderata alternativ­et i landet.”

 ?? Foto: EPA/ALL oVER PRESS/RoNEN ZVULUN ?? Helig plats. Donald Trump besökte Klagomuren ensam, inte i sällskap av sina värdar.
Foto: EPA/ALL oVER PRESS/RoNEN ZVULUN Helig plats. Donald Trump besökte Klagomuren ensam, inte i sällskap av sina värdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland