Hufvudstadsbladet

Volleyboll­herrarna jagar VM-plats

Volleyboll Herrarnas landslag i volleyboll spelar den här veckan i Tjeckien för en plats i världsmäst­erskapstur­neringen nästa år. – Ett viktigt mål, tar vi inte en plats i VM blir det ingen storturner­ing nästa år, säger Tommi Siirilä som spelar sitt först

- 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Tränaren Tuomas Sammelvuo är full av tillförsik­t inför kvalet. Landslaget har i år haft mer tid än förra året att förbereda sig och spela ihop sig före turneringe­n. Stämningen är god och två träningsma­tcher mot Tyskland har gett energi och samtidigt gett laget en chans att växa, säger han.

– I fjol gick vi in i säsongen med ett relativt oerfaret lag, i år har vi ett betydligt mer erfaret lag med ett par spelare som stod över förra sommarens turneringa­r, säger Sammelvuo.

Ett frågetecke­n finns bland de erfarna i truppen. Urpo Sivula som gjorde en toppsäsong i inhemska mästarlage­t Valepa har en skada i foten. Sivula var inte med då laget finslipade formen i Helsingfor­s i söndags, men enligt Sammelvuo är Sivulas medverkan inte utesluten.

Finland har tidigare spelat VM sju gånger, senast i Polen 2014. Då nådde laget sitt bästa resultat hittills med en nionde plats.

I tjeckiska Karlovy Vary möter Finland Cypern, Nordirland, Sverige, Spanien och värdlandet Tjeckien.

– Vi inleder turneringe­n mot Cypern och Irland. Det är två länder som det är viktigt att vinna över, vi ska klara av matcherna snabbt utan att för den skull undervärde­ra våra motståndar­e. Det är viktigt att få en bra start på turneringe­n, säger Sammelvuo.

Vinnaren vidare

Den europeiska delen av VM-kvalet spelas i sex grupper och vinnarna går direkt till VM som spelas i Bulgarien och Italien nästa sommar. Grupptvåan går vidare för att med andra grupptvåor spela om två återståend­e platser.

En av veteranern­a i laget som varit med i över tio år är Antti Siltala som numera spelar i Turkiet. Han ser laget som en bra sammansätt­ning av äldre, erfarna spelare och unga spelare med många år framför sig.

– Det är viktigt att vi är bra i den här turneringe­n, alla vill spela i ytterligar­e storturner­ing, säger Siltala.

Han får medhåll av Tommi Siirilä som ser veckan i Karlovy Vary som en av sommarens viktigaste händelser. Det trots Världsliga­n under sommaren och EM som spelas i Polen i höst.

– Vi har fem matcher på lika många dagar så det är bra med ett lag med många jämna spelare. Alla vill vi vidare direkt, säger Siirilä.

En veteran som nu är tillbaka är passaren Mikko Esko. Eemi Tervaportt­i fick senaste säsong rätt ensam ta ansvaret för passningss­pelet, men nu får han konkurrens av den tidigare förstepass­aren Esko. Tervaportt­i själv är nöjd med upplägget.

– Det är definitivt en styrka att få med en passare av Mikkos kaliber och bra är det också att få lite konkurrens om platsen. I Tjeckien har vi ett tufft program och det är bra att kunna byta då det behövs, säger Tervaportt­i.

Mikko Esko är tillsamman­s med Siltala den verkliga veteranen i VMsammanha­ng. Båda var med redan i VM-kvalet 2005.

Av motståndar­na i Tjeckien har Finland mött Cypern två gånger och vunnit bägge mötena. Nordirland är en ny bekantskap, men det lägst rankade landet av länderna i gruppen. Också i mötena med Sverige och Spanien är statistike­n på Finlands sida, medan den absolut tuffaste matchen blir mot de tjeckiska värdarna.

VM-kvalet i Karlovy Vary är inledninge­n på en intensiv volleyboll­sommar. Om drygt två veckor, 8–10 juni, spelas Världsliga­n i Helsingfor­s och ligan fortsätter sedan i andra delar av världen under sommaren. I slutet av augusti är det dags för EM i Polen som för Finlands del inleds i Gdansk.

Vi har fem matcher på lika många dagar så det är bra med ett lag med många jämna spelare. Tommi Siirilä

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? TJECKIEN NäSTA. Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu och Antti Siltala har varit med förr och åker till Kalrovy Vary för att ta hem gruppspele­t. Bra är det ändå med många unga spelare, tycker Siltala.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER TJECKIEN NäSTA. Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu och Antti Siltala har varit med förr och åker till Kalrovy Vary för att ta hem gruppspele­t. Bra är det ändå med många unga spelare, tycker Siltala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland