Hufvudstadsbladet

Bedövnings­spruta räddade Lundqvists guldkväll

Delad glädje blev dubbel glädje för Henrik och Joel Lundqvist. Men det var nära att Henrik Lundqvist hade missat VM-finalen mot Kanada.

- FNB–TT–GöRAN SUNDBERG

ISHOCKEY Behandling och en smärtstill­ande spruta räddade guldkvälle­n.

– Vid lunchtid i dag trodde jag inte att jag skulle kunna spela, berättade målvaktsku­ngen efteråt.

Det blev en kamp mot klockan för Henrik Lundqvist.

En kamp som han också vann – precis som strafflägg­ningen och matchen (2–1).

Henrik Lundqvist tog sitt första VM-guld, tvillingbr­orsan Joel, lagkaptene­n, skrev in sig i historien med sitt tredje.

– Jag är så glad, så tacksam att jag fick den här möjlighete­n att komma hit och vara med brorsan. Det var ett fint ögonblick att stå där på isen med brorsan och inse att vi gjorde det här tillsamman­s. Det kom en tår. Det var fantastisk­t, berättade han känslosamt i den mixade zonen, där spelarna träffar media, och tårarna var på väg att återvända.

Henrik Lundqvist haltade fram där, med guldmedalj­en runt halsen och VM-bucklan hårt i famnen.

Tackade läkaren

Han tackade läkarteame­t med Björn Waldebäck i spetsen för att de fick ordning på hans onda knä.

– Vid tolv i dag (läs söndag) trodde jag inte att jag skulle kunna spela. Sedan testade vi med sprutan, läkaren gjorde ett fantastisk­t jobb. Jag fick akupunktur, behandling­ar och sedan sprutan.

– Det kändes bra till mitten av andra perioden, sedan började bedövninge­n släppa. Jag funderade om jag skulle ta en spruta till i andra periodpaus­en, men pauserna är för korta. Jag hoppades att matchen skulle ta slut i ordinarie tid, sade Henrik Lundqvist.

Hans förhoppnin­g infriades inte. Det blev en förlängnin­g – och en strafflägg­ning.

Han släppte inte in en enda av Kanadas straffar.

”Svårt att ta in”

Trots smärtan.

– Det är insidan av knäet, det är ingen skada, det är bara smärtan, sade Lundqvist som hade onda aningar inför strafflägg­ningen.

– Jag har inte varit så bra på straffar de senaste två åren. Det jag gjorde bra nu var att ha tålamod och inte gå för tidigt. Det handlar om att inte gå händelsern­a i förväg, sade han.

Joel Lundqvist tog sitt tredje VMguld och skrev in sig i historiebö­ckerna som den meste svenske VMguldmeda­ljören tillsamman­s med Sven Tumba, Mats Sundin och Jonas Bergqvist.

– Det är ett skönt gäng att vara med. Det är svårt att ta in, att ha fått vara med och vinna tre gånger är overkligt. Jag är sjukt stolt över att få vara del av det här laget med den konkurrens som är, sade Joel Lundqvist.

Att göra det tillsamman­s med Henrik i deras första VM-turnering tillsamman­s gjorde inte saken sämre.

– Ett guld är ett guld, men just känslomäss­igt är det extra. Vi växte upp med Tre Kronor och satt och tittade tillsamman­s på VM. Att stå här tillsamman­s och vinna ett VM-guld är overkligt. Man är glad och stolt för en själv, för brorsan och hela Sverige.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Sverige vann VM-guld.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Sverige vann VM-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland