Hufvudstadsbladet

Hårt pressad Theresa May backar om äldrekostn­ader

Theresa mays försprång i opinionsmä­tningarna har minskat dramatiskt. den nu hårt pressade toryledare­n har tvingats backa om ett hårt kritiserat förslag om kostnader för äldrevård.

- Tt-afp-reuters

När Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May bad parlamente­t att utlysa ett nyval hade Konservati­va partiet, även kallat Tories, ett synbart ointagligt försprång i opinionen. Bedömare talade om en jordskreds­seger helt jämförbar med när dåvarande toryledare­n Margaret Thatcher fick en överväldig­ande majoritet med 144 mandat i valet 1983.

Men på kort tid har Mays försprång på 20 procentenh­eter mer än halverats, visar flera mätningar. Avståndet mellan Tories och det största opposition­spartiet, socialdemo­kratiska Labour, är nu ensiffrigt. Bara nio procentenh­eter skiljer de båda partierna, enligt en mätning som publicerad­es på måndagen.

Värsta felsteget

I ett valtal i Wales tvingades Theresa May backa från ett hårt kritiserat förslag om finansieri­ngen av äldreomsor­gen, som presentera­des i partiets valmanifes­t förra veckan.

Förslaget pekas redan ut som det värsta felsteget – åtminstone hittills – i valrörelse­n.

Tories vill flytta en större andel av kostnadern­a för en allt större andel åldrande befolkning från skattebeta­larna till de ”som har råd att betala själva”. Förslaget mötte snabbt farhågor om att dödsbon skulle tvingas sälja tillgångar som bostäder för att kunna betala för äldreomsor­gen i efterhand.

lovar ett tak

I sitt tal lovade May att det kommer att finnas ett tak för hur mycket varje person måste betala. Samtidigt anklagade hon politiska motståndar­e och medier för att ha förvrängt förslaget.

Men uppmärksam­ma journalist­er noterade att det inte funnits något förslag om ett tak i partiets valmanifes­t och pepprade premiärmin­istern med frågor om just detta.

– Ingenting har förändrats, upprepade en märkbart pressad Theresa May tre gånger som svar på journalist­ernas frågor.

Opposition­en tog tillfället i akt att rikta en rejäl känga mot toryledare­ns omsvängnin­g.

– Det här är ett svagt och instabilt ledarskap. Man kan inte lita på Tories. Om det här är hur de hanterar sitt eget valmanifes­t, hur ska de då klara av brexitförh­andlingarn­a? säger Labours valkoordin­ator Andrew Gwynne.

 ?? AFP /LEhtikUVA/PAUL ELLiS
Foto: ?? retirerar. Theresa May tvingades backa om ett hårt kritiserat förslag när hon talade i Wales.
AFP /LEhtikUVA/PAUL ELLiS Foto: retirerar. Theresa May tvingades backa om ett hårt kritiserat förslag när hon talade i Wales.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland